La sortida Iceta: que el PSOE forci Rajoy a la reforma constitucional

Els socialistes catalans i espanyols s'aferren al document "federal" de Granada, que uns consideren punt de partida i els altres d'arribada, per superar discrepàncies | El PSC demana al PSOE que "aprofiti la feblesa del PP" per liderar una reforma constitucional que ofereixi un encaix a Catalunya | Els socialistes busquen solucions polítiques que deixin en no res les discrepàncies orgàniques

Miquel Iceta, en una imatge d'arxiu
Miquel Iceta, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
03 de desembre del 2016
Actualitzat a les 15:58h
El juliol del 2013 el PSC i el PSOE segellaven el pacte de Granada: els socialistes catalans es comprometien a renunciar a la defensa del dret a decidir a canvi que el PSOE defensés una reforma federal de la Constitució per oferir un nou encaix a Catalunya dins d'Espanya. Aquell document va fer que Pere Navarro enterrés la destral de guerra i no tornés a parlar més de la consulta "legal i acordada" que havia abanderat. Es va posar negre sobre blanc. Però només a nivell teòric i sense entrar en detall. Ara, els socialistes pretenen resoldre la crisi oberta arran de l'abstenció del PSOE a la investidura de Mariano Rajoy tornant a treure el document de Granada del calaix. Així ho han acordat en la reunió de la comissió mixta per revisar les relacions entre els dos partits, que es va trobar aquest divendres per primera vegada.

Que el PSC trenqués la disciplina de vot al Congrés per mantenir el "no" a Rajoy fins al final ha tornat a deixar al descobert discrepàncies de fons. Els socialistes catalans segueixen demanant a Ferraz que reconegui Catalunya com a nació en un context en el qual el PSOE ja ni tan sols parla de l'Espanya plurinacional -terme que ara utilitza Podem- que va ser buc insígnia del govern de José Luis Rodríguez Zapatero. La distància és, per ara, insalvable. Però els dos partits es veuen abocats a trobar un relat de consens tenint en compte que el curs polític a Catalunya seguirà marcat per l'independentisme i que es necessiten mútuament a les eleccions.

La necessitat de marcar perfil després de l'abstenció

El líder del PSC, Miquel Iceta, ja va demanar en la reunió que va mantenir el 24 de novembre amb la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, que el PSOE liderés un nou encaix de Catalunya a Espanya i que això passés per exigir al PP la reforma de la Constitució. "La feblesa del PP ens pot ajudar a forçar que s'encari el problema amb Catalunya", expliquen fonts de la cúpula del PSC. De fet, aquesta qüestió ser un dels principals temes de la reunió de la comissió mixta.

El PSOE necessita marcar un perfil diferent a l'immobilisme exhibit pels populars i, a més, corre el risc que sigui Podem qui capitalitzi la petició de reforma de la Constitució. És per això que està disposat a fer lluir un document de Granada salpebrat de contingut federal que, tot i ser de difícil execució perquè necessita de la complicitat del PP, pot servir-li per marcar perfil i seguir junts amb el PSC. Si més no li pot servir per exigir als socialistes catalans que no es moguin ni una coma del contingut que recull el document, en el qual el PSOE no va acceptar que es recollís la definició de Catalunya com a nació. Uns i altres volen seguir junts però el PSOE té el poder per decidir si es produeixen canvis que facin perdre quota de presència dels socis catalans en els seus òrgans de direcció. Els socialistes catalans asseguren que en cap cas el PSOE els ha posat condicions ni exigències ni els ha amenaçat d'expulsar-los dels òrgans de direcció si no renuncien a alguns dels seus postulats, però Iceta sap que després d'haver-los apartat de la direcció del grup parlamentari cal minimitzar els riscos per evitar més càstigs.

Un PSOE amb una posició de força sobre el PSC

"L'acord de Granada és un magnífic punt de partida per seure a dialogar sobre com modificar la Constitució", va proclamar el portaveu de la gestora, Mario Jiménez, just després de la reunió d'aquest divendres. Fonts coneixedores del contingut de la trobada expliquen que es van analitzar punts de "coincidència i de discrepància" i que tant el PSC com el PSOE van estar d'acord en què recuperar els continguts de Granada pot ser la clau per tancar la crisi. "Creiem que aquest és el camí correcte", reconeixen des del PSC. Ara bé, està clar que Ferraz està en una posició de força per determinar en quins termes es defensarà un document que per al PSOE és "un punt d'arribada" mentre que pel PSC, partidari d'un federalisme asimètric, és "un punt de partida". 

Ja fa temps que els socialistes catalans demanen al PSOE un gest i que alerten que si no fan una proposta seductora la batalla contra l'independentisme estarà perduda. L'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, ja va exigir durant la campanya de primàries del PSC que calia exigir al PSOE "el desplegament" d'un document que s'ha quedat en el terreny teòric. Els socialistes catalans demanen ara que, si bé és un repte titànic que el PP l'accepti encara que pel PSC sigui de mínims, almenys el PSOE doni símptomes que se'l creu i el potencia.