Illa reivindica que Catalunya ha d'estar «present» en la construcció d'una Espanya «plural i diversa»

El president de la Generalitat defensa durant els actes del 12-O a Madrid que els catalans volen "escoltar i ser escoltats"

Felip VI i Salvador Illa, en una imatge d'arxiu
Felip VI i Salvador Illa, en una imatge d'arxiu | Hugo Fernández Alcaraz
Redacció
12 d'octubre de 2024, 10:42
Actualitzat: 16:44h

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha reivindicat des de Madrid una Catalunya que estigui "present en la construcció d'una Espanya plural i diversa", coincidint amb la jornada del 12 d'octubre, dia de la Hispanitat. "Catalunya ha tornat per implicar-se, per escoltar i ser escoltada", ha expressat en un missatge al seu compte en X.

En una conversa informal amb periodistes durant la recepció de Felip VI al Palau Reial, Illa ha defensat l'acord de finançament i ha negat que contingui cap mena d'insolidaritat. També ha apuntat que, tot i les possibles dificultats, es compliran els terminis establerts a l'acord entre ERC i el PSC perquè Catalunya gestioni, recapti i liquidi els impostos.

Illa ha participat aquest dissabte a la capital de l'Estat en els actes amb motiu de la Diada nacional espanyola. És el retorn d'un president català després de 14 anys d'absència. Així, ha estat present tant a la recepció com a la desfilada militar presidida per Felip VI, tal com ho va fer per darrera vegada el també socialista José Montilla, cap del Govern des del 2006 fins al 2010.

El fet que el dirigent del PSC es desplaci aquest dissabte cap a Madrid implica una novetat especialment simbòlica en el seu mandat. I és que, en els anys àlgids del procés, però també abans -amb Mas a Palau-, els presidents optaven per quedar-se a Catalunya i no participar ni de la desfilada militar ni de la recepció oficial.