Illa participarà als actes del 12-O a Madrid i trenca una etapa de 14 anys d'absència de la Generalitat

El president, en el primer dia de la Hispanitat des que és al càrrec, es desplaçarà a la capital de l'Estat per formar part de la celebració al costat de les autoritats estatals

Salvador Illa, aquesta setmana al Parlament.
Salvador Illa, aquesta setmana al Parlament. | Hugo Fernández Alcaraz
10 d'octubre de 2024, 15:00
Actualitzat: 15:19h

El president de la Generalitat, Salvador Illa, es desplaçarà aquest dissabte a Madrid per participar en els actes oficials del 12 d'octubre. Trencarà, d'aquesta manera, amb una etapa de catorze anys sense presència de la màxima autoritat catalana en la celebració del Dia de la Hispanitat. L'última vegada que un president va participar en un acte d'aquest tipus va ser José Montilla, que també és l'últim president socialista que havia ocupat el despatx de Palau. Tant Artur Mas com Carles Puigdemont, Quim Torra i Pere Aragonès van optar per deixar la cadira buida en cada 12-O, on sempre hi té protagonisme la desfilada militar i la figura del rei d'Espanya, Felip VI, amb qui Illa ha normalitzat la relació.

El fet que el dirigent del PSC es desplaci aquest dissabte cap a Madrid implica una novetat especialment simbòlica en el seu mandat. La portaveu del Govern, Sílvia Paneque, havia evitat confirmar l'assistència d'Illa als actes oficials de la Hispanitat, però finalment s'ha acabat concretant. En els primers compassos de la presidència, el líder socialista ha estat especiament curós a l'hora d'atendre els compromisos institucionals. Ha compartit espai amb el rei -tant a Barcelona com a la Zarzuela- i també amb Pedro Sánchez, amb qui va coincidir fa uns dies en un acte organitzat per La Vanguardia. Per la Generalitat hi han passat tots els expresidents, tot i que no s'ha citat amb Puigdemont.

En els anys àlgids del procés, però també abans -amb Mas a Palau-, els presidents optaven per quedar-se a Catalunya i no participar ni de la desfilada militar ni de la recepció oficial. També durant els anys de més voltatge, l'espanyolisme optava per concentrar-se al centre de Barcelona. El 2017 va reunir més d'un milió de persones una setmana després del referèndum de l'1-O. En aquella ocasió, Illa es va manifestar al carrer al costat de dirigents del PP i de Vox, una fotografia que l'independentisme sempre li retreu per presentar-lo com un president "espanyolista". En el debat de política general d'aquesta setmana ha defensat la "col·laboració" amb l'Estat i la seva "plurinacionalitat". 

En clau basca, aquest 12-O també és el primer que afronta el nou lehendakari, Imanol Pradales, que va arribar al càrrec el mes de juny. El seu entecessor, Íñigo Urkullu, no va assistir mai a Madrid pels actes del Dia de la Hispanitat. En els últims anys, com ja passava en temps de José Luis Rodríguez Zapatero, una de les imatges de la jornada acostuma a estar formada per la xiulada contra Sánchez, sempre en el punt de mira de la dreta. Un dels elements que ha caldejat l'ambient en les últimes hores és el debat al Congrés sobre immigració, que va acabar derivant en un cara a cara entre el PSOE i el PP arran d'una votació que pot beneficiar els presos d'ETA.