Jordi Ballart: «He vist els interessos econòmics i ocults al voltant de la cúpula del PSC»

L'exalcalde de Terrassa denuncia les "connivències" entre el partit i la "multinacional del sector de l'aigua" | Després de renunciar a l'alcaldia i d'haver estripat el carnet socialista ha rebut, assegura, dues ofertes que ha refusat per anar a les llistes del 21-D | Considera que Pedro Sánchez ha estat "un gran engany"

Jordi Ballart, exalcalde de Terrassa
Jordi Ballart, exalcalde de Terrassa | Adrià Costa
21 de novembre de 2017, 07:15
Actualitzat: 22 de novembre, 15:48h

Jordi Ballart (Terrassa, 1980) va sacsejar el panorama municipal socialista el passat 2 de novembre quan va renunciar a l'alcaldia de Terrassa i estripar el carnet del PSC. Va dir, literalment, que ja no se sentia representat pel partit en el qual ha militat tota la seva vida. Després de 13 anys a l'ajuntament, cinc d'ells com alcalde un cop va agafar el relleu de Pere Navarro, dona per acabada la seva etapa política. Almenys de moment.

Ofertes per presentar-se a les eleccions del 21-D no li han faltat, però per ara es planteja escriure un llibre, estudiar Periodisme, obrir un restaurant i recuperar el temps lliure que no ha tingut sent alcalde. En aquesta entrevista amb NacióDigital reflexiona sobre què l'ha portat a prendre aquesta decisió.  

- El 2 de novembre va renunciar a l'alcaldia i va estripar el carnet del PSC. Com està ara tres setmanes després?

- Va ser una decisió difícil, dolorosa. El PSC era el meu partit des de que vaig néixer, formo part d'una família amb tradició socialista i, per tant, no era només el trencament amb un partit i un projecte polític, sinó un trencament emocional amb moltes persones que conec des de sempre. També, però, estic molt serè i convençut del que vaig fer. A la vida s'ha de ser coherent amb els principis i el que un pensa i, en el moment en què no et sents un representant digne d'aquest partit el millor que pots fer és un pas enrere, deixar la militància; i això té com a conseqüència deixar el càrrec. En algun moment vaig valorar si era convenient mantenir l'alcaldia havent estripat el carnet per acabar el mandat i per responsabilitat. 

- Hagués estat acusat de trànsfuga.

- De trànsfuga i de traïdor. També m'han acusat igualment de moltes coses, però penso que havia de ser coherent i és la conseqüència lògica i ètica d'una decisió d'aquesta envergadura.

- La seva família, que és de tradició socialista, ha entès la seva decisió?

- Ho han entès perfectament perquè ells ja fa mesos que havien desconnectat el PSC i fins i tot em deien que es mantenien com a militants per respecte al fet que jo fos alcalde, però tota la meva família es va donar de baixa el mateix dia que jo.

"Es va orquestrar una campanya de descrèdit i difamacions cap a la meva persona per prendre una decisió d'esquerres"

- I els veïns de Terrassa?

- Molta gent m'atura pel carrer i em dona les gràcies o m'abraça. D'altres potser no ho entenen. Però he pres aquesta decisió per dignitat democràtica i això la gent ho valora.

- El dia de la seva renúncia va assegurar que el PSC ja feia "temps que no el representava". Des de quan estava convençut que aquest ja no era el seu partit?

- Aquests últims mesos el PSC ha perdut la "C" de Catalunya, però ja fa temps que va perdre la "S" de socialista amb la modificació de l'article 135 de la Constitució al final del govern de Zapatero. També jo ho he pogut viure en pròpia pell per decisions importants que vam prendre a Terrassa, on vam voler ser un referent a l'hora d'aplicar polítiques d'esquerres de veritat i valentes. El punt d'inflexió va ser decidir municipalitzar l'aigua un cop s'acabava la concessió. Vam decidir recuperar el servei i, a partir d'aquí, vaig veure tots els interessos econòmics i ocults que hi ha al voltant de la cúpula del partit i connivències que van fer que no s'entengués aquesta decisió. Fins i tot es va orquestrar una campanya de descrèdit i difamacions cap a la meva persona per prendre una decisió d'esquerres i ser coherent amb els valors socialistes que defensàvem des de les institucions. Va ser a partir d'aquell moment quan vaig començar la desconnexió i vaig veure realment en quin partit estava.

Jordi Ballart dona per tancada, almenys per ara, la seva etapa política. Foto: Adrià Costa


- Quin tipus de pressions ha rebut i qui les ha exercit?

- Noms i cognoms no en diré, he estat sempre assessorat pels Mossos d'Esquadra. Els vaig passar un informe detallat, però hi ha hagut extorsions directament a casa meva.

- Però orquestrades des de la direcció del PSC?

- Des de la direcció probablement no, però sí de persones properes a la direcció. Persones que han tingut molta influència i que en aquests moments no estan en primera línia però que són persones que s'han beneficiat de les portes giratòries i que estan en càrrecs importants a empreses, a llocs influents. Hi ha hagut una connivència molt clara entre aquestes persones i les multinacionals del sector de l'aigua, i a Catalunya ja sabem quina és la multinacional principal del sector i que té una participació important en l'empresa que en aquests moments està gestionant el servei a Terrassa. Van venir persones vinculades a interessos econòmics a dir que si seguia per aquí farien tot el possible per fer-me caure. I això és el que van fer i el que van aconseguir. Amb tot, hem aconseguit definir el model de gestió de l'aigua, al mes de setembre es va aprovar, i me'n vaig amb la consciència tranquil·la d'haver fet la feina però pagant un preu personal molt alt.

- Va passar por?

- Sí, en alguns moments sí. Hem hagut de reforçar la seguretat per l'extorsió a casa meva, a més de les campanyes orquestrades a mitjans digitals no afins a aquests interessos però sí amb informacions pagades per aquest partit i el seu voltant. I sí, en algun moment vaig passar por.

"Hi havia dies que no podia entrar a casa perquè em posaven deixalles a la porta o mobles. Tot està documentat i amb fotos"

- De quin tipus d'extorsió estem parlant?

- A l'Ajuntament rebia anònims i a casa meva, bàsicament, em van posar ocupes a tota la comunitat de veïns, les màfies. Hi havia dies que no podia entrar a casa perquè em posaven deixalles a la porta o mobles. Tot està documentat i amb fotos. Jo vaig fer en tot moment el que em van recomanar els Mossos, vaig fer un informe detallat i algunes coses concretes han estat denunciades.

- Va parlar amb algú del partit abans de prendre la decisió de renunciar a l'alcaldia?

- Vaig parlar amb persones del partit a nivell local, del meu equip i amb gent que tinc afinitat a nivell nacional. Amb la direcció no hi vaig parlar ni els vaig demanar permís. Va ser una decisió molt personal presa amb persones del meu entorn més directe.

- Algú va intentar aturar-lo i li va demanar que acabés el mandat?

- Gent de Terrassa i del meu equip sí que ho van intentar.

- I altres alcaldes del PSC?

- Sí, també ho van intentar.

Ballart considera que el PSC ha perdut la S de socialista i la C de Catalunya. Foto: Adrià Costa


- Li consta que dins del PSC hi hagi alcaldes que no s'han atrevit a fer el mateix que vostè o que tinguin la intenció de plegar del partit quan acabin el mandat?

- Alguns m'han dit això, tot i que no em crec massa el que alguns diuen. Un grup de gent ho vam intentar impulsant Núria Parlon com a primera secretària perquè fes un canvi dins del partit, però no ho vam aconseguir. Ho vam intentar també amb Pedro Sánchez i hem vist que ha estat un gran desengany. Quan les coses no es poden canviar des de dins, el més coherent és fer un pas enrere i marxar.

- Bé, justament vostè es va implicar en la campanya de Sánchez i en la darrera entrevista que li vam fer el visualitzava com el dirigent que podia impulsar un canvi a Espanya.

- Era una esperança per a moltes persones i el seu discurs de fa mig any anava en la línia de l'Espanya plurinacional, modificar l'article 2 de la Constitució perquè Espanya fos una nació de nacions i de la dimissió de Rajoy, que deia que era el primer que faria. També deia que faria pactes amb partits de l'esquerra, que consultaria els militants... Al cap de sis mesos ja hem vist que no ha fet res del que va dir i justament ha fet el contrari. Molts alcaldes i alcaldesses vam fer una aposta forta i vam sortit públicament i ens vam implicar molt, però no ens ha tingut en compte ni ens ha escoltat massa. Pedro Sánchez ha estat un gran engany. Han prioritzat no perdre vots a la resta d'Espanya i fer seguidisme de l'estratègia del PP i de C's.

- El suport al 155 era, per a vostè, la gota que feia vessar el got?

- No hi ha un tema concret que sigui la conseqüència de la meva decisió, sinó que és fruit de la reflexió des de feia mesos perquè el partit havia deixat de ser d'esquerres i s'ha alineat amb PP i C's, un fet que s'expressa en el suport al 155, d'anar en contra de Catalunya i de no buscar solucions.

"No tot s'hi val per eixamplar el catalanisme polític amb persones que tenen un perfil de dretes"

- Creu que el PSC està invalidat per a un futur govern d'esquerres?

- Crec que el PSC no vol un govern d'esquerres. Està dient que no pactarà amb partits independentistes i ERC ho és. En canvi, no han descartat fer Arrimadas presidenta de la Generalitat. En cap cas dins del cap dels dirigents que manen al PSC entra fer un tripartit d'esquerres. També es visualitza en la candidatura que han fet.

- Què va pensar quan va veure com dirigents de l'antiga Unió s'han incorporat a la llista del 21-D?

- No tot s'hi val en política, els partits han de ser coherents amb allò que defensen i no tot s'hi val per eixamplar el catalanisme polític amb persones que tenen un perfil de dretes i que es reafirmen en votar en contra dels drets de les persones. Espadaler mateix va dir que si hagués de tornar a votar en contra del matrimoni entre persones del mateix sexe ho tornaria a fer.

- Li fa mal veure Josep Antoni Duran i Lleida dient que votarà el PSC?

- Més que mal, constata la deriva del partit cap a posicions de dretes, de deixar de ser un partit d'esquerres per aconseguir vots. És el mal de la política: pensar molt a curt termini i en els vots.

Ballart avala que els socialistes segueixin governant Terrassa si no hi ha pacte alternatiu. Foto: Adrià Costa


- És positiu per a Terrassa seguir amb un govern socialista tenint en compte que no només plega vostè sinó també cinc regidors més?

- Hem d'entendre com a acte de normalitat democràtica que la llista corri si no s'han posat d'acord en una alternativa i la llista més votada l'any 2015 va ser la del PSC. Penso que tampoc és bo fer experiments a 18 mesos de les eleccions. Estem parlant de poc temps, hi ha unes eleccions al Parlament pel mig i probablement unes generals l'any que ve. Crec que és positiu que hi hagi una persona com l'Alfredo Vega, que és dialogant i conciliador, que sigui alcalde durant aquests mesos de transició. En aquesta experiència d'amalgama de partits polítics que es plantejava hi havia els "comuns", que m'havien estat dient durant dos anys i mig que pactava amb el PDECat per la cadira i ells ara volien fer exactament el mateix. Amb la diferència que jo vaig guanyar les eleccions i ells no. Però estaven intentant pactar amb el PDECat per governar la ciutat. No tot s'hi val, tampoc en aquest cas, per tenir la cadira.

- A Terrassa serà possible culminar el projecte de ciutat que va començar?

- Hi ha un pla de mandat aprovat i crec que el govern l'ha de continuar. En tot cas és complicat perquè hi ha moltes interferències i és un govern en minoria amb 9 regidors de 27. A més a més, el PSC, amb la política que ha fet en els últims temps, s'ha quedat sense aliats a la banda de l'esquerra. Ja hem vist què ha passat amb els "comuns" a l'Ajuntament de Barcelona, però també s'ha quedat sense aliats a la banda independentista.

- Entén que els "comuns" hagin trencat el pacte amb el PSC a Barcelona?

- No, tot i que entenc que són les bases les que al final acaben votant aquests processos. Seria desitjable que els "comuns" fessin aquests processos allà on tenen aspiracions de govern. A Terrassa, per exemple, podrien haver fet un procés de consulta per preguntar si volien un pacte, en aquest cas, amb el PDECat i els partits independentistes, que era el que exploraven. En el cas de Barcelona no ho entenc perquè no hi ha una alternativa de govern clara a l'Ajuntament i convé que els partits d'esquerres -uns menys que altres- puguin garantir la governança.

"Pot ser que C's perdi força a costa del PSC, però no a costa de fer que el partit socialista sigui el que va ser"

- És irreversible la remunicipalització de la gestió de l'aigua?

- Jo crec que està assegurat, hi ha una majoria de 20 de 27 regidors, hi ha molta força política i crec que aquest tema està tancat. Segur que hi haurà impediments d'aquí fins a la constitució de l'empresa l'any que ve, però el tema està assegurat.

- Ha donat per fet que hi haurà eleccions generals l'any que ve.

- Crec que sí. Rajoy en els últims anys ha basat la seva política en anar contra Catalunya i, com més repressió ha fet, més vots ha tingut. Crec que tal i com van les enquestes, aquesta suma de PP i C's fins i tot pot aconseguir majoria absoluta i els estrategues del PP tenen clar que després han de fer eleccions per entrar en un cicle perquè la dreta a Espanya tingui l'hegemonia havent utilitzat Catalunya i havent enquistat el problema.

- Les enquestes auguren un increment del PSC a les eleccions del 21-D.

- Crec que el problema el tindrà de cara a les municipals, a la Catalunya Central i al món rural especialment, per trobar persones disposades a fer el pas de presentar-se a les llistes. El PSC ha estat sempre un partit plural i frontissa entre persones que se senten només catalanes i persones que se senten catalanes i espanyoles. Jo crec que amb el 155 i altres coses que han passat en els últims mesos han trencat això i costarà fer candidatures. En tot cas, pot ser que el 21-D el PSC millori resultats. També és veritat que el vot del no està més mobilitzat que a les eleccions del 2015 i que es preveu una participació molt alta. Pot ser que l'estratègia que han tingut, deixant de banda els temes socials i posant l'èmfasi en el tema nacional volent-se semblar a C's, tingui efectes i que C's perdi força a costa del PSC, però no a costa de fer que el partit sigui el que va ser. L'esperit del 78 tenia la vocació de representar la gran majoria del poble català.

El referèndum acordat és, diu Ballart, l'única solució al conflicte entre Catalunya i Espanya. Foto: Adrià Costa


- Vostè va ser un dels alcaldes del PSC que, sense cedir locals municipals, sí que es va mostrar partidari de garantir punts de votació l'1-O. La resolució al conflicte entre Catalunya i Espanya ha de ser un referèndum acordat?

- Totalment. Hi ha d'haver un punt de trobada que ha de ser pactar un referèndum. Alguns diuen que ha de ser per a un acord, d'altres per la independència. Jo crec que aquest ha de ser l'acord polític després de les eleccions perquè unes eleccions no resoldran res. El panorama polític quedarà més o menys igual. Sense un pacte polític que ens porti a un referèndum legal i acordat no hi haurà una solució possible. Sánchez, en comptes d'aliar-se amb el PP, hauria d'haver fet una moció de censura, haver fet una aliança amb Podem i els partits nacionalistes, haver constituït la comissió de la reforma constitucional i, ja en aquest marc, amb unes altres aliances a Madrid, penso que s'hagués pogut desbloquejar la situació sense arribar al 155. Després del 21-D estarem abocats a aquest pacte del referèndum.

- Dona per acabada la seva etapa a la política?

- Això no es pot dir mai. Ara mateix sí. Em toca descansar, reflexionar. Vull fer un llibre també explicant moltes coses que m'han passat, teoritzar sobre aquesta connivència entre poders econòmics i partits polítics, teoritzar sobre les estructures jeràrquiques i verticals dels partits que no aporten massa a la democràcia. Els partits fan un flac favor a la transformació dels municipis. Jo em vaig trobar, i em va sorprendre molt al principi de ser alcalde, que rebia trucades del carrer Nicaragua i em donaven directrius. Algú pretenia des d'un despatx de Nicaragua governar la ciutat. Això ha estat una pràctica habitual no només al PSC, sinó a altres partits, que des dels aparells intentaven influir en les ciutats on governaven. Això està totalment desfasat i fa molt mal als municipis.

"Algú pretenia des d'un despatx del carrer Nicaragua governar la ciutat"

- Això va passar quan Pere Navarro era primer secretari?

- Sí, amb Miquel Iceta no tant.

- Fa un discurs crític amb els "comuns", però és conscient que hi té més punts coincidents que no pas amb el seu antic partit?

- Sí, el discurs de Xavier Domènech sobre l'Espanya plurinacional i el referèndum el comparteixo. Segurament ser alcalde i haver tingut els "comuns" a l'oposició també influeix en què, de vegades, no els tingui les simpaties que els hauria de tenir. De vegades trobo que hi ha molta hipocresia. Jo vaig intentar a Terrassa un pacte d'esquerres que hagués portat a tenir 15 regidors i un govern fort. Potser si els "comuns" haguessin acceptat fer aquell no hagués acabat com he acabat. Al llarg del mandat hem intentat pactar amb ells malgrat tenir l'acord amb el PDECat. Per ambicions polítiques, no ha estat possible. Ells parlen molt de democràcia, d'empoderar les bases, i moltes vegades jo tinc la sensació que són dos o tres els que prenen les decisions i acaben reproduint el pitjor de la vella política.

- Li han ofert anar a alguna llista de les eleccions del 21-D?

- Sí. Al cap de poques hores de deixar l'alcaldia ja tenia dues ofertes per anar a llistes.

Jordi Ballart, durant l'entrevista amb Nació Digital. Foto: Adrià Costa


- De quins partits?

- Prefereixo no dir-ho. Però de vegades aquestes ofertes expressen hipocresia política també.

- Va refusar ràpidament?

- Sí, ho tenia claríssim. Jo tenia clar que no marxava de l'alcaldia i del PSC per anar a un altre partit. Si tornés a la política ho faria en l'àmbit local, on es fan coses des de la trinxera i a peu de carrer. Descarto totalment fer política a altres instàncies com el Parlament o el Congrés dels Diputats.

- Es veu votant Xavier Domènech el 21 de desembre?

- No tinc clar encara el meu vot.

"Descarto totalment fer política a altres instàncies com el Parlament o el Congrés dels diputats"

- Li ha canviat molt la vida en aquestes tres setmanes?

- No he tingut massa temps. Han estat dies d'acomiadar-me de gent i de tancar temes, de moltes emocions. Però he començat a gaudir d'una cosa que era inimaginable, que són els caps de setmana. Ara recupero coses que no he fet i fins i tot em plantejo estudiar una segona carrera, que és el que volia fer quan vaig acabar Ciències Polítiques.

- Quina carrera?

- Periodisme.

- Per tant, no s'enyora de l'alcaldia?

- La veritat és que no. He passat de l'emoció a tenir dubtes de si vaig fer bé o no. Però la meva consciència està tranquil·la.

- Què pensa fer a banda d'estudiar i escriure un llibre?

- Vull orientar la meva vida cap a altres àmbits. Un dels somnis de la meva vida és muntar un restaurant i probablement ho faci en algun moment. Segurament a Terrassa.
 

Jordi Ballart es pren un temps de "reflexió" i de "descans". Foto: Adrià Costa