JxCat sosté que no cal cap informe per abordar la investidura a distància de Puigdemont

Gemma Geis, una de les portaveus adjuntes de la formació, assegura que tenen "pressa" per investir el president i formar nou Govern

Reunió de la mesa del Parlament de dimarts passat
Reunió de la mesa del Parlament de dimarts passat | ACN
20 de febrer de 2018, 14:55
Actualitzat: 14:58h
Junts per Catalunya segueix tenint "pressa" per investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat i per formar Govern, segons ha explicat aquest dimarts la portaveu adjunta Gemma Geis. Aquestes consideracions arriben després que la mesa hagi decidit ajornar la modificació de la llei de Presidència per segona vegada. "No hi ha cap dificultat formal ni legal perquè es demani un informe als lletrats, però no farem cap conflicte d'això. Tot segueix el camí previst", ha recalcat.

Geis ha també ha informat que el vicepresident primer de la cambra, Josep Costa, i el secretari primer, Eusebi Campdepadrós, van presentar la setmana passada al·legacions al Tribunal Constitucional (TC) per defensar la "inviolabilitat" dels diputats.

Ajornament de la mesa

La mesa del Parlament ha abordat aquest matí la proposició de llei de Junts per Catalunya (JxCat) destinada a permetre la investidura a distància de Carles Puigdemont. I, de moment, la proposta queda aturada. L'òrgan rector de la cambra, presidit per Roger Torrent, prefereix esperar un informe dels lletrats abans d'admetre a tràmit la reforma impulsada per la candidatura de Puigdemont. La decisió s'ha pres gràcies a un acord entre JxCat i ERC, a diferència de la polèmica de fa una setmana.

La reforma la va registrar fa dues setmanes en solitari la candidatura de Puigdemont i pretén donar garanties legals a la investidura a distància. La tria del president segueix aturada des del 30 de gener, quan Torrent va decidir ajornar el ple arran de les mesures cautelars imposades pel Tribunal Constitucional (TC). El més previsible és que la reforma de la llei de la Presidència s'abordi la setmana vinent, un cop els lletrats emetin l'informe. Els advocats de la cambra ja van haver de fer un document sobre si corrien els terminis de la investidura que va generar molta polseguera interna.

Negociació encarrilada

Tot i aquest fre, el clima és millor que fa una setmana. Les dues formacions tenen encarrilat un acord global per quan acabin les declaracions de dirigents independentistes al Tribunal Suprem -Marta Rovira i Marta Pascal han quedat en llibertat, malgrat que la primera haurà de pagar una fiança de 60.000 euros- que inclogui la investidura, la formació de Govern i el programa que seguirà l'executiu durant tota la legislatura. La primera part és la més complexa: JxCat insisteix en Puigdemont com a primera opció, mentre que ERC veu amb recels la modificació de la norma per la investidura a distància perquè acabarà recorreguda al Tribunal Constitucional. 

"Tot està a les seves mans", ressaltava ahir al vespre un alt dirigent proper a Puigdemont. "Amb la CUP està encarrilat", sostenia una altra veu de la candidatura. Després de la reunió de la mesa, que teòricament ha de decidir si admet a tràmit la reforma de la llei de Presidència, hi ha una cita de la junta de portaveus. Ciutadans i Catalunya en Comú Podem tenen intenció -per separat- de promoure un ple per superar la situació de "bloqueig" que viu la política catalana des del 21 de desembre.

A l'espera del pla B

Mentre no acabin les declaracions al Suprem i no s'esgotin totes les vies legals per provar la investidura de Puigdemont a distància, JxCat no activarà el pla B. Jordi Sànchez, Jordi Turull i Elsa Artadi apareixen com les opcions més probables en cas que el president a l'exili renunciï a tenir un rol executiu des de Brussel·les. La via de Sànchez es provarà per posar a prova les costures de l'Estat i el paper del jutge Pablo Llarena, i si no funciona s'optarà per Turull, segons les fonts consultades per NacióDigital.

El nom d'Artadi, que s'ha autodescartat en públic, apareixeria en el moment en què Turull fos inhabilitat per la seva participació en la declaració de la independència. Dirigents del PDECat adverteixen que no veuen amb bons ulls que la directora de campanya de Puigdemont assumeixi el màxim càrrec del país, i sostenen que s'escapa de l'esquema de restitució enarborat per JxCat en campanya.
 

Puigdemont i Torrent el dia que es van reunir a Brussel·les Foto: Europa Press