La CUP i CSQEP demanen que la llei del canvi climàtic aposti pel principi de «qui contamina, paga»

L'esquerra anticapitalista insta el Govern a abandonar "el postureig polític" i afrontar "de manera real" el problema | La confluència d'esquerres exigeix que els objectius de reducció d'emissions siguin vinculants

22 de novembre de 2016, 18:56
Actualitzat: 19:06h
La CUP i Catalunya Sí que es Pot han presentat una bateria d'esmenes a la llei per combatre el canvi climàtic impulsada pel Govern. Els dos grups demanen que es passi de les bones intencions i els bons desitjos a mesures reals i palpables i subratllen especialment que s'han d'imposar mesures fiscals per a les activitats empresarials que més contaminen. "Qui contamina, paga", han insistit. 

La diputada de la CUP Mireia Boya, que ha presentat 87 esmenes perquè la llei s'adapti als acords fixats a París i inclogui "objectius concrets" de reducció d'emissions, ha demanat al Govern que deixi enrere "el postureig polític" i afronti "de manera real" el problema del canvi climàtic. 

Entre les propostes que fa l'esquerra anticapitalista es troben l'eliminació total dels subsidis a activitats econòmiques contaminants perquè aquests siguin destinats a les empreses que aposten per les energies renovables. També demanen aplicar noves taxes als transports de mercaderies, a les indústries alimentàries, que suposen el 50% de les emissions dels gasos hivernacles, i als grans vaixells que atraquin als ports de Barcelona i de Tarragona. Boya també ha plantejat que es fixi un preu per tona de diòxid de carboni emès i que la recaptació es destini a un fons climàtic per a projectes sostenibles així com un peatge per congestió a aquells vehicles amb un sol ocupant per tal que els recursos recollits es destinessin a millorar la xarxa de transport públic.

Catalunya sí que es Pot, per la seva banda, també ha registrat 150 esmenes al projecte de llei del Govern i ha lamentat que l'executiu català no contempli un règim sancionador ni concreti objectius. La confluència d'esquerres planeja un paquet de fiscalitat ambiental amb diferents figures impositives, i també uns "impostos positius" perquè aquelles empreses que vagin més enllà de la llei puguin tenir "bonificacions". 

"Els objectius de reducció han de ser vinculats i han d'anar lligats a les mesures que es proposin per acceptar mesures de reducció", ha assegurat la diputada de CSQEP Hortènsia Grau, que ha insistit en què entre el 2020 i el 2025 es tanquin les nuclears.