Aquest dimecres s'ha viscut una escena al Congrés dels Diputats que, sent estrambòtica, ha estat molt descriptiva del que és avui la política de la pell de brau. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut per informar sobre política migratòria a proposta del PP. En el torn de rèplica, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha deixat astorada bona part de la cambra al desfermar-se, en un to molt agre, parlant d'ETA. Feijóo ha donat a Sánchez cinc dies per retirar el projecte de llei d'intercanvi d'antecedents penals a la UE que pot permetre que exmembres d'ETA vegin convalidades les penes ja complertes a França.
El text no rebaixa penes i és una transposició de la legislació europea. Però el tema afecta de ple la columna vertebral del discurs del PP perquè els conservadors van votar a favor del projecte en la comissió de Justícia. Amb posterioritat, Feijóo ha demanat disculpes i ha admès "l'error", però tot seguit ha escomès amb ira contra Sánchez. ETA torna al primer pla de la mà d'un PP trasbalsat pels seus propis errors.
Una cadena d'errors: la mort del "que et voti Txapote!"
Es fa difícil d'entendre com el PP no s'ha adonat de les implicacions del text legal. El 18 de setembre, els populars van votar a favor del projecte. No van estar atents a una esmena presentada per Sumar que incloïa els condemnats abans del 2010 de veure's beneficiats de la convalidació de penes. I això que diversos diputats del PP van treballar el text durant mesos. Després de passar per comissió, els populars també van votar-hi a favor en el ple. Tot seguit, va passar al Senat el 26 de setembre i tampoc cap senador del PP va presentar esmena. Ho ha dit avui amb sarcasme Gabriel Rufián: "Després de tant cridar 'que et voti Txapote!', són vostès els qui han votat per Txapote".
Álvarez de Toledo, a la picota
Entre els diputats de la comissió de Justícia que estan a la picota hi ha Cayetana Álvarez de Toledo, habitualment molt exigent amb els altres i capdavantera de l'ala més radical del partit. Sembla que ni ella ni cap dels seus companys de partit va estar per la feina. Un altre dirigent que aquests dies ha causat irritació en els rengles del partit és el portaveu, Miguel Tellado, un altre dels més bel·ligerants i que ha volgut defugir responsabilitats.
Sánchez aprofita el moment contra Feijóo: "Vostè no lidera"
En el debat d'aquest dimecres -en principi, sobre immigració i equilibri fiscal-, Sánchez s'ha posat les botes. Ha escomès contra Feijóo sense pietat: "Vostès saben el que voten?". I ha assenyalat que no sap si els votants del PP estan més molestos amb la seva direcció "per la seva hipocresia o per la seva incompetència". Al PP tasten la seva pròpia medecina. Precisament, els conservadors han volgut fer un gest envers les víctimes del terrorisme (l'AVT, poder fàctic en l'ecosistema de la dreta dura, està molt indignada amb Génova) i han dut la senadora Mari Mar Blanco, germana de Miguel Ángel Blanco, a l'hemicicle, on ha estat rebuda amb aplaudiments.
Ayuso, un fantasma molt present
Isabel Díaz Ayuso no era al Congrés, però ha estat ben present. En el debat d'avui, Sánchez no l'ha citada, però s'hi ha referit quan ha dit que "potser, el senyor Feijóo voldria pactar amb el govern el repartiment de migrants, però la jefa no el deixa". Una manera molt crua d'explicitar quin és el principal problema de lideratge de Feijóo. La presidenta madrilenya ha estat de les més indignades amb "l'error" i ha declarat que "ETA està més forta que mai". Però, potser per perdonar la vida a Feijóo, també ha suavitzat la crítica quan ha dit que si el PP hagués votat no, això no hauria canviat el resultat de la votació al Congrés.
Per Feijóo, aquests són mals dies. El líder del PP pot veure encara més erosionat el seu lideratge si la carpeta de les penes commutades als exmembres d'ETA no queda enrere molt aviat. A l'hora de sortir del Congrés, en els escons del PP ressonaven les paraules de Sánchez: "Vostès no saben on van. Vostè no lidera el PP".