Juvillà porta al TC l'ordre administrativa que el va deixar sense escó

L'exdiputat de la CUP impugna l'escrit de la secretària general del Parlament que ordenava, "per imperatiu legal", als treballadors de la cambra retirar la seva acta de diputat

Pau Juvillà.
Pau Juvillà. | Frederic Esteve
03 de març del 2022
Actualitzat a les 17:15h
L'exdiputat de la CUP Pau Juvillà presentarà en les properes hores un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC) contra l'escrit de la secretària general del Parlament, Ester Andreu, que ordenava als serveis de la cambra deixar-lo sense acta de diputat. La defensa de Juvillà demanarà mesures cautelaríssimes per forçar que l'alt tribunal es pronunciï de manera ràpida sobre la qüestió. Juvillà denuncia que se li ha vulnerat el dret de participació política, la presumpció d'innocència i la llibertat d'expressió. Fonts de la CUP assenyalen que el moviment és important perquè l'alt tribunal encara no s'ha pronunciat sobre un recurs d'aquestes característiques.

Ara com ara hi ha tres vies judicials obertes i paral·leles. D'una banda, el recurs a la sala penal del Tribunal Suprem contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que condemna Juvillà a una pena d'inhabilitació per un delicte de desobediència. En segon lloc, hi ha els recursos de la CUP i el Parlament a la sala contenciosa del Suprem contra l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC) que obliga a retirar-li l'acta de diputat. En aquest cas, l'alt tribunal ha descartat les mesures cautelars i en els propers mesos es pronunciarà sobre el fons de la qüestió. Ara, la CUP obre una tercera via i impugna al TC l'ordre administrativa que va comportar que Juvillà perdés l'escó. 

L'escrit el va signar la secretària general "per imperatiu legal" i per evitar "conseqüències jurídiques" contra ella i els funcionaris del Parlament. Fonts de la CUP insisteixen que el recurs "no va contra ningú" i remarquen que el responsable de la inhabilitació de Juvillà és la JEC, que va pressionar tant la presidenta del Parlament, Laura Borràs, com els treballadors de la cambra.

La defensa de Juvillà ha recollit jurisprudència que reforça les tesis de l'exdiputat cupaire. Aquesta jurisprudència, segons fonts de la CUP, assenyala que qui és competent per pronunciar-se sobre la incompatibilitat és la comissió de l'estatut del diputat, que en el cas de Juvillà va emetre fins a dos dictàmens. També que no es pot retirar l'escó d'un diputat si no hi ha sentència ferma i que no es pot fer recaure la responsabilitat d'aquest acte en un òrgan administratiu, perquè es tracta d'un acte polític. 

Sigui com sigui, Juvillà ja no és diputat i la CUP va anunciar dissabte que la candidata Nogay Ndiaye serà el seu relleu. Aquesta substitució, però, encara no s'ha fet efectiva. La CUP té poca confiança en el TC, però el recurs és un pas previ per poder portar el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Des de bon principi, els anticapitalistes han insistit que arribaran fins al final en el cas de Juvillà.