La CUP insta el Govern a desobeir el Consell de Garanties

Avisa que el poble català té la "legitimitat" per no acatar dictàmens d'organismes que vetllen per un Estatut que no ha estat avalat per la ciutadania | Els anticapitalistes demanen a Junts pel Sí que no modifiquin la disposició addicional del referèndum inclosa en els pressupostos

Anna Gabriel i Albert Botran, al Parlament
Anna Gabriel i Albert Botran, al Parlament | ACN
07 de març del 2017
Actualitzat a les 18:02h
La CUP considera que hi ha "legitimitat per desobeir" el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) que tomba la disposició addicional dels pressupostos que fa referència a la celebració del referèndum. A un dia que s'obri el termini d'esmenes, els anticapitalistes demanen que es mantingui el redactat censurat per l'òrgan consultiu i avisen el Govern que per celebrar el referèndum caldrà "desobeir".

El diputat Albert Botran ha argumentat que el Consell de Garanties Estatutàries vetlla pel compliment d'un Estatut "no votat pel poble català" i que, per tant, això atorga "legitimitat" per no acatar els dictàmens. Ha afegit, a més, que "no contempla" que Junts pel Sí es plantegi modificar el redactat de la disposició addicional sobre el referèndum. És per això que ha evitat situar-se en la tessitura de què farà la CUP a la votació dels pressupostos si finalment Junts pel Sí canvia el redactat per complir el dictamen del Consell de Garanties. 

De fet, la CUP fins i tot ha reptat Junts pel Sí a "entendre's" amb altres grups com el PP, Ciutadans, CSQEP i el PSC si volen canviar el redactat de la disposició. En tot cas, davant la "previsible" suspensió de la disposició addicional per part del Tribunal Constitucional, els anticapitalistes han advertit l'executiu de Carles Puigdemont que tard o d'hora hauran de desobeir si mantenen els seu compromís ferm amb la celebració del referèndum.

L'esmena de Catalunya Sí que es Pot

Precisament Catalunya Sí que es Pot ja ha posat sobre la taula un redactat alternatiu a la disposició addicional impugnada pel CGE. A l'esmena registrada especifiquen que la dotació econòmica es mantingui per a la celebració d'un referèndum acordat, tal i com especifica la resolució aprovada durant el debat de política general que no ha estat tombada pel Tribunal Constitucional. El portaveu de la confluència d'esquerres, Joan Coscubiela, ha afirmat que la seva esmena demostra que és "perfectament possible mantenir el compromís amb el referèndum, garantir les partides i respectar el dictamen del CGE". Coscubiela ha considerat "impensable" que no es respecti allò que diu el CGE i ha reivindicat que la seva esmena és "el pont" entre tots els grups que donen suport al referèndum.