La Guàrdia Civil situa Rovira com a coordinadora de Tsunami Democràtic en plena negociació sobre l'amnistia

L'Institut Armat sosté en un informe lliurat a l'Audiència Nacional que la dirigent d'ERC feia feina per aconseguir suports institucionals

Marta Rovira a Ginebra
Marta Rovira a Ginebra | ERC
03 de novembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 16:32h

En plena negociació sobre l'amnistia, la Guàrdia Civil ha remès un informe a l'Audiència Nacional en què situa Marta Rovira, secretària general d'ERC, com a "coordinadora política" de Tsunami Democràtic. L'informe, remès dijous al jutge que investiga per terrorisme les protestes que va convocar aquesta organització després de la sentència del procés, sosté que Rovira feia tasques de cerca de suports institucionals i del seu partit polític. Ara com ara, la dirigent d'ERC no està investigada oficialment en aquesta causa, però sí que el seu nom apareix en el sumari i, de fet, és el que fa que no torni a Catalunya.

L'Institut Armat diu que Rovira utilitzava el pseudònim de Matagalls en converses intervingudes i afirmava que era capaç d'aconseguir suports institucionals i d'organitzacions, que els investigadors donen per fet que feien referència a ERC. L'usuari Matagalls correspon a "Marta" i apareix en converses amb Xavier Vendrell, exdirigent d'ERC i també implicat en Tsunami Democràtic. Segons la Guàrdia Civil, Rovira va fer "abús de la seva posició" per aconseguir suports per a l'organització clandestina que va promoure les mobilitzacions contra  la sentència, entre les quals l'ocupació de l'aeroport o talls de carreteres.L'informe, difós per diversos mitjans, consta de 202 pàgines i transcendeix ara, en plenes negociacions sobre l'amnistia.

ERC ha tancat un document amb el PSOE que es troba pendent de què acabi pactant Junts, que en les últimes hores ha refredat una possible entesa. L'amnistia signada per ERC afectaria la causa sobre Tsunami Democràtic, que es troba a l'Audiència Nacional i que abans de l'estiu el jutge va demanar poder investigar durant més temps. Segons les defenses, aquest moviment va ser per intentar esperar a un canvi en el govern espanyol, que tingués com a traducció canvis en la Fiscalia. El fiscal del cas no acaba de veure el delicte de terrorisme.

Rovira, que des de 2018 que viu a Ginebra, va beneficiar-se de la reforma del codi penal pel que fa a la causa de procés -estava perseguida per sedició- però encara no ha pogut tornar per la falta de garanties en aquesta segona causa, en què se la podria estar investigant per terrorisme.