Junts reuneix el món municipal per «liderar» el debat sobre la multireincidència

El Congrés dels Diputats vota la setmana vinent una proposició de llei del partit que planteja modificar el codi penal i dotar els jutjats catalans de més recursos

Jordi Turull i Míriam Nogueras, en una imatge d'arxiu.
Jordi Turull i Míriam Nogueras, en una imatge d'arxiu. | Junts
13 de setembre de 2024, 17:45
Actualitzat: 17:48h

Junts ha reunit aquest divendres uns 200 alcaldes i caps de llista municipals per "liderar" el debat sobre la multireincidència. Així ho ha informat la formació de Carles Puigdemont en el qual ha indicat que aquesta problemàtica és una de les "demandes més actuals" dels ajuntaments del país. "En els darrers mesos s'ha aguditzat la percepció d'inseguretat i impunitat entre la població davant de delinqüents multireincidents que cometen petits furts de forma reiterativa", assenyala el partit. La proposició de llei de Junts per abordar aquest fet es vota aquest dimarts al Congrés dels Diputats, i planteja tant una modificació del codi penal com un increment del nombre dels jutjats a Catalunya per atendre més casos.

Les encarregades d'explicar el contingut de la proposició han estat Míriam Nogueras, cap de files a Madrid, i Marta Madrenas, diputada al Congrés i exalcaldessa de Girona. Una de les propostes que en formen part és que hi hagi penes de presó per als qui roben un telèfon mòbil, en la línia del que va defensar el Col·legi d'Advocats de Barcelona. La proposició de llei, de fet, va ser elaborada amb experts de l'àmbit i col·legis professionals. El món local, sostenen a Junts, és qui primer nota la problemàtica generada per la multireincidència.

La qüestió de les persones que acumulen diversos fets delictius sense entrar a la presó forma part de les prioritats del partit des que, el desembre de l'any passat, els alcaldes de Junts al Maresme -una de les comarques on el partit hi té més pes municipal- van demanar l'expulsió dels migrants multireincidents. Puigdemont, en campanya, va desvincular immigració i delinqüència. Junts està pendent de desbloquejar el traspàs integral de competències en matèria d'immigració i, pel camí, va tombar la reforma de la llei d'estrangeria plantejada pel PSOE. La batalla contra la multireincidència també té a veure amb un gir ideològic cap al centredreta, especialment des de la campanya del 12-M.