Imanol Pradales, nou lehendakari amb els vots del PNB i el PSE

El nou president s'imposa al candidat d'EH Bildu i pren el relleu d'Iñigo Urkullu després de dotze anys al capdavant del govern basc

Imanol Pradales, després d'haver estat elegit lehendakari
Imanol Pradales, després d'haver estat elegit lehendakari | Iñaki Berasaluce / Europa Press
Redacció
20 de juny del 2024
Actualitzat a les 20:06h

Imanol Pradales ha estat proclamat lehendakari aquest dijous amb els vots del PNB i del PSE-EE al parlament del País Basc. Pradales pren el relleu així a Iñigo Urkullu, després de dotze anys capdavant del govern basc. La candidatura del líder nacionalista ha superat la del candidat d'EH Bildu, Pello Otxiandiano, que també optava a la presidència, però que només ha comptat amb els 27 vots dels independentistes bascos. PP, Sumar i Vox s'han abstingut.

En el seu discurs, Pradales, de 49 anys, ha promès més benestar i autogovern en el marc de la Constitució. El líder del PNB ha defensat la relació "bilateral" del País Basc amb l'Estat, així com el reconeixement de la nació basca.

A les eleccions de l'abril, els nacionalistes bascos van desmentir la major part dels pronòstics i van resistir com primera força política, malgrat el fort ascens de l'esquerra abertzale. PNB i Bildu van empatar a 27 escons, però la mateixa nit electoral ja es va veure clar que els penebistes continuarien governant amb els vots del PSE.

El govern tindrà membres socialistes i es farà públic aquest dissabte, amb la presa de possessió del nou lehendakari. Tindrà com a prioritats enfortir la sanitat pública, fer polítiques d'habitatge per als joves o reforçar la política industrial. 

El full de ruta de l'executiu inclou tirar endavant 1.000 compromisos i iniciatives, i construir un nou "contracte social per aconseguir un futur més just i pròsper". Segons el lehendakari, Euskadi ha de fer una sèrie de "salts qualitatius" la propera dècada, en un moment de profunds canvis arreu del món. "Hem de guanyar la supervivència dia a dia", ha advertit.