Junts i Demòcrates situen la confluència com el primer pas per recuperar la majoria independentista

Turull i Castellà signen una entesa que implicarà l'entrada a la direcció dels democristians independentistes i la integració de la fundació, al capdavant de la qual tot indica que s'hi situarà Laura Borràs

Puigdemont i els dirigents de Demòcrates, aquest dimarts a Waterloo.
Puigdemont i els dirigents de Demòcrates, aquest dimarts a Waterloo. | Junts
22 d'octubre de 2024, 13:00
Actualitzat: 14:27h

El Club Press de Brussel·les, escenari de la primera roda de premsa de Carles Puigdemont des de l'exili, ha acollit aquest dimarts la signatura de l'acord de confluència entre Junts i Demòcrates de Catalunya. L'entesa l'han rubricat Jordi Turull, secretari general de la formació fundada per Puigdemont, i Antoni Castellà, líder i fundador del partit democristià independentista. Abans de la trobada, tots dos s'han reunit amb Puigdemont a Waterloo. "Avui és un moment històric. L'independentisme no té majoria, el Govern està liderat per una formació unionista i el moviment està trencat en termes d'unitat. Per això és necessari el que fem", ha resumit Castellà, que ha apostat per retrobar la unitat.

El dirigent independentista ha recordat que Demòcrates es va posar en marxa el 2015, després de trencar amb la Unió de Josep A. Duran i Lleida, i que ràpidament es va integrar dins de Junts pel Sí. També ha posat de manifest que el partit va ser pioner a l'hora de defensar el referèndum unilateral d'independència que s'acabaria materialitzant l'1-O. "En el nostre ADN hi ha que l'èxit l'ha de comportar la unitat", ha indicat Castellà. En els últims dos anys, en cada convocatòria electoral s'han anat coaligant amb les sigles de Puigdemont. "La ciutadania ens demana unitat, i no que ens barallem. És una bona notícia que confluïm en una única formació, i que cadascú hi posi els seus actius", ha remarcat.

La voluntat de la confluència és, també, fer una crida a "recuperar la majoria" al Parlament i també tornar a tenir a les mans la Generalitat. "Serem més útils sent una sola cosa que anant cadascú a la seva", ha remarcat després Turull, que ha definit com a "honor" l'entesa. "Hi ha molta ciutadania desorientada, que ens pregunta què fem. Posem les bases perquè aquesta confluència serveixi per acabar amb la resistència i passar a l'ofensiva", ha apuntat el secretari general de Junts, que en el congrés de Calella continuarà en el càrrec. Castellà s'incorporarà com a vicepresident al costat de Míriam Nogueras, cap de files a Madrid, i tot indica que una altra vicepresidència serà per a Josep Rius.

Jordi Turull, Toni Castellà, Junts, Demòcrates
Jordi Turull i Toni Castellà, en la signatura de l'acord. - Junts

L'acord de confluència entre les dues formacions implica que la fundació de Demòcrates s'integrarà sota el paraigua de Junts. Tot indica que aquesta fundació estarà presidida per Laura Borràs, fins ara presidenta del partit, que es veurà desplaçada per Puigdemont. La direcció de Junts podrà proposar patrons de la fundació, i el patronat serà l'encarregat de determinar qui presideix la fundació. Turull ha esquivat en tot moment el debat sobre els noms, però sí que ha indicat que en les "properes hores" se sabrà el futur del líder a l'exili i de Borràs, que ja han tingut la conversa necessària per acordar els propers passos de cara al congrés que se celebra aquest cap de setmana a Calella.