JxCat i ERC porten la negociació per Torra i el futur de la legislatura al límit

Els contactes del cap de setmana no cristal·litzen per ara en cap acord: els republicans aposten perquè el president mantingui l'escó però sense poder votar i els socis de Govern afegeixen pressió al Parlament

Torra i Torrent, davant del Parlament la Diada de l'any passat
Torra i Torrent, davant del Parlament la Diada de l'any passat | Adrià Costa
26 de gener de 2020, 19:50
Actualitzat: 21:46h
La legislatura penja, una vegada més, d'un fil. Els contactes entre ERC i Junts per Catalunya (JxCat) programats per tot el cap de setmana no han comportat cap acord en ferm i el Parlament serà l'escenari, aquest dilluns, d'una cadena d'esdeveniments que pot comportar la celebracio d'eleccions a Catalunya en el curt termini. Al centre del debat hi ha com resoldre la inhabilitació de Quim Torra ordenada per la Junta Electoral Central el 3 de gener i avalada pel Tribunal Suprem aquest dijous. Mentre que ERC insisteix que el president de la Generalitat pot seguir de diputat sense votar, JxCat remarca que cal refermar-se en la proposta de resolució votada el 4 de gener.

Què deia aquesta proposta? Que Torra seguia sent president i diputat, i que la JEC no era ningú per desposseir-lo de l'acta. El problema jurídic és que aquest mateix dijous l'organisme electoral va ordenar al secretari general del Parlament, Xavier Muro, que retirés en les pròximes 48 hores -és a dir, dilluns com a tard- l'escó al president i que anés preparant les credencials que li pertocarien al proper membre de la llista de JxCat per Barcelona. Fonts parlamentàries consideren "probable" que Muro, un funcionari, acati l'ordre de la Junta Electoral. El conflicte es farà patent a la mesa, on Josep Costa, vicepresident i peça clau de JxCat a la cambra, defensarà la posició de Torra.

L'òrgan rector de la cambra està convocat a les 12.30, quan està previst que arrenqui una reunió transcendental. Totes les mirades estan posades en el president del Parlament, Roger Torrent, que en aquesta legislatura ha pres decisions que han enervat JxCat. És viu en el record l'episodi dels diputats suspesos mentre eren en presó preventiva -un cas que quasi acaba amb la legislatura-, però sobretot la investidura fallida de Carles Puigdemont del 30 de gener del 2018. L'argumentari desplegat en privat aquests dies per JxCat és taxatiu: "Espanya no pot pretendre decidir qui és president i qui no: Puigdemont dues vegades, Jordi Sànchez, Jordi Turull i ara Torra".


La clau de volta és que la condemna per desobediència emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) encara no és ferma, i sense condemna ferma -sostenen a JxCat- no existeix causa d'inelegibilitat de Torra com a electe. "La pilota no està a la nostra teulada", destaquen dirigents consultats integrats dins del grup parlamentari del president. El líder independentista sempre ha deixat clar que la resolució de dijous del Suprem "no canvia res", que segueix sent president i diputat i que només una retirada de la confiança per part del Parlament -votada al ple- li faria perdre l'escó.

Des d'ERC, però, s'aposta per una via intermèdia que permeti a Torra seguir sent diputat sense incórrer en cap desobediència que afecti el dia a dia del Parlament. "Ens esperem alguna pirueta", remarquen els dirigents de JxCat consultats. Els republicans atorguen importància a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat, que entraran a la cambra aquest dimecres i suposen els primers comptes amb possibilitats de ser aprovats -gràcies a un acord amb els comuns- en els últims tres anys. No validar-los sostenia ahir el vicepresident Pere Aragonès, seria abocar el país al "col·lapse".

Pressupostos i eleccions

La derivada dels pressupostos és rellevant, perquè existeixen sectors de JxCat -especialment dins del Govern- que recalquen la necessitat de tenir-los aprovats després d'anys de paràlisi. Tots els dirigents -sense excepció- de la formació defensen Torra i mantenen que no se'l pot desposseir de l'acta, però existeixen diferències sobre què fer en cas que les discrepàncies amb ERC i Torrent arribin al límit. Un grup de JxCat sosté que no té per què haver-hi eleccions "en el curt termini". L'argument que fan servir -i així ho confirmen almenys tres fonts de la direcció a NacióDigital- és que Puigdemont és partidari d'aprovar els comptes i de no avançar els comicis.

En canvi, hi ha integrants del nucli dur de Torra que li han posat damunt la taula la possibilitat de precipitar les noves eleccions. Oficialment, el Govern ha tancat sempre la porta als comicis -així ho han repetit diversos portaveus al llarg de les últimes setmanes-, per bé que l'escenari electoral ha estat àmpliament debatut entre dirigents de l'executiu al llarg del últims mesos. Puigdemont té tots els números d'encapçalar una llista de JxCat -ja sigui exclusivament amb aquestes sigles o amb un projecte més ampli-, però existeix debat sobre el candidat "efectiu". Laura Borràs torna a sobresortir en les travesses, sense descartar que Torra també aparegui dins la llista com a dos.


L'escenari acaba de completar-se amb l'aprovació dels pressupostos del Parlament, que han generat un nou xoc entre JxCat i ERC. Es tracta de la primera votació que s'hauria de produir després de la trobada de la mesa, i genera polèmica perquè els de Torra van pactar amb els comptes de la cambra amb Ciutadans i PP, mentre que els de Torrent es van abstenir. Una baula més en la cadena de desencontres entre socis de Govern, que aquest dilluns afronten una jornada decisiva per a la legislatura. Una nova negociació al límit amb les dues primeres autoritats del país al centre del debat.