La cuina de campanya del PP no és precisament nouvelle cuisine. Els conservadors són experts en les receptes tradicionals pròpies d'una formació política bregada en tots els escenaris, especialment el bipartidisme espanyol, però també en la realitat més complexa de Catalunya. La maquinària electoral del PP a Catalunya, doncs, és àmplia, i compta amb el suport de l'estructura del partit a Madrid. Des de Génova es pot tutelar tot.
L'home clau que fa funcionar tots els engranatges és el cap de campanya, Santi Rodríguez, hereu del gir catalanista de l'etapa de Josep Piqué al capdavant del PP. La seva mà dreta és el director adjunt, Josep Llobet. Aquest tàndem encapçala un equip de 28 persones, que coordinen els apoderats, la publicitat o la mobilització. Són els encarregats de pilotar la campanya i la seva feina es veu completada pels equips de campanya que el PP també té a cada demarcació.
La trentena de persones que formen l'equip de Rodríguez i Llobet no es reuneix diàriament al complet. La seu dels populars al carrer Urgell de Barcelona acull una permanent d'entre vuit i deu persones per analitzar el dia a dia de la campanya. La seva composició varia en funció dels temes a tractar.
Alberto Fernández Díaz, el pont amb Moncloa
Una particularitat de l'equip del PP és la figura del coordinador de les visites que els càrrecs del govern espanyol han fet a Catalunya durant la campanya. Qui exerceix aquest rol és Alberto Fernández Díaz, un dels veterans de la formació conservadora en l'àmbit català i germà de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz.
La coordinació amb Madrid també es fa extensiva al discurs. "Tenim una mateixa línia i interès", insisteix Rodríguez. En aquesta línia, el PP a Catalunya ha centrat el seu discurs en capitalitzar l'èxit del 155 davant del PSC i Ciutadans, formacions que segons els populars es van apuntar darrera hora al carro de la intervenció de l'autogovern català.
Aquest ha estat un discurs constant que els diversos candidats han defensat de manera coordinada. De fet, el PP té uns criteris discursius ben marcats pels responsables d'estudis i programes. Tanmateix, Rodríguez puntualitza que "tots els que parlen públicament també han d'anar a remolc del tema del dia que marquen els mitjans".
Els candidats del PP en l'acte d'inici de campanya del PP Foto: PPC/Job Vermeulen
Anàlisi d'enquestes publicades
Les línies generals de la campanya es calibren en base a les enquestes. Tot i això, el PP no és un partit amb molts trackings interns. "Només hem fet una enquesta quantitativa aquesta campanya", indica Rodríguez. L'equip de campanya prioritza recopilar i analitzar les enquestes que es publiquen. Amb especial atenció als aspectes "qualitatius".
Aquests valors permeten segmentar l'electorat per interessos, edat, sexe i moltes altres variables amb les quals el PP afina el discurs juntament amb l'impacte que els seus missatges tenen a les xarxes socials.
En aquest cas, els populars van detectar una fuga de vots important cap a Ciutadans, de manera que la prioritat de la campanya ha estat "fidelitzar" els votants del 27-S de 2015 i "mobilitzar" els partidaris de Mariano Rajoy en les eleccions espanyoles del 2016.
Amb tot, la convocatòria d'eleccions a través del 155 pel govern espanyol no ha suposat un avantatge competitiu per als populars catalans, que, per exemple, van ser els últims en publicar el programa electoral tres dies després de l'inici de la campanya. Curiosa paradoxa.
Un cartell del PP al metro de Barcelona Foto: Adrià Costa