La UE permet a Espanya abaixar els preus de l'energia

L'Estat i Portugal, de manera excepcional i limitada en el temps, podran adoptar mesures singulars per combatre l'encariment davant la guerra a Ucraïna; Sánchez anuncia que es limitarà el preu del gas

Pedro Sánchez, a la cimera dels països europeus
Pedro Sánchez, a la cimera dels països europeus | Europa Press
Víctor Rodrigo / Oriol March
25 de març del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 17:33h
La Unió Europea (UE) permetrà finalment a Espanya i Portugal abaixar els preus de l'energia i adoptar mesures perquè es pugui complir aquesta excepció. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha confirmat que tots dos països ibèrics tindran "un tracte especial" i se'ls considerarà "una illa energètica" en tenir una mínima connexió amb els lligams energètics que uneixen la resta del continent europeu amb Rússia. La trobada dels líders comunitaris no ha estat exempta de tensió: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, segons diversos mitjans, ha sortit de la trobada perquè se n'estaven filtrant continguts que no deixaven en bona posició l'argumentari exhibit per l'Estat i Portugal. Sánchez ja ha indicat que limitarà el preu del gas en un moviment que, espera, servirà per abaratir el cost general de l'energia.

L'excepció peninsular s'ha adoptat després d'hores de negociació en una cimera amb els membres de la UE, on s'han marcat les pautes per combatre l'elevat increment dels preus energètics. La Unió, però, es reservarà l'última paraula per aprovar les "mesures" d'Espanya i Portugal per abaixar els preus. "Es tindrà en compte el caràcter temporal de les mesures i el nivell d'interconnexió elèctrica amb el mercat únic d'electricitat", resa el text al qual han tingut accés diversos mitjans espanyols.

Sánchez, al costat del primer ministre portuguès, António Costa, ha defensat la singularitat energètica de la península Ibèrica, ara reconeguda per la Unió Europea. L'estat espanyol només utilitza un 15% de la seva energia a través del gas, però els seus preus estan condicionant tot el mercat. A més, la Comissió Europea presentarà opcions de mecanismes per desacoblar el mercat de gas i electricitat europeu a partir del maig d'aquest any, una proposta que busca evitar l'efecte contagi dels elevats preus del gas al mercat al mercat majorista de l'electricitat i al preu de la llum.

"És molt beneficiós per la Península Ibèrica", ha remarcat el president del govern espanyol. "S'ha reconegut una excepció, una singularitat del que representa la política energètica de la Unió Europea", ha destacat el líder del PSOE, que també ha volgut tenir paraules pels ucraïnesos -els refugiats ja es compten per milions- i també pel seu president, Volodímir Zelenski., que demana més acció a Europa.

Un dels efectes que es noten de la guerra a l'est d'Europa és l'encariment de l'energia, que en bona mesura depèn del subministrament rus. "Aquest és el conflicte de Putin", ha insistit el dirigent espanyol, que ha anunciat la creació d'un fons fiduciari per ajudar Ucraïna per part dels 27 països de la UE. Espanya i Portugal, a partir d'aquest divendres, podran posar en marxa "mesures excepcionals limitades en el temps" per abaixar el preu de l'energia. Aquestes mesures seran presentades pels dos països -que tenen menys connexió amb el mercat europeu, en concret un 3%, que la resta de països- davant la Comissió Europea.

"No distorsiona els incentius marcats amb les energies renovables ni els fluxos d'electricitat entre països. No es posa en risc la transició energètica i ens permetrà rebaixar els preus de l'energia", ha destacat Sánchez, que ha demanat actuar de manera "urgent" per abaixar el cost del gas. "Podem sortir satisfets d'aquesta reunió. No podem dir que sortim extraordinàriament contents, perquè l'origen de tot això és una guerra, però podem traslladar un missatge d'unitat a Europa i també pel que fa a l'esperit ibèric", ha indicat.