El traspàs de Rodalies ha començat a caminar aquesta setmana. El primer pas, pactat dimecres entre la consellera Ester Capella i el ministre Óscar Puente, és la constitució de la comissió política a primers de febrer. És una prioritat del Govern, que ha fet moviments interns per reforçar l'equip tècnic que treballarà aquesta carpeta els propers mesos, especialment la carpeta econòmica. El nom clau en aquest sentit és Josep Maria Vilarrúbia (Vic, 1976), fins ara secretari general del Departament d'Economia -el número 2 de la consellera Natàlia Mas Guix- i que ara passarà al Departament de Territori que pilota Ester Capella.
Vilarrúbia s'hi incorporarà en els propers dies per "reforçar l'estructura del traspàs de Rodalies". La seva funció no està del tot tancada, però fonts consultades detallen que se centrarà en el vessant econòmic del traspàs i a enfortir Infraestructures Ferroviàries de Catalunya (Ifercat), empresa pública adscrita al Departament de Territori i encarregada de gestionar infraestructures ferroviàries, una feina que ara fa Adif. Ifercat és, avui dia, més aviat petita que només gestiona la línia 9 del metro, però ha de créixer, amb la mirada posada a gestionar les infraestructures que es traspassin a la Generalitat.
"Pencaire, analític i sistemàtic", a Economia el veuen com un "bon perfil" per assumir l'encàrrec de "desenvolupar" el traspàs de Rodalies, un assumpte complex que ha de culminar abans que s'acabi la legislatura espanyola, l'any 2027 a tot estirar. El nom de Vilarrúbia se suma d'altres que tindran un paper destacat en el traspàs, com ara el secretari general de Territori, Marc Sanglas, o l'exconseller i coordinador del Pla de Rodalies 2020-2030, Pere Macias, comissionat pel traspàs de Rodalies. Fonts consultades per Nació asseguren que hi haurà "més fitxatges" en les properes setmanes per reforçar l'estructura de Territori destinada a aquesta qüestió. Quan es constitueixi l'empresa mixta de Rodalies entre la Generalitat i l'Estat, el Govern haurà de proposar-ne el president.
De Malla a Columbia i 12 anys al Sabadell
Nascut a Malla i pare de dos fills, qui el coneix diu que Vilarrúbia és un home "arrelat a la terra", a Osona, on mira de pujar quan pot. És llicenciat en Economia per la Universitat Pompeu Fabra i va fer un doctorat i un màster a la Universitat de Columbia, i també ha passat per ESADE. Va fer de professor a Columbia i a la Universitat de Navarra, i també va ser ajudant d'investigació a la National Bureau of Economic Research. Entre els anys 2005 i 2009 va treballar al Banc d'Espanya, a la direcció general d'Afers Internacionals.
Ha fet el gruix de la seva carrera al Banc Sabadell, on es va estar 12 anys, al Departament d'Estudis i especialitzat en Macroeconomia i Mercats Financers. Va ser allà on va coincidir amb l'ara consellera Mas Guix, i van fer bona relació. Gent que ha treballat amb ell el defineixen com un "molt bon tècnic", "molt professional", respectuós i obert a discussió. No se li coneix un perfil polític gaire marcat i és "més aviat conciliador i partidari de trobar el guany compartit", segons apunten excompanys seus. Sí que li agrada treballar amb "precisió" i és més aviat prudent, no li agraden els focus.
El salt al sector públic
Amb experiència al sector privat, va fer el salt al sector públic l'any 2021 com a director general d'Avançsa, l'empresa pública que s'encarrega d'impulsar l'ecosistema empresarial català a través de la col·laboració publicoprivada i que està adscrita al Departament d'Empresa i Treball, que ja pilotava Roger Torrent. L'octubre de 2022, amb la reestructuració del Govern per la sortida de Junts, fa el salt com a número dos d'Economia, amb Mas Guix al capdavant. Ara, un any i quatre mesos després, i a l'espera que s'acabin de tancar els suports per als pressupostos de l'any 2024, Vilarrúbia passa a Territori amb l'objectiu de vetllar pels diners de Rodalies.