El president espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que els eu govern s'està "deixant la pell" perquè Espanya continuï avançar en el camí de "prosperitat" que s'ha iniciat des del 2019. Ho ha dit en una intervenció al Congrés a petició del PP per informar sobre la política migratòria. Sánchez ha afirmat que Espanya "sempre ha estat un país d'emigrants" i ha aprofitat per escometre contra el PP i Vox per atiar "l'odi i la xenofòbia". Ha reconegut la gravetat de la situació a les Canàries, que afronta un "pic" que ha de ser gestionat.
"El veritable efecte crida és el nostre creixement", ha asseverat el líder socialista, recordant que en temps de Mariano Rajoy van sortir d el'estat més persones que les que van entrar. Sánchez ha demanat que el PP doni suport a l'article 35 de la llei d'estrangeria per un repartiment dels migrants. "No pot ser que el que és millor per Espanya sigui el pitjor per al seu partit", ha dit mirant a Alberto Núñez Feijóo. "Som fills de l'emigració -ha dit-. No siguem pares de la xenofòbia".
El líder del PP ha intervingut després de la compareixença sobre immigració -demanada pel PP- per parlar d'ETA, reclamant a Sánchez que retiri el projecte de llei d'intercanvi d'antecedents penals a la UE que pot permetre que exmembres d'ETA vegin commutades les penes ja complertes a França. Un projecte en què el PP va votar a favor el setembre i que ara considera un "error". La presidenta del Congrés, Francina Armengol, li ha advertit que el debat era per tractar sobre immigració, però Feijóo ha reaccionat, molt irat, que volia parlar "dels espanyols assassinats per ETA" i que ho faria. Al·ludint als acords amb Bildu i la reforma anunciada de la llei mordassa, ha proposat que canviï d enom per "llei encaputxada".
Feijóo, en una intervenció molt crispada, ha criticat durament Sánchez per "deixar sola a les Canàries des del primer dia". El líder del PP ha afirmat que l'executiu no té política migratòria: "La política migratòria més inhumana és la que no existeix", ha clamat des de la tribuna, visiblement irritat. Ha negat les dades ofertes per Sánchez i ha afirmat que durant els anys del govern Rajoy mai van travessar el mar més de mil persones l'any.
Rufián: "Els únics hospitals que es col·lapsen són els que pateixen retallades"
Gabriel Rufián, d'ERC, ha ironitzat amb la insistència del PP en "ETA, ETA, ETA". Ha retret a Feijóo que "no s'assabentés" del que votaven en comissió i ha dit que "al final, tot torna. Després de repetir 'que et voti Txapote!', al final els qui han votat Txapote han estat vostès". Rufián ha negat el discurs antiimmigrantsde la dreta i ha afirmat que "els únics hospitals que es col·lapsen són els que pateixen retallades o el pic de turistes a l'estiu. i aquests no són immigrants".
Rufián ha incidit en les contradiccions del discurs xenòfob i s'ha referit a "la dreta espanyola i la catalana": "Diuen que els migrants venen a delinquir i que també ens treuen la feina. En què quedem? Venen a delinquir o a treballar?". Ha recordat els 35.000 nens ucraïnesos s'han escolaritzat a quest any: "Per què ells no són una amenaça i els 6.000 que venen del sud sí? Potser és un tema racial".
El portaveu d'ERC ha al·ludit a les declaracions d'Emiliano García-Page contra el finançament singular: "Els diners de Catalunya són de tots. Però les seves reivindicacions no, la seva llengua no". Adreçant-se als diputats de Junts, ha preguntat: "Aquest acord de finançament el votaria el president Pujol? Jo crec que sí. El votaria Sílvia Orriols? Jo crec que no. Vostès què són? Convergència o Aliança Catalana?".
Nogueras: "La normalitat és que els catalans paguin i callin"
La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, ha centrat la seva intervenció en el tema del finançament: "Per vostès, la normalitat és que els catalans paguin i callin". Ha assegurat que l'estat espanyol ha aconseguit que el Govern estigui en mans d'un president que "calla" amb "els vots regalats dels comuns i Esquerra". Nogueras ha dit que tornarien a rebutjar la proposta de regulació dels lloguers perquè "no millora la vida dels ciutadans de Catalunya". "De promeses anem sobrats, però de compliments estem més aviat escassos", ha dit. Nogueras ha refermat que Junts "no forma part de cap bloc espanyol".
"Els costa entendre que un partit es planti quan no el convenç", ha assenyalat Nogueras. "Si no ingressen, no hi ha crèdit, senyor Sánchez. No es fia". "Cap xantatge ni cap pressió servirà per passar per alt els seus incompliments".
Sánchez al PP: "Vostès saben el que voten?"
En la seva rèplica, després del torn de tots els grups, Sánchez ha furgat en les contradiccions del PP, que va votar a favor de la llei que permetrà convalidar les penes de més de 40 exmembres d'ETA i que ara reclama que es retiri: "Vostès saben el que voten? No sé si no ho saben o després, quan veuen les reaccions als mitjans, es desdiuen. El que sí que sé és que no saben on van. Un dels problemes d'Espanya és que a la seva oposició no hi ha ningú al volant".
"No volen que Espanya passi pàgina", ha afirmat Sánchez. Ha assenyalat que "de la mateixa manera que una suma de deportacions individuals no fan una deportació massiva, una suma d'ocurrències no fan una alternativa de govern". El president espanyol ha aclarit que la llei d'intercanvis penals de la UE no suposa que cap pres d'ETA vegi rebaixada la pena: "El condemnat a 30 anys o a 10 anys complirà 30 anys o 10 anys. Per això vostès la van votar". I s'ha preguntat si el grup popular "és encara més incompetent del que sembla".
"Vostè no decideix res, vostè no lidera el PP", ha dit a Feijóo. "El PP està liderat per algú -ha dit en referència a Isabel Díaz Ayuso- que no es va presentar a les eleccions. Vostè potser voldria algun pacte amb el govern per al repartiment dels migrants, però la jefa no li deixa. Molts dels seus barons voldrien acordar el finançament amb el govern, però la jefa no li deixa".
"Per un sistema veritablement fiscal"
Sánchez, en resposta als grups independentistes, ha explicat que "en aquests darrers anys, el govern espanyol ha transferit a la Comunitat de Madrid 100.000 milions d'euros, 30.000 d'ells desviats a regals fiscals per a les classes altes, amb el resultat d'una despesa per càpita en salut i educació per sota de la mitjana". "Quan Catalunya demana recursos -ha dit-, no és per fer rebaixes fiscals als rics sinó per potenciar els serveis públics".
En resposta a Míriam Nogueras (Junts), ha afirmat que "Catalunya demana gestió", confiant en què Junts "no sumés els seus 7 vots a PP i Vox". Ha recordat que l'aprovació del sostre de despesa suposaria dues dècimes més de marge fiscal, que es traduirà en 3.000 milions més de despesa extra.
Pedro Sánchez ha assenyalat que hi ha tres desafiaments que implica la immigració. Al costat d'una bona gestió del fenomen, cal una política d'integració, el fracàs de la qual en molts països ha generat un fort ascens de les formacions d'extrema dreta. I cal afrontar també la desinformació que es produeix sobre els migrants: "La taxa de delinqüència és la mateixa entre els migrants que entre els nacionals. Perquè els migrants no són millors ni pitjors que nosaltres. Són com nosaltres". Espanya s'ha de plantejar ser "un país obert i pròsper o tancat i pobre". La dreta i l'extrema dreta volen que l'armada, en lloc d'auxiliar els cayucos, els enfonsin".
Ha enumerat les línies centrals de la política migratòria, com reforçar les fronteres i el sistema d'acollida, recordant que l'executiu de Mariano Rajoy el va desmantellar; potenciar la immigració regular, impulsant els contractes circulars i reformant el reglament d'estrangeria, demanant a la Comissió Europea que acceleri el reglament d'acollida aprovat durant la presidència espanyola; garantir la integració efectiva per preservar la cohesió social i que impliqui assumir els valors dels drets humans i la laïcitat; reforçar el creixement econòmic dels països d'origen.
Sánchez ha llegit una notícia d'una pastera arribada a la costa amb més de cent persones famèliques tot dient que podia ser de qualsevol dia recent a l'estat espanyol, però era una notícia del 1949 a Veneçuela, i els arribats eren espanyols, uns dels més de 2 milions d'espanyols que van emigrar de manera "irregular" durant el franquisme. El president espanyol ha dit que en el tema migratori, les percepcions pesen tant com la realitat.
El líder socialista ha insistit en què el país creix per damunt de la mitjana de la zona euro, crea més ocupació i té una inflació controlada en un context geopolític difícil. Però per consolidar aquesta tendència cal entomar el repte demogràfic, quan el 2025 s'arribarà al pic de població europea, a partir del qual les persones jubilades augmentaran un 35% i la població europea perdrà 30 milions de persones en edat de treballar. "Tots els països industrialitzats ens enfrontem al mateix repte", ha dit, i les dues eines per abordar-lo són els naixements i la immigració.
"Suport a la natalitat"
Ha assenyalat el "suport a la natalitat", amb l'extensió del permís de lactància, l'increment del salari mínim i les ajudes al lloguer. Ha anunciat una nova llei de famílies per protegir les famílies nombroses, les monoparentals o les que tenen fills amb discapacitat, però que cap país ha aconseguit revertir la tendència que presenta la demografia: "La clau està en gestionar bé la migració", que ha presentat com el gran factor que ha fet créixer les nacions.
"L'odi i la xenofòbia són els grans destructors de les nacions", ha dit, per assenyalar que només el 6% dels migrants que han arribat a l'estat espanyol els darrers deu anys ho han fet de manera irregular, suposen el 10% d'ingressos a la seguretat social i empren les prestacions socials un 40% que els nascuts a Espanya. "La dreta i l'extrema dreta presenten com un monstre el que només són éssers humans buscant una oportunitat".
El PP havia demanat la compareixença de Sánchez perquè informés de les actuacions fetes per l'executiu davant l'emergència migratòria. Els conservadors també demanaven que Sánchez expliqués els ajustos que pensa fer per comoplir amb les recomanacions de la Comissió Europea i sotmetre a votació el Pla d'Equilibri Fiscal.