La secretària general del Parlament activa la maquinària per substituir Juvillà

Esther Andreu especifica que pretén esquivar la imputació després de l'ordre de la Junta Electoral Central de rellevar el diputat de la CUP, que ja no ha pogut votar al ple d'aquest dijous

La secretària general del Parlament, Esther Andreu
La secretària general del Parlament, Esther Andreu | ACN
Joan Serra Carné / Oriol March
03 de febrer del 2022
Actualitzat el 04 de febrer a les 10:01h
La secretària general del Parlament, Esther Andreu, ha fet un pas més per certificar que Pau Juvillà ja no exerceix com a diputat, atesa l'exigència notificada per la Junta Electoral Central (JEC). La lletrada, escollida en el seu moment per Borràs per substituir Xavier Muro,  ha activat els mecanismes per rellevar l'electe de la CUP. En una carta enviada a la mesa de la cambra catalana -avançada per RAC1 i el contingut de la qual ha confirmat NacióDigital-, Andreu ha motivat la decisió per la voluntat de protegir la seva funció i la del conjunt del funcionariat. El Parlament ha validat el text que el defensava com a membre de la cambra, però ja no ha pogut votar per un "conflicte d'interessos", com ha indicat Borràs a l'inici del ple quan ha estat interpel·lada per Ciutadans i Vox.

En la missiva traslladada a l'òrgan de govern del Parlament, la secretària general és clara. "Per evitar que s'imputi a la meva persona i a d'altres funcionaris de la cambra qualsevol tipus de responsabilitat disciplinària, comptable o penal, em veig obligada a donar a l'administració parlamentària les instruccions estrictament necessàries per no desatendre el que exigeixen els acords de la Junta Electoral Central", detalla el text, de tres paràgrafs i signat aquest mateix dijous. De fet, a la pàgina web del Parlament ja s'ha donat de baixa Juvillà de tots els càrrecs parlamentaris, amb data de divendres passat. Una data, la de divendres, que contrasta amb el fet que la presidenta del Parlament hagi dit al ple que no podia acceptar la delegació de vot del diputat per "conflicte d'interessos". Aquest divendres, el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya ja publica que Juvillà ha deixat de ser diputat.

Eulàlia Reguant, diputada dels anticapitalistes, ha defensat la posició del seu partit, que passa per no participar en la votació perquè no s'ha acceptat la delegació de Juvillà. "La condició de diputat de Juvillà ja ha estat suspesa. No ha estat convocat al ple", ha assenyalat Reguant, que ha constatat com s'ha posat la sobirania del Parlament per sota de la decisió de la Junta Electoral. També ha reclamat que el cas del diputat condemnat sigui útil a l'hora de denunciar internacionalment la repressió. Fonts de la formació indiquen que la negativa a votar també s'explica pel fet que entra en contradicció amb els fets, com el fet que Juvillà ja no hagi estat convocat al ple.

El debat parlamentari ha estat dur, tant en el fons com en les formes. L'ha arrencat Jaume Alonso-Cuevillas, president de la comissió de l'Estatut del Diputat, que ha reconegut que hi haurà funcions de Juvillà que no es podran "garantir". La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha retret a l'independentisme que hagi dut a terme un "esperpent polític" al llarg de la setmana perquè -segons ella- no s'està dient "la veritat" a la ciutadania. "No tenen el coratge de fer-ho", ha indicat Romero. La dirigent socialista també ha acusat la majoria parlamentària de tenir "segrestada" la sobirania de la cambra. Acusacions que, després, Ignacio Garriga, líder de Vox, ha elevat de decibels amb la tradicional amenaça de dur els responsables de la mesa als tribunals.

David Cid, portaveu dels comuns, ha lamentat el "ridícul" que, segons ell, ha fet l'independentisme al llarg d'aquesta setmana. "Han intentat no seguir la doctrina Torrent i, al final, hi ha hagut un torrent de realitat", ha assenyalat Cid, que ha carregat contra els "trucs de màgia" de Borràs, a qui ha descrit com una dirigent centrada en ser "candidada permanent" de Junts en lloc de fer de presidenta del Parlament. "És un teatre", ha resumit el portaveu dels comuns. Li ha donat la raó Carlos Carrizosa, líder de Ciutadans, que ha donat per fet que Juvillà ja no és diputat. Alejandro Fernández, del PP, ha ironitzat amb el fet que Borràs proposés una "setmana blanca de vacances".

"Les forces polítiques del Parlament consideren que el límit a la desobediència política a la repressió de l’Estat passa per preservar els funcionaris de qualsevol tipus de responsabilitat penal i comptable per la que puguin ser perseguits", recull el dictamen. El redactat recull, com ja es va votar el 16 de desembre de l'any passat, que Juvillà continua sent diputat perquè un òrgan administratiu no té capacitat per apartar-lo i la seva ordre topa amb el reglament vigent del Parlament. Els anticapitalistes s'han ofert per presidir la cambra, però van topar amb el rebuig de Junts i d'ERC.

El dictamen adverteix que no hi ha sentència ferma del Suprem. Tot i això, puntualitza que l'ordre de la JEC "tampoc pot ser executada mentre la Sala Tercera del Tribunal Suprem tingui pendent la resolució de la mesura cautelar sol·licitada i que ja ha estat admesa a tràmit". Es tracta d'una novetat que fa evident les dificultats de la cambra per desobeir una eventual ordre, no només del Suprem, sinó també de la pròpia JEC. A no ser que políticament es decidissin desobeir el tribunal amb totes les conseqüències.