Iceta i Arrimadas celebren el «canvi d'actitud» però reclamen a Santamaría fets per resoldre el plet català

Els líders del PSC i de Ciutadans reclamen en una reunió amb la vicepresidenta espanyola inversions en Rodalies i el Corredor Mediterrani, i la reforma del finançament | Els dos dirigents demanen a Puigdemont que "rectifiqui" i assisteixi a la conferència de presidents del gener | El Govern troba "sorprenent" que la dirigent del PP es reuneixi amb els líders de l'oposició abans que amb Junqueras

07 de desembre del 2016
Actualitzat el 08 de desembre a les 11:06h

Inés Arrimadas, abans de la reunió amb Santamaría Foto: ACN



L'"operació diàleg" amb Catalunya anunciada a bombo i platerets pel govern espanyol ha començat. Però si bé l'objectiu inicial era refer ponts amb el Govern i amb l'independentisme, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha decidit donar prioritat als partits unionistes de l'oposició en comptes de reunir-se primer amb l'executiu català malgrat que té pendent d'agendar una trobada amb el vicepresident Oriol Junqueras. La dirigent popular s'ha trobat aquest dimecres a la tarda amb el líder del PSC, Miquel Iceta, i també amb la líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, a la seu de la delegació del govern espanyol a Catalunya. Els dos dirigents han aprofitat l'ocasió per demanar-li que cal passar de les paraules als fets per frenar l'independentisme. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha anunciat que aquestes reunions de la vicepresidenta espanyola no seran aïllades, sinó que seran freqüents per mantenir una comunicació amb el teixit polític, associatiu i econòmic català. 

Tant Arrimadas com Iceta han constatat el "canvi d'actitud" d'un govern del PP que ja no té majoria absoluta. De fet, la líder de Ciutadans al Parlament ha aprofitat per reivindicar que aquest nou tarannà és, en part, gràcies a les 155 exigències que va posar el seu partit per votar a favor de la investidura de Mariano Rajoy. Però més enllà de les formes, els dos partits de l'oposició reclamen que es produeixin propostes concretes i a curt termini per mitigar el xoc entre el govern espanyol i el de la Generalitat. La reforma del finançament, han insistit, és una bona manera de començar. Però també inversions que estaven contemplades en aquell memorial de greuges que en el seu dia Artur Mas va lliurar a Mariano Rajoy: des del corredor Mediterrani a la xarxa de Rodalies.
 

Miquel Iceta, just abans de reunir-se amb Sánz de Santamaría Foto: ACN

 
"Amb un canvi d'actitud no n'hi ha prou. Anem tard. És hora de parlar però sobretot d'actuar", ha afirmat Iceta un cop acabada la reunió. El líder del PSC considera que si el govern espanyol vol exhibir un canvi de tarannà creïble ha de demostrar-ho amb "actuacions i propostes" en les pròximes setmanes i ha assenyalat la via de les inversions com la manera de començar a seduir els catalans. Aquest camí és també per a Arrimadas la manera d'aconseguir que els "problemes reals" dels catalans tornin a ser una prioritat pel Govern de la Generalitat.

Tot i això, els dos grups unionistes de l'oposició saben que difícilment podrà reeixir aquesta via si el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no assisteix a la conferència de presidents prevista pel gener, on s'assentaran les bases de la reforma del finançament que s'hauria d'haver afrontat l'any 2014. "Com a líder de l'oposició, exigeixo al president de la Generalitat que no deixi la cadira buida a una reunió que afecta les butxaques dels catalans", ha dit Arrimadas. També el líder del PSC ha insistit al cap de l'executiu que hi vagi i "no prohibeixi la veu als catalans" en aquest espai de negociació. "Espero que hi hagi coses que facin canviar d'opinió Puigdemont", ha afirmat tot desitjant que millorin les relacions entre els dos executius.

Una reforma Constitucional que necessita un "ampli consens"

La reforma de la Constitució també ha estat sobre la taula, tot i que Iceta ha admès que el referèndum fallit d'Itàlia fa que aquest no sigui el millor moment per parlar-ne. "Una de les dificultats és aconseguir un consens molt alt que no es construeix d'un dia per l'altre", ha reconegut tot advertint que la proposta de reforma s'està fent, a hores d'ara, des de "plantejaments molt diferents" per part dels diferents partits que la reivindiquen. 

La delegació del govern, la "casa de tots"

La vicepresidenta també s'ha reunit amb empresaris i representants del teixit associatiu, així com el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que ha intentat treure ferro al fet que Sánez de Santamaría s'hagi reunit primer amb partits de l'oposició tot avançant que "pròximament" es trobarà amb Junqueras. El dirigent popular fa esforços per fer creïble el seu nou tarannà i després de la jornada de reunions ha proclamat que la delegació del govern és "la casa de tots" i un espai que garanteix la "interlocució directa" de la societat catalana amb el govern espanyol.

Millo també ha aprofitat per recalcar que institució que dirigeix està recopilant informació sobre els ajuntaments catalans que van obrir les portes el 6-D. "Per ara no hem detectat cap situació que mereixi una intenció especial", ha assegurat el delegat del govern espanyol a Catalunya.

Formar part del "paisatge" català

En una conversa informal amb periodistes durant l'acte institucional del dia de la Constitució, la vicepresidenta va subratllar que el govern espanyol ha de formar part del "paisatge" de Catalunya després de reconèixer que en els últims anys s'ha actuat des de la confrontació amb la Generalitat.

Amb el nou govern de Rajoy, Sáenz de Santamaría ha assumit les tasques de la relació entre l’executiu espanyol i les comunitats autònomes, amb especial atenció a la carpeta catalana. Va ser present en la presa de possessió d’Enric Millo com a nou delegat del govern espanyol a Catalunya i ja va avançar que tindria despatx a l’edifici de la delegació a Barcelona. 

La reacció del Govern

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, veu "sorprenent" que la vicepresidenta triï veure's abans amb els líders de l'oposoció que amb l'executiu. En declaracions a l'ACN, Munté ha recordat que la mateixa Santamaría s’ha compromès a reunir-se amb el vicepresident del govern català, Oriol Junqueras. Una trobada que encara no té data.
 

La consellera de la Presidència, Neus Munté, durant l'entrevista a l'ACN Foto: ACN


Munté ha assegurat que ha conegut la visita de Santamaría a través dels mitjans de comunicació i ha assenyalat que primer es deia que els contactes serien amb empresaris i teixit associatiu. Tot i així, la també portaveu del Govern ha felicitat la vicepresidenta per la seva iniciativa de ser més present a Catalunya, tenint en compte "l’enorme incompareixença" del govern espanyol a Catalunya en els darrers temps.