Puigdemont desvincula immigració i delinqüència: «La multireincidència té a veure amb la pobresa»

El candidat de Junts denuncia que se l'ha volgut "excloure" del compromís signat per no pactar amb Aliança Catalana i Vox després de les eleccions

Carles Puigdemont, a Argelers.
Carles Puigdemont, a Argelers. | Junts
08 de maig del 2024
Actualitzat a les 14:16h

Carles Puigdemont, candidat de Junts a les eleccions del 12-M, ha desvinculat aquest dimecres la delinqüència de la immigració. La multireincidència, una carpeta que ha agafat volada en municipis governats pel seu partit, especialment al Maresme, té a veure "amb la pobresa" i no amb l'arribada de nouvinguts, segons ha volgut clarificar Puigdemont. L'expresident, en una roda de premsa sobre repte demogràfic celebrada a Argelers, també ha denunciat que se l'ha volgut "excloure" del pacte antifeixista rubricat a entre Junts, el PSC, ERC, els comuns i la CUP per tal de no arriba a acords amb Aliança Catalana i Vox. "És molt lamentable que se'ns hagi volgut excloure per fer creure que el nostre compromís antifeixista és feble. Ens sap greu", ha apuntat Puigdemont, a qui hauria agradat "formar part de la gènesi" del document segellat a Barcelona.

El candidat ha apuntat que, com a alcalde de Girona -ho va ser entre el 2011 i el 2016-, va constatar que és un problema "judicial", no policial. "En soc testimoni, són debats que no tenen res a veure", ha reiterat sobre la immigració i la delinqüència. La multireincidència, ha remarcat, està protagonitzada per un "nombre molt baix" de persones, tot i que causa un "gran dany social". "La delinqüència, amb immigració o sense, té a veure amb la pobresa", ha indicat en el transcurs de la resposta, durant la qual també ha reclamat "ser coratjosos" a l'hora de defensar aquesta idea. Vox i Aliança Catalana estan fent campanya, precisament, vinculant les dues qüestions.

Puigdemont, com en altres ocasions, ha indicat que la llei orgànica destinada a transferir les competències en immigració es plantejarà en la propera reunió de la taula de diàleg amb el PSOE. En els primers cent dies de Govern, de fet, ja es plantejaria aquesta norma. "Abordarem el control, el reagrupament familiar i la llengua", ha apuntat l'expresident, que també ha carregat contra el PSC per arribar a l'alcaldia de Barcelona gràcies als vots del PSC. "És molt lleig pactar amb Vox però no amb el PP? Hem de ser menys cínics i més honestos", ha indicat el candidat, que també ha vist l'ombra de la politització sobre la policia catalana amb el paper que pugui tenir Josep Lluís Trapero en el proper Govern. 

"Catalunya no està preparada"

Puigdemont ha assenyalat que el futur Govern ha de parlar "necessàriament" de demografia, perquè és un concepte "nuclear" per parlar de futur. "El repte demogràfic és nacional, i s'ha de fer amb visió d'estat", ha indicat el candidat, perquè afecta les inversions a llarg termini, els pactes nacionals, l'ensenyament, la sanitat i la resta de serveis socials. "Com es pot fer política sense tenir en compte el repte demogràfic? Estarà al centre", ha destacat el líder de Junts, que ha indicat que les empreses ja hi estan al damunt. En les condicions actuals i les competències d'ara, Catalunya "no està preparada" per l'impacte en clau demogràfica. El país, ha dit, ha de tenir un "paper" en el debat mundial sobre la qüestió.

Pel que fa a la immigració, també ha recomanat "mirada d'estat" a l'hora de gestionar "tot allò que és essencial" de cara al futur. "Som els únics que proposem que la gestió migratòria es pugui gestionar des de Catalunya", ha remarcat l'expresident de la Generalitat. "Sense abordar això no tenim futur", ha indicat Puigdemont, que també ha posat l'accent en com ha anat creixent l'esperança de vida. En aquest sentit, ha apostat per polítiques públiques que donin resposta a l'increment previsible de "solitud no volguda". "Cal una resposta àgil i econòmicament justa en tots els processos de la dependència", ha manifestat el candidat, acompanyat d'Agustí Colomines i Noemí Prieto.