La llista d'Arrimadas guanya les primàries a Ciutadans i gestionarà l'etapa final del partit

La candidatura oficialista que encapçalen Adrián Vázquez i Patricia Guasp s'imposa a l'alternativa d'Edmundo Bal en un clima de tensió màxima

Arrimadas i Bal als seus escons al Congrés.
Arrimadas i Bal als seus escons al Congrés. | Europa Press
12 de gener del 2023
Actualitzat a les 19:14h
La candidatura oficialista impulsada per l'actual presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha guanyat les primàries celebrades al partit, en un clima de màxima tensió. La llista encapçalada per l'eurodiputat Adrián Vázquez i la dirigent balear Patricia Guasp -amb el lema Reneix el teu partit- s'ha imposat amb el 53,25% a la que lideraven el diputat al Congrés Edmundo Bal i el regidor de Madrid Santiago Saura, que enarborava el lema Ciutadans de nou, que ha assolit un 39,34%. Una tercera llista, la Base del canvi, ha tret el 7,41%. La llista guanyadora es converteix en el comitè executiu de la formació, que celebrarà el seu congrés el proper cap de setmana. 

Els 7.642 afiliats a Ciutadans estaven convocats a les primàries. No hi ha hagut sorpreses. La condició de favorita de la llista oficialista ja es va veure confirmada per la major part d'avals recollits, 1.367 als 679 de Bal. Arrimadas no es postulava en cap dels dos càrrecs principals, el de portaveu polític i la secretaria general, però formava part de la candidatura. A més, Arrimadas no ha descartat postular-se a candidata a les properes eleccions espanyoles. Ara podrà fer-ho, ja que els seus fidels continuaran controlant la maquinària de l'organització.

Bal ha aplegat el vot dels militants crítics amb la deriva del partit i la seva estratègia de pactar bàsicament amb el PP. Ciutadans viu des del 2019 una davallada electoral sense aturador, acompanyada d'una fugida d'afiliats i quadres, en la seva majoria cap al Partit Popular, que fa pocs dies, per boca del mateix Alberto Núñez Feijóo, feia una crida explícita als membres del partit taronja per entrar al PP. 

La contínua marxa d'efectius i l'abandonament de molts militants posicionats en el sector més crític amb la direcció -com ha estat el cas del corrent Renovadors- han facilitat la victòria d'Arrimadas en aquestes primàries.