Illa posarà els Mossos en mans de Parlon i Trapero si és president

El candidat del PSC ha anunciat els dos noms en el debat de TV3: l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet seria consellera d'Interior i el major del cos ocuparia la direcció general de la policia

Nuria Parlon és la nova portaveu del PSC.
Nuria Parlon és la nova portaveu del PSC. | ACN
Carme Rocamora i Seguí / Joan Serra Carné / Oriol March
08 de maig del 2024
Actualitzat a les 8:38h

Anunci de Salvador Illa en el debat de TV3, l'últim abans de les eleccions del 12-M: si és president de la Generalitat, Nuria Parlon serà consellera d'Interior. Per a la direcció general dels Mossos d'Esquadra, el perfil escollit pel candidat del PSC seria el major Josep Lluís Trapero, una de les personalitats més emblemàtiques del cos i al capdavant de la policia catalana durant els atemptats del 17-A de Barcelona i de Cambrils. Trapero va ser destituït amb el 155 i, després d'un període en el qual va ser restituït, l'actual conseller Joan Ignasi Elena va prescindir dels seus serveis. Parlon, al seu torn, és alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i des de fa unes setmanes és portaveu del PSC.

Segons Illa, Parlon ha fet una tasca "exce·lent" en polítiques de seguretat des del consistori de la ciutat que lidera, i ha definit Trapero com un "exemple" de servidor públic. El discurs sobre seguretat del PSC és un dels elements nuclears del programa, tenint en compte que el candidat, des del Parlament, sempre ha fet costat als Mossos i ha criticat el Govern quan ha intuït que no s'estava defensant el cos davant de crítiques, per exemple, de la CUP. En una entrevista a Nació, va remarcar que la defensa jurídica dels policies catalans tornaria a estar en mans d'Interior, perquè segons ell cal revertir la decisió de l'actual Govern de situar aquesta responsabilitat en mans de Presidència. 

Un dels puntals del discurs sobre seguretat del PSC és Ramon Espadaler, d'Units per Avançar, que repeteix com a número tres de la candidatura socialista. Espadaler era conseller d'Interior amb Artur Mas -ho va ser del 2013 al 2015, quan Unió va abandonar el Govern per les discrepàncies amb CDC sobre el procés-, i és qui va nomenar Trapero comissari en cap dels Mossos. La plaça de major la va guanyar el 2017, pocs mesos abans del referèndum de l'1-O. Absolt per l'Audiència Nacional de l'acusació de rebel·lió, en els processos judicials que va afrontar sempre va deixar clar que hauria detingut Carles Puigdemontsi hagués rebut l'ordre després de la declaració d'independència.

La primera reacció per part d'ERC ha estat, precisament, la del conseller Elena. "Sort que el PSC no volia polititzar els Mossos", ha remarcat el titular d'Interior, que va en un lloc destacat de la llista de Pere Aragonès. "Tot el suport als 18.600 agents dels Mossos que seguiran treballant amb independència i professionalitat", ha remarcat en un tuit.