Junts inclou ERC en l'atribució de culpes per les incidències a Rodalies

La formació reclama un "canvi d'estratègia" a Madrid i acusa els republicans de "posar la catifa" al PSOE al Congrés dels Diputats; Junqueras demana la dimissió de Raquel Sánchez com a ministra de Transports

Trias, Turull i Nogueras, aquest dimecres a l'Estació de França.
Trias, Turull i Nogueras, aquest dimecres a l'Estació de França. | Junts
03 de maig del 2023
Actualitzat a les 19:45h
Jordi Turull, Xavier Trias i Míriam Nogueras s'han desplaçat aquest dimecres fins l'Estació de França per denunciar la situació que viu Rodalies, marcada en els últims dies per incidències greus en el servei de l'R2 que comporten retards, alteracions i recerca d'alternatives per part dels usuaris. Més enllà de les crítiques habituals al govern espanyol i a la demanda reiterada del traspàs de Rodalies, els dirigents de Junts han aprofitat per incloure ERC en l'atribució de culpes per la situació dels trens amb l'argument que han posat la "catifa vermella" al PSOE al Congrés dels Diputats, on els republicans han estat -i són- un suport cabdal per a Pedro Sánchez.

"Quan t'enganyen una vegada, la culpa és de l'altre. Quan t'enganyen moltes vegades, la culpa és teva", ha assenyalat Turull, que ha qualificat com a "insostenible" l'estat del servei i ha demanat un "canvi d'estratègia" a Madrid. Trias, per la seva banda, també ha insistit en la idea que l'Ajuntament de Barcelona, en mans d'Ada Colau, ha d'aixecar la veu per millorar Rodalies. "Creen dificultats a l'entrada de la ciutat amb el carril bici de la Via Augusta, i això exigeix millorar el transport públic", ha reflexionat el candidat de Junts a la capital catalana.

La gestió de Rodalies és un dels flancs que també està fent servir ERC per marcar distàncies amb el govern espanyol. La setmana passada, Gabriel Rufián va assenyalar des del Congrés dels Diputats que demanarien la reprovació de la ministra Raquel Sánchez per la gestió de Rodalies. Aquest mateix dimecres, per exemple, Oriol Junqueras ha fet un tour per l'R2 per visitar Vilanova i la Geltrú, Sitges i Castelldefels en un recorregut amb tren que ha patit retards arran de la nova incidència en el servei. Junqueras ha aprofitat per visitar els alcaldables republicans en aquestes tres localitats en el marc de la precampanya de les eleccions municipals, i ha reclamat la dimissió de la ministra Sánchez "per la seva incapacitat en la gestió".

Al seu torn, la CUP ha criticat aquest dimecres que el Govern vulgui negociar "més carreteres, asfalt i cotxes", en relació a la B-40, mentre la xarxa ferroviària del país "cau a trossos", després d'una nova incidència dimarts a l'R2 Sud. Els anticapitalistes han exigit el traspàs "immediat" dels serveis de Rodalies a la Generalitat i han demanat "trencar qualsevol acord" per la "construcció del Quart Cinturó". De fet, han registrat al Parlament una sol·licitud d'informació en què reclamen una còpia del "protocol o acord sobre el qual es treballa entre el Ministeri de Transports i la Generalitat amb relació a la B-40".
 

Incidències constants

L'endemà del rebombori i el desconcert viscut a l'R2 de Rodalies per l'incendi en un quadre de senyals que va desestabilitzar tot el servei de la línia, ha sorgit una nova avaria que encara empitjora més la circulació. Adif ha informat d'una nova incidència tècnica entre les estacions de Garraf i Sitges, que ha provocat retards de quinze minuts que se sumen a les demores que es viuen des d'ahir. Rodalies ha informat des de les set del matí totes les afectacions que pateixen les línies de la xarxa ferroviària que passen per la costa del Garraf, en direcció Barcelona. A l'R2 Sud hi han habilitats fins a dos trens per hora i un tercer per a serveis regionals.


El conseller de Territori de la Generalitat, Juli Fernàndez, ha explicat aquest matí al Parlament de Catalunya que han convocat aquest mateix dimecres els responsables de Renfe i Adif. Segons ha explicat el conseller a la sessió de control del Govern a la cambra, ho ha fet perquè expliquin "quines mesures extraordinàries prendran" davant les incidències a l'R2 després de l'avaria d'aquest dilluns. En una resposta a una pregunta del PSC a la cambra catalana, ha subratllat que la Generalitat ha habilitat busos alternatius a l'R2, cosa que "el titular del servei" no ha fet. "Lliçons d'aquells que fan que hi hagi un caos vuit de cada deu dies, poques", ha advertit, davant la previsió que les incidències a l'R2 s'allarguin unes tres setmanes.