Per què ja no es poden publicar més enquestes electorals?

La llei electoral regula la difusió de sondeigs, tot i que en anteriors comicis la prohibició s'ha burlat a través de mitjans de fora de l'Estat

Sobres de les passades eleccions catalanes
Sobres de les passades eleccions catalanes | Aj. Sant Cugat / Lali Puig
Lluís Girona Boffi
06 de maig del 2024
Actualitzat a la 13:29h

Les enquestes han protagonitzat la primera setmana de campanya, com és habitual. I aquest dilluns hi ha hagut una allau d'estimacions de vot a diferents mitjans. Però, és que s'han posat d'acord per publicar-les a la vegada? No, el motiu és que aquesta és l'última oportunitat de publicar enquestes.

I és que a partir de les dotze de la nit, en el pas de dilluns a dimarts, ja no es podran fer públic cap estudi sobre les intencions de vot per a les eleccions del pròxim diumenge. Això és el que marca la llei electoral, que a l'article 69 defineix com funcionen les enquestes des de la convocatòria a la celebració dels comicis.

En el setè punt de l'article, el reglament és molt clar: "Durant els cinc dies anteriors al de la votació queda prohibida la publicació i difusió de sondeigs electorals per qualsevol mitjà de comunicació". Ara bé, en aquest cas també es compleix allò de "feta la llei, feta la trampa".

I és que, per una banda, no està prohibit fer enquestes, sinó només publicar-les, i la norma, evidentment, s'aplica només a les fronteres legals de l'Estat. Això ha implicat que, en processos electorals anteriors, mitjans com El Periòdic d'Andorra The Adelaide Review hagin publicat estimacions de vot.