Illa s'envolta de Sánchez i Zapatero per rellançar el lideratge al PSC

Els socialistes celebren el congrés aquest cap de setmana amb l'objectiu de "passar pàgina" del procés i consolidar "l'alternativa" de cara a la Generalitat

Salvador Illa, amb la plana major del PSC
Salvador Illa, amb la plana major del PSC | Hugo Fernández
11 de març del 2024
Actualitzat a la 13:49h
La secretària d'Organització del PSC, Lluïsa Moret, ha estat l'encarregada de detallar el congrés que celebrarà el partit aquest cap de setmana, i que servirà per ratificar el lideratge de Salvador Illa amb la vista posada a les eleccions al Parlament, que seran el febrer de 2025 a tot estirar. El congrés comptarà amb més de 1.300 delegades i delegats, i uns 700 observadors i convidats. "El nostre compromís és amb Catalunya i la idea central serà posar sobre la taula una alternativa sòlida per donar resposta a les necessitats del país", ha dit Moret. Al congrés hi tindran una presència destacada l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, divendres, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, diumenge.

El congrés arriba enmig d'una setmana clau, amb l'amnistia i els pressupostos. Ha de ser, segons el PSC, una setmana de "superació", perquè ha de tirar endavant la llei desjudicialitzadora al Congrés. "És una llei molt important, perquè ajuda Catalunya i aposta per la reconciliació i la normalització de la vida social, política i institucional a Catalunya", ha afirmat. L'altre fet destacat és el debat de pressupostos, dimecres, que ara com ara no té garantits els suports necessaris per tirar endavant. "Catalunya necessita pressupostos", ha insistit Moret.

La setmana es tancarà amb el congrés del PSC i els socialistes insisteixen que se centrarà en Catalunya. Fa setmanes que el partit fa jornades precongressuals arreu del país per abordar temes que marcaran el cap de setmana, com ara la sequera, l'educació o la sanitat. El congrés servirà per ratificar Illa com a primer secretari el dissabte al migdia. La inauguració serà divendres, encapçalada per Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, acompanyat de l'expresident Zapatero i per Iratxe García, presidenta del Grup de l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates al Parlament. El mateix divendres es farà balanç de la gestió i es constituiran les comissions.
 

Obiols, Montilla, De Madre i Iceta, per arrencar el dissabte

Les propostes de resolució es debatran durant el dissabte i faran referència a la proposta política per a Catalunya, així com qüestions d'organització interna. S'han presentat fins a 1.702 esmenes, que es treballaran en les comissions. També durant el dissabte es faran taules rodones, amb debats oberts. El primer tema serà un repàs de la història del PSC, amb Raimon Obiols, José Montilla, Manuela de Madre i Miquel Iceta. Una segona xerrada serà sobre el paper dels municipis, amb alcaldes i alcaldesses socialistes. A la tarda, una taula rodona serà sobre Europa, aprofitant les eleccions del juny. La jornada es tancarà amb un debat sobre el paper de la joventut en la política, amb Illa com a ponent.
 

Definir la proposta per a Catalunya

De cara a diumenge, es presentarà i votarà la nova executiva, i es tancarà el congrés amb les intervencions de Sánchez i el mateix Illa. "Volem passar pàgina d'aquests deu anys d'aturada i d'inacció a l'hora d'afrontar els problemes", ha afirmat Moret. "Parlarem de progrés, energia, sequera, educació, de governar amb els ajuntaments... De política real", ha afegit la secretària d'Organització. Al plenari de diumenge es presentaran les conclusions, que serviran de "referència" per al partit. "Posem Catalunya per davant del partit, volem que el PSC sigui un instrument útil per als catalans", ha reblat. La ponència política discutirà sobre les línies ideològiques del partit, però també definirà una proposta per a Catalunya, fonamentada en un "desenvolupament basat en la sostenibilitat".