Junts s'erigeix en «trinxera» a Madrid per passar pàgina del diàleg d'ERC

Puigdemont assegura que el seu partit no ha "abandonat" Catalunya, Borràs insisteix que no acudeixen al Congrés dels Diputats a investir cap president espanyol i Turull carrega contra els republicans: "No es pot ampliar la base donant-li l'esquena"

Míriam Nogueras, durant l'acte central de campanya de Junts a Amer
Míriam Nogueras, durant l'acte central de campanya de Junts a Amer | Nico Tomás / ACN
16 de juliol del 2023
Actualitzat a les 15:08h

Existia el convenciment dins de Junts que la sentència europea sobre la immunitat parlamentària de Carles Puigdemont podria convertir-se en un accelerador de les possibilitats electorals de la formació de cara al 23-J. Perquè s'hauria convertit en un aparador -la figura de l'expresident continua representant el lideratge moral del partit-, perquè hauria suposat un nou triomf per a l'exili -i per tant per a l'estratègia de la confrontació- i perquè hauria posat una vegada més l'Estat davant del mirall de la justícia comunitària. El veredicte del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) no va ser positiu, no va suposar un revulsiu, però el respecte ritual cap a Puigdemont ha portat Junts a mantenir el míting central a Amer, el poble de l'expresident, que ha situat el partit com a "trinxera" en un acte trufat de crítiques cap a ERC.

"No podran amb ell", ha repetit en múltiples ocasions Josep Maria Cruset, candidat per Tarragona. "Si ell no es rendeix, nosaltres tampoc", ha remarcat Antoni Castellà, cap de cartell al Senat. "Avui aquí hi falta l'exili, i per això votarem el 23-J", ha arrencat Laura Borràs, presidenta de Junts. "Amer és terra de presidents", ha tret pit Jordi Turull, secretari general de la formació a les 13.15, quan tots els candidats asseguts a l'escenari ja feien servir el ventall -de color verd corporatiu- per amorosir els efectes de la calor a Amer, on s'hi ha deixat una cadira buida amb un llaç groc per recordar Puigdemont, rebut amb emoció per part del públic.

L'expresident, que ha definit la candidata Míriam Nogueras com una persona "insubornable", ha indicat que Junts serà a "totes les trinxeres" per defensar els interessos dels catalans. "Nosaltres no les abandonem. No ens abstenim quan ens ataquen. En lloc de fer-nos perdonar, els donem dues tasses. Catalunya no es defensa amb braços caiguts ni amb mans a les butxaques", ha remarcat Puigdemont, que ha fet una crida a l'organització. "Cal que no estiguem sols en aquesta línia de defensa. No som els que dimitim de les nostres responsabilitats i de les trinxeres", ha indicat el dirigent independentista. Els missatges implícits cap a ERC han estat constants en el seu discurs, i més explícits en la resta d'intervencions.
 

"No anem a Madrid a investir ningú"

Segons Borràs, no té sentit anar a Madrid per investir un o altre president espanyol, sinó per aconseguir l'amnistia i el referèndum. "Ja prou de donar crèdit a qui està desacreditat pels seus fets. No ens sentirem obligats a investir ningú que no estigui obligat a plantejar una solució democràtica per resoldre el conflicte", ha remarcat la líder de Junts. "No podem investir algú que ens vol envestir. Però a l'altra banda hi tenim el PSOE, que vol que ens retrobem. I què fa amb els fets? El contrari, i incompleix més que el PP", ha ressaltat la dirigent independentista. El resum és que el partit que presideix no va a Madrid a "investir ningú". Puigdemont, en una entrevista amb Antoni Bassas a l'Ara, ja ha exclòs la formació de l'equació dels pactes amb Sánchez.

"Per defensar la independència no tenim clavegueres de l'Estat, ni les volem tenir. Quan hi ha urnes, mai cap independentista hi pot deixar d'anar", ha remarcat Turull, que ha estat molt crític a l'hora dels intents de "reprimir" el moviment per part del PP i del PSOE. "Ens han infiltrat policies, ens han dit terroristes. Aquests defensaran Catalunya? No, només ho faran els independentistes catalans. El país ens necessita: si no anem a votar, si no garantim tenir un grup important de diputats i senadors, donarem barra lliure als qui volen eliminar la immersió lingüística", ha reflexionat el secretari general de Junts. Si algú té dubtes, ha dit, que voti "en nom del president Puigdemont", que no pot votar "per culpa de la repressió espanyola". Pel que fa a ERC, ha indicat que no es pot ampliar la base "donant l'esquena a la base", i tampoc presentant-se com a independentista en campanya i després "fer de Podem" a Madrid.
 

Míriam Nogueras, al bus de campanya. Foto: ACN


La candidata Nogueras -que aquest matí ha pujat al bus amb els periodistes que segueixen la campanya- ha tret pit de no haver-se "ajupit" al Congrés. "Els vots dels catalans no han de servir per apuntalar partits espanyols, sinó que han de servir per fer forta Catalunya. Els vots que custodiarem la gent de Junts serviran per doblegar aquesta Espanya feixista, que censura, que no paga i que no compleix. Per doblegar el monarca de l'a por ellos", ha indicat. "Ni PP ni PSOE, Catalunya i Junts", ha determinat la candidata, que s'estrena en aquesta tasca.
 

Entre l'abstenció i els dards a ERC

Un dels temors que recorren la candidatura és l'abstenció -tenen detectat que són el partit a qui més pot afectar aquell electorat independentista decebut amb els fets dels últims anys i que no té ganes d'acostar-se a les urnes-, però també el vot útil, que es pot desplaçar cap a un PSC a qui totes les enquestes donen per guanyador a Catalunya. Els socialistes són un dard habitual de Junts, tant per les actuacions contra el procés com per la manca d'inversió en infraestructures, però en aquesta última setmana de campanya també s'accentuarà el xoc amb ERC pels resultats del diàleg. "Nosaltres necessitem defensar Catalunya, no reformar Espanya", ha indicat Marta Madrenas, exalcaldessa de Girona i candidata a la demarcació aquest 23-J.

Castellà, candidat al Senat i líder de Demòcrates, ha posat l'accent -com és habitual- en el record de l'1-O, perquè el resultat obtingut "obliga" a complir-lo, no a "reinterpretar-lo". "És falta de democràcia passar pàgina del que va fer el poble de Catalunya", ha remarcat Castellà, que ha apel·lat a tots aquells ciutadans que van votar al referèndum. La taula de diàleg, ha indicat, ha estat un "cavall de Troia" i un "engany" que només ha comportat un "blanqueig dels espanyols davant d'Europa". "Em sap greu, Gabriel Rufián. T'han pres el pèl. Has perdut el peix, el cove i la dignitat", ha remarcat el dirigent democristià, que ha demanat al candidat d'ERC que "torni a l'estratègia guanyadora" que es va posar en marxa per organitzar l'1-O. Dards als republicans i resistencialisme: Amer ha estrenat l'estratègia de la recta final de la campanya de Junts.