Junts esquiva els detalls sobre l'indult condicionat del PP a Puigdemont

"Nosaltres parlem amb tothom", assenyala Josep Rius, que reivindica l'agenda pròpia del partit a Madrid i assenyala que tenen les "mans lliures" per pactar a Madrid en base a la resolució del conflicte

Carles Puigdemont, a Brussel·les.
Carles Puigdemont, a Brussel·les. | Europa Press
12 de febrer del 2024
Actualitzat a les 15:54h
L'indult condicionat que el PP estaria disposat a oferir a Carles Puigdemont continua sacsejant-ho tot. I Junts es manté en una prudència extrema sobre qualsevol revelació vinculada als contactes que hi va haver a l'estiu entre les dues formacions de cara a la investidura -fallida- d'Alberto Núñez Feijóo. "Si hem d'afegir alguna qüestió més, ja l'afegirem", ha assenyalat aquest dilluns el portaveu de Junts, Josep Rius, en roda de premsa després de la reunió de l'executiva ampliada. En una carta enviada la setmana passada als eurodiputats, l'expresident de la Generalitat va indicar que "tot se sabrà", una fórmula enigmàtica que va arribar només unes hores abans que el PP admetés al més alt nivell la possibilitat d'un indult condicionat.

"Recordem el que va dir Puigdemont la setmana passada: no funcionem en base a pressions externes. Els nervis d'altres partits no ens afecten de cap manera. Tenim agenda pròpia a Madrid, i l'aplicarem peti qui peti. Ens és igual què diguin els jutges, els fiscals i alguns mitjans", ha apuntat Rius, que ha apuntat la necessitat de negociar una llei d'amnistia que sigui "integral" -és a dir, que contempli "totes les persons afectades"- i que sigui d'aplicació "immediata". "Dedicarem tots els esforços perquè sigui possible", ha apuntat el portaveu del partit, que a l'estiu va reunir-se amb dirigents del PP de cara a la investidura de Feijóo. "Nosaltres parlem amb tothom", ha assenyalat el dirigent del partit, que va ser cap de gabinet de Puigdemont.

Rius, en la intervenció inicial, ha indicat que Junts no forma part de cap "bloc polític espanyol", i que per tant "no deu res" al PSOE i tampoc al PP. "Tota la política de pactes que duem a terme a Madrid es justifica pels objectius que tenim sobre la resolució del conflicte. Tenim les mans lliures per pactar i ho fem pels interessos de la ciutadania de Catalunya", ha remarcat el portaveu de la formació independentista, que ha assenyalat que ni "estabilitzen" Pedro Sánchez ni el volen "erosionar". "Estem acostumats a totes aquestes pressions que s'estan duent a terme aquests dies. A aquestes alçades, la gent ja sap que Junts és l'independentisme és útil a Madrid. Quan el govern espanyol depèn de nosaltres, fem que les coses passin", ha insistit.
 

Nova reunió pels pressupostos

Pel que fa a la negociació dels pressupostos de la Generalitat, Rius ha apuntat que aquesta setmana hi haurà una reunió amb el Govern. Junts hi portarà una proposta per "reduir" la pressió fiscal a la ciutadania i "millorar" les seves condicions de vida. A aquestes alçades de l'any passat, ha indicat el portaveu, ja s'havien celebrat sis trobades entre la formació i l'executiu que lidera Pere Aragonès, i enguany només se n'ha celebrat una. Segons Rius, s'està duent a terme un "espectacle" entre ERC i el PSC per veure com uneixen els seus camins entre Barcelona i Madrid. "No pensem en estabilitzar el govern espanyol", ha dit. 

Pel que fa a les mobilitzacions de la pagesia, el portaveu de Junts ha criticat que Aragonès només hagi ofert "una reunió d'aquí a quinze dies" com a proposta per solucionar aquestes queixes. "No tenien cap proposta concreta. Fa vuit anys que ERC comanda la conselleria d'Acció Climàtica, i no poden defugir les seves responsabilitats. Tenim un Govern que està superat per les circumstàncies, sense iniciativa i sense lideratge per respondre els problemes de la pagesia. Tampoc pels sanitaris, ni en educació, ni la sequera", ha remarcat Rius.