Jordi Martí deixarà l'Ajuntament de Barcelona per acompanyar Urtasun al Ministeri de Cultura

El fins ara número dos de Colau té previst incorporar-se a l'equip ministerial que pilotarà el portaveu de Sumar, que serà la quota dels comuns al govern de Pedro Sánchez

Jordi Martí, en imatge d'arxiu
Jordi Martí, en imatge d'arxiu | Adrià Costa
17 de novembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 17:19h

La confecció del nou govern espanyol remourà el grup municipal de Barcelona en Comú, però no serà per la figura d'Ada Colau, com tantes vegades s'havia insinuat els últims mesos. Qui farà un canvi d'aires serà Jordi Martí Grau, número dos dels comuns a l'Ajuntament de Barcelona. Tal com han apuntat a Nació diverses fonts, l'actual mà dreta de Colau ja té decidit formar part del Ministeri de Cultura, que passarà a ser comandat pel dirigent dels comuns i fins ara portaveu de Sumar, Ernest Urtasun. Ara bé, consultat per aquest diari, el regidor barceloní ha negat de ple aquesta possibilitat. Fonts orgàniques dels comuns també matisen que els equips encara no estan configurats formalment, per més que políticament hi hagi hagut enteses.

Sigui com sigui, això implicaria que Martí deixés l'acta de regidor i engegués un nou camí amb dedicació completa a Madrid. Almenys aquests són els plans engegats i comunicats al seu entorn pel mateix polític municipal, a poques hores que Pedro Sánchez -ara ja investit com a president- faci l'anunci oficial del nou equip de govern estatal.

D'aquesta manera, Martí bastiria amb experiència un ministeri que canviaria de mans, dels socialistes -amb Miquel Iceta al capdavant- a Sumar. De fet, l'àrea cultural ha estat un dels puntals constantment presents a la carrera política de l'actual regidor de Barcelona en Comú. No només va portar la tinència d'alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat durant el mandat passat a l'Ajuntament, anteriorment també havia coordinat abans dos plans estratègics municipals del sector. Això es va produir mentre va ser delegat de Cultura (2006-2011) i director de l'Institut de Cultura de Barcelona (2007-2011) per designació municipal. 

A l'actualitat, però, l'efecte del canvi a Barcelona seria immediat. Jordi Martí ha estat la cara visible de l'equip municipal durant els darrers mesos. Com a portaveu ha estat el responsable de defensar per activa i per passiva la urgència de fer un pacte de govern amb el PSC i ERC, de moment sense èxit. També ha estat el principal representant dels comuns a l'hora de presentar una proposta econòmica i política concreta per posar-se d'acord amb Jaume Collboni. A més, els mèrits interns també pesen. Els dies posteriors a les eleccions del maig passat, Martí va ser l'encarregat d'assegurar públicament que no votarien la candidatura de l'alcalde socialista, fins que a última hora Barcelona en Comú va canviar el sentit del vot. En els grans temes de ciutat, com els pressupostos, el mateix Martí es va encarregar de pilotar les negociacions per aconseguir aprovar els quatre comptes anuals del mandat anterior.