Junts pel Sí i la CUP vesteixen d'accent social la declaració independentista

Els dos grups independentistes amplien la proposta de resolució amb l'objectiu de blindar drets socials en matèria d'habitatge, sanitat, pobresa energètica, educació, llibertats públiques i refugiats | Antonio Baños assegura que l'entesa no té res a veure amb la investidura el mateix dia que Josep Rull ha proposat que dos diputats "cupaires" donessin suport a Artur Mas

06 de novembre del 2015
Actualitzat a les 14:41h

Representants de Junts pel Sí i la CUP al registre del Parlament Foto: Pep Martí


Junts pel Sí i la CUP han acordat vestir d'accent social el text de la declaració independentista l'endemà que el Tribunal Constitucional no impedís la celebració del ple per debatre-la. L'annex, que amplia el punt 8 de la proposta de resolució, pretén "blindar els drets de les persones", segons han explicat fonts dels dos partits independentistes. Concretament es parla de pobresa energètica, habitatge, sanitat, educació, llibertats públiques i refugiats, entre altres.

Antonio Baños –i també Raül Romeva- ha volgut deslligar l'acord de la investidura d'Artur Mas. Aquest matí, en declaracions a RAC-1, Josep Rull assegurava que una possible solució per a l'atzucac de la investidura podia ser que dos diputats "cupaires" –especialment els que no són militants de la formació de l'esquerra independentista, el mateix Baños i Julià de Jòdar- votessin "sí" a Mas. Per altra banda, l'ampliació en clau social de la declaració independentista arriba l'endemà de l'intent d'aproximació de Junts pel Sí a Catalunya Sí que es Pot.

Des de la pobresa energètica als refugiats

 
L'ampliació de la declaració independentista inclou elements com la pobresa energètica, habitatge, sanitat, educació, llibertats públiques, refugiats i avortament, entre altres. Concretament, es parla de "blindar drets fonamentals afectats per decisions de les institucions de l'Estat". En el cas de la pobresa energètica, s'assenyala que "per tal de garantir que cap persona es vegi privada de l'accés al subministrament de serveis bàsics, el futur Govern prendrà mesures per afrontar l'emergència en habitatge i pobresa energètica de manera que es garanteixi l'accés als subministraments bàsics d'aigua potable, gas i electricitat".

En matèria d'habitatge el text assenyala que el "Govern es compromet a garantir el reallotjament adequat de persones i unitats familiars en situació de risc d'exclusió residencial que estiguin en procés de ser desnonades". En sanitat, s'ha acordat que "el futur Govern garantirà l'accés universal a l'atenció sanitària, pública i de qualitat mitjançant el CatSalut a totes les persones que viuen a Catalunya. Cap persona en quedarà exclosa per raons d'origen, tinguin o no la condició d'assegurats o beneficiaris del Sistema Nacional de Salut i amb independència si consten o no al padró. Cap ciutadà es veurà privat d'assistència farmacèutica per motius econòmics".

Per altra banda, en educació l'annex indica que "el Govern vetllarà per la vigència de les competències establertes en favor de les administracions catalanes i per mantenir els consensos obtinguts per la comunitat educativa". En "garantia de les llibertats públiques", afirma que "el Govern vetllarà en la seva actuació en matèria de seguretat ciutadana en la seva plena vigència i respecte als drets fonamentals".

El text també aborda la qüestió dels refugiats: "El Govern establirà un marc de relacions amb l'ACNUR amb l'objectiu de demanar acollida i asil al màxim nombre de persones més enllà de les decisions adoptades pel govern espanyol". A més, apareixen conceptes com avortament i el "finançament d'un pla de xoc social i de gestió del deute".
 

Text de l'annex a la declaració independentista de Junts pel Sí-CUP (pdf)