JxCat i ERC tornen a reunir-se per superar retrets i reactivar el pla de Govern

Les dues formacions es van trobar dimarts al vespre i aquest dimecres a la tarda per pacificar la situació, marcada per les desavinences sobre els mecanismes de la investidura | A l'espera de la decisió sobre Puigdemont, els negociadors esperen desencallar el disseny de l'executiu i el full de ruta

14 de febrer de 2018, 20:20
Actualitzat: 15 de febrer, 10:53h

Acampada «Despertem la República» a plaça Catalunya. Foto: Adrià Costa


Contactes discrets per superar la fase de retrets entre Junts per Catalunya i ERC. Després que les hostilitats es desfermessin públicament dimarts al matí, a la tarda negociadors de les dues formacions es van citar fora del Parlament i han repetit la dinàmica fa unes hores, segons fonts consultades per NacióDigital. La investidura de Carles Puigdemont, el disseny del futur Govern i el programa de l'executiu són els tres aspectes encallats que hi ha damunt la taula i, davant la incertesa existent sobre el primer factor, la intenció és avançar en els altres dos per avançar en les converses.

Segons fonts de les dues formacions consultades, fa prop de tres setmanes que la gestació del Govern i el full de ruta per als propers anys no es tracta. Existeix el pacte que hi hagi un 50% de conselleries per a cada formació, tant en número com en pressupost. Malgrat que el disseny està encarrilat, encara hi ha diferències. En algun moment de la negociació, l'entorn de Puigdemont ha posat damunt la taula tenir al mateix temps Presidència i Economia -aquesta última en mans d'ERC durant l'última legislatura-, mentre que els republicans pugnen per tenir la primera i aspiren a disposar, també, d'Empresa. En principi, Salut ha de seguir encapçalada per un conseller d'ERC.

ERC aspira a aconseguir Presidència i una conselleria de l'àmbit econòmic, mentre que Junts per Catalunya aposta per retenir el poder a Palau

Pel que fa al full de ruta, existeix un consens general -prim, encara no tancat- sobre un canvi de rumb sobre l'anterior legislatura, marcada per la unilateralitat davant del bloqueig de l'Estat a qualsevol sortida dialogada. Abans de les eleccions, un dels actuals negociadors de Junts per Catalunya feia la següent reflexió: "Si l'independentisme no arriba al 50% dels vots, haurem de dedicar la legislatura a ampliar la base. No podrem imposar res". Artur Mas, ara ja expresident del PDECat, va fer la mateixa reflexió el dia abans d'abandonar el càrrec en una reunió de la cúpula del partit.

I tant dins del PDECat com de Junts per Catalunya estan "convençuts" -així ho ressaltaven abans i després de les eleccions- que ERC preparava una "reculada" en el full de ruta si guanyava folgadament les eleccions. Els republicans, en tot cas, insisteixen que cal "recuperar" les institucions i "fer República" -a través d'apujar el pressupost en polítiques socials- abans de tornar a plantejar un xoc amb l'Estat com el de l'octubre del 2017. La prioritat, coincideixen tots els consultats, és fer fora el 155 de l'administració i tornar a dictar les polítiques des de Barcelona -o Brussel·les- i no des de Madrid, on ara hi ha el poder real de la Generalitat.

Pols per Estrasburg

Malgrat que s'intenta una dinàmica negociadora més positiva que els últims dies, els retrets seguien aquest matí a l'ordre del dia. Josep Costa, vicepresident del Parlament, ha insistit a TV3 que el president de la cambra, Roger Torrent, no el va avisar que portaria la investidura de Puigdemont al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg. Una versió que contradiu, precisament, el que l'entorn de Torrent indicava dimarts al matí en ple pols a la mesa del Parlament. Fonts de la negociació consultades per NacióDigital assenyalen, en aquest context, que la via d'Estrasburg havia estat abordada en reunions restringides de Junts per Catalunya i ERC.

Fonts de la negociació consultades per NacióDigital assenyalen que la via d'apel·lar a Estrasburg havia estat abordada en reunions restringides de Junts per Catalunya i ERC

Al mateix temps, però, dirigents consultats assenyalen que ara es vol passar pàgina i que ja s'estan "refent ponts". Existeix una coincidència clara: reconèixer la legitimitat de Puigdemont a través d'una proposta de resolució i, després, formar Govern. El problema arriba quan es parla del rol del president, que Junts per Catalunya vol efectiu i ERC traça com a simbòlic. Malgrat que a la seva candidatura hi ha qui admet que haurà d'acabar fent un pas al costat, de moment Puigdemont es manté ferm i té intenció de dissenyar la República des de Brussel·les. Per ara, almenys.

El president compta amb el suport ferri d'un grup de fidels entre els diputats, alguns dels quals s'hi van posar precisament per restituir-lo en el càrrec. Hi ha un altre sector, però, que és més pragmàtic i que no descarta arribar a un pla B -Jordi Sànchez, Elsa Artadi, Jordi Turull- per superar el bloqueig. El PDECat, que compta amb una desena de diputats, també hi vol dir la seva. En una reunió de la cúpula d'aquest dilluns, segons ha avançat Efe, es va tractar la investidura i es va deixar clar que reivindicaran el seu paper com a actor en la negociació. Negociació complexa per a un moment complex.
 

Roger Torrent i Carles Puigdemont, reunits a Brussel·les Foto: Junts per Catalunya