Junqueras reivindica la desobediència de l'1-O i recuperar l'amplitud del 3-O

L'expresident d'ERC, en un article a Nació, crida a impulsar un nou 3 d'octubre "més gran" i "sostingut en el temps" que serveixi per defensar "democràticament" el resultat d'un referèndum i la seva implementació

Oriol Junqueras, expresident d'ERC
Oriol Junqueras, expresident d'ERC | Hugo Fernández
30 de setembre de 2024, 19:30

Oriol Junqueras reivindica l'1-O com "l'acte de desobediència civil més gran de la història contemporània de Catalunya" i erigeix el 3-O, dia de vaga general, com l'exemple a seguir perquè l'independentisme sigui un moviment "ampli". Així ho proclama l'expresident d'ERC i candidat a tornar a presidir el partit en un article a Nació publicat aquest dilluns, vigília de l'1-O, quan es compleixen 7 anys de la votació i resposta repressiva de l'estat espanyol.

"L’esperit dels primers dies d’octubre de 2017 ha d’inspirar-nos per entomar els reptes futurs. Les lliçons viscudes mostren que el camí de l’acumulació de forces i la legitimació de l’independentisme cal orientar-lo a fer un nou 3 d’octubre, encara més gran i prou sostingut en el temps", escriu el dirigent republicà, que mai no ha deixat de reivindicar l'independentisme com un moviment que ha de ser ampli i capaç d'interpel·lar a majories. L'objectiu d'aquesta acumulació de forces, defensa, és poder defensar el resultat d'un nou referèndum.

L'1-O se celebra enguany en ple retrocés de l'independentisme i en plena pugna a ERC per decidir la direcció del partit. En l'escrit, Junqueras defensa que l'ERC que surti a partir del congrés del 30 de novembre haurà de "reivindicar l'esperit del 3 d'octubre" i "tornar a oferir una via ampla i central" per la qual pugui circular una "majoria amplíssima" de catalans, en el camí cap a la independència i una societat més justa.