El PNB resisteix l'empenta de Bildu i continuarà governant Euskadi gràcies al PSE

L'esquerra abertzale empata a 27 escons amb els penebistes, que s'han imposat en vots, mentre els socialistes passen de 10 a 12 i faran lehendakari Imanol Pradales

Imanol Pradales, el candidat del PNB, durant la nit electoral.
Imanol Pradales, el candidat del PNB, durant la nit electoral. | Europa Press
21 d'abril del 2024
Actualitzat el 22 d'abril a les 10:54h

El Partit Nacionalista Basc (PNB) ha aconseguit desmentir la major part dels pronòstics i ha revalidat la seva posició com a primera força política basca en vots en les eleccions celebrades aquest diumenge, amb més d'un 35% dels sufragis. L'esquerra abertzale de Bildu ha experimentat un ascens espectacular i ha emptat amb el PNB a 27 escons, amb un 32% dels vots. Finalment, al PNB li ha sortit bé l'aposta de renovar el seu cartell electoral, bandejant el lehendakari, Íñigo Urkullu, i col·locant com a candidat Imanol Pradales, exponent d'una nova generació de dirigents penebistes.

Però el factor determinant del bon resultat del PNB ha estat la màxima capacitat de mobilització d'un partit amb una maquinària molt ben engreixada i que ha governat Euskadi durant 45 anys, des del 1979, amb un únic parèntesi d'una legislatura en què l'esquerra abertzale no va poder competir a les eleccions per la il·legalització de Batasuna. Però el PNB ha notat el desgast de la seva gestió, que havia estat fins fa poc una de les seves cartes. La degradació dels serveis públics, i en especial de la sanitat, l'Osakidetza, ha estat una de les claus d'aquestes eleccions. Les urnes donen així un correctiu als nacionalistes bascos, que han perdut 4 escons.

Bildu ha aconseguit situar-se frec a frec, experimentant un ascens espectacular, amb 6 escons més i un rostre nou, Pello Otxandiano, també representant d'una nova nova fornada de dirigents de l'organització, amb una mirada nova sobre la realitat basca. Encara és prematur per arribar a conclusions i especular sobre si el "retorn" d'ETA a la  campanya ha tingut un impacte en el resultat electoral de Bildu. Dilluns passat, Otxandiano es resistia a qualificar ETA d'organització "terrorista", definint-la com a "grup armat". 

Unes paraules que van generar forta polèmica -potser més a Madrid que a Euskadi- i que van ser aprofitades pels seus rivals per furgar en les contradiccions de l'esquerra abertzale. Però val a dir que el tema ni tan sols va aparèixer en el darrer debat de candidats a la televisió basca, dijous passat. 

Hi ha hagut poques sorpreses pel que fa a la resta de partits. El PSE, amb Eneko Andueza com a cap de llista, continua com a tercera força i ha sumat dos escons més, assolint els 12. Tret de sorpresa enorme, PNB i socialistes reeditaran la fórmula de govern dels darrers anys, una coalició a Vitòria, que garanteix també a Pedro Sánchez l'estabilitat al Congrés. Si més no a curt termini, el líder socialista no ha de tenir problemes amb el suport del PNB.

L'esquerra a l'esquerra del PSOE sí que pateix a les urnes. Les eleccions basques, com les gallegues de fa uns mesos, no han provat massa bé ni a Podem -que perd els 6 escons que tenia- ni a Sumar, que s'ha hagut deconformar amb 1 escó.

El PP tampoc pot cantar victòria. El partit d'Alberto Núñez Feijóo ha incrementat només en 1 els 6 escons que va obtenir a les eleccions de fa quatre anys, en aquella ocasió en una coalició amb Ciutadans, però no té pes en les majories. Vox ha conservat l'escó que tenia a Àlaba.   

Ortuzar (PNB): "Un Govern liderat pel PNB i alhora plural" 

El president del PNB, Andoni Ortuzar, ha subratllat que "la societat basca ha apostat per un govern liderat pel PNB i alhora un govern plural" i que dilluns mateix començaran a treballar per formar-lo. Ha assenyalat que assumeixen el missatge crític que les urnes també han enviat. També s'ha felicitat pel context de "normalitat" amb què s'han desenvolupat les eleccions, en al·lusió implícita al passat de violència, i ha esmentat el compromís per "uns serveis públics de qualitat", un dels aspectes que ha erosionat més el PNB, sobretot en el terreny de la sanitat. Imanol Pradales, el candidat del PNB i virtual lehendakari, s'ha dirigit als seus seguidors, al costat del lehendakari Íñigo Urkullu, subratllant la "pluralitat" de la societat basca. "Ho donaré tot per Euskadi", ha conclòs qui serà amb tota probabilitat el nou lehendakari.

candidat-bildu-pello-otxandiano-nit-electoral-euskadi-autor-ep
Pello Otxandiano, el candidat de Bildu, aquest diumenge a la nit. EP

Otegi: "Som la primera força d'Euskal Herria"

A la seu de Bildu, ientre crits d'"independència", Arnaldo Otegi ha subratllat que "l'esquerra abertzale ha sobrepassat els 400.000 vots a tot Euskal Herria, el que ens fa la primera força política", sumant els sufragis d'aquest diumenge, amb 340.000 vots, amb els obtinguts a Navarra l'any passat. Per la seva banda, el candidat de Bildu, Pello Otxandiano, ha posat en valor haver assolit ser la segona força més votada al País Basc, qualificant els resultats d'"espectaculars" i saludant "un nou cicle polític", tot reclamant un "salt" en sobirania. 

ERC felicita Bildu, Junts el PNB

ERC ha felicitat aquest diumenge Bildu pels resultats obtinguts, destacant que "una aposta clarament d’esquerres i independentistes creix fins a registres mai vistos, el seu millor resultat de la història" i han advertit que "l'estatus quo treballarà com fa sempre" per impedir que EH Bildu governi. El president Pere Aragonès ha assenyalat que "el resultat històric de Bildu és una gran notícia. Al País Basc creix indiscutiblement la confiança en l'independentisme d'esquerres. L'esquerra transformadora que posa el projecte de país i la ciutadania al capdavant". Per la seva banda, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha felicitat el PNB pels resultats tot dient: "Un goig el percentatge de tant vot sobiranista a Euskadi. Més Euskadi i menys Espanya com a síntesis del que han dit les urnes".