La Fiscalia avala deixar en suspens la inhabilitació de Torra com a diputat

El ministeri públic veu "assumible" la posició de la defensa del president i demana no executar encara l'acord de la Junta Electoral

El president de la Generalitat, Quim Torra, en la cimera independentista
El president de la Generalitat, Quim Torra, en la cimera independentista | ACN
17 de gener del 2020
Actualitzat a la 13:31h
La Fiscalia del Tribunal Suprem ha anunciat aquest divendres que avala suspendre cautelarment la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d'inhabilitar Quim Torra com a diputat. El ministeri públic sosté que la posició de la defensa del president, que demana frenar l'acord de la JEC del passat 3 de gener fins que es resolgui el fons del recurs, és "assumible" i, d'aquesta manera, es mostra favorable a deixar en suspens l'ordre de retirar l'acta de diputat al dirigent de Junts per Catalunya (JxCat). 

En el seu escrit de 21 pàgines i que signa el fiscal Pedro Crespo, la Fiscalia entén que "en ordre a la prudent i equilibrada preservació" dels interessos públics, que podrien resultar "contràriament afectats" per la inhabilitació en un context "complex", és acceptable no oposar-se a la mesura cautelar sol·licitada per Torra. D'aquesta manera, el ministeri públic accepta aturar l'acord de la JEC fins que la sala tercera del Suprem, la contenciosa-administrativa, resolgui si la decisió de l'organisme electoral és ajustada o no a dret.  

La setmana passada, l'alt tribunal va rebutjar suspendre de manera cautelaríssima la inhabilitació de Torra com a diputat, argumentant que no veia "raons d'urgència" per frenar l'acord de la JEC, perquè no s'haurien escoltat els arguments de totes les parts, entre els quals el mateix organisme electoral i la Fiscalia. No va entrar, doncs, en el fons del recurs de Torra, i va donar cinc dies a les parts per fer al·legacions sobre si procedeix una mesura cautelar ordinària sobre el cas.

Ara per ara, la Fiscalia ja s'ha posicionat i ho ha fet a favor de Torra, però deixa clar que comparteix "sense reserves" el criteri del tribunal respecte a la suspensió cautelaríssima.  "Aquesta fiscalia comparteix sense reserves el criteri del tribunal respecte de la suspensió cautelaríssima" pel fet que en el "temps que ha de dedicar-se a sentir a les parts" no creu que "pogués tenir lloc un desenvolupament dels esdeveniments determinant de la frustració irreversible del fi legítim del recurs", sosté el fiscal. 

La Fiscalia demana un debat de fons

La Fiscalia apunta que la "complexitat" de la qüestió plantejada per Torra fa que la seva pretensió de suspendre la inhabilitació no pugui ser desqualificada d'entrada. "Necessàriament ha de ser objecte d'un debat de fons", diu el text, que cita la controvèrsia generada dins la pròpia JEC -sis membres van fer un vot particular discrepant-. A més, considera que la qüestió pot generar "controvèrsies judicial paral·leles".

El ministeri fiscal també apunta que l'aplicació de l'acord de la JEC implica la "privació immediata i definitiva de l'escó" per part de Torra i diu que el ministeri públic "no pot desvincular-se de la dificultat de reversió de l'execució de l'acte impugnat, si eventualment es produís una decisió favorable a la pretensió" del president de la Generalitat.