«Last call» de Puigdemont a Madrid

El president oferirà el referèndum pactat com a última oportunitat per redreçar les relacions entre Catalunya i l'Estat | Avisarà que, sense acord, la consulta es farà igualment el setembre del 2017 | Es reunirà amb Pablo Iglesias, secretari general de Podem

09 d'octubre del 2016
Actualitzat el 10 d'octubre a les 10:16h

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha marxat cap a Madrid aquesta tarda just després de dinar. Ahir va gaudir del seu primer dia de descans en setmanes, assenyalen des del seu entorn. Després de quinze dies molt intensos, marcats especialment per la qüestió de confiança, el debat de política general i un viatge a Lisboa en què va coincidir amb Mariano Rajoy, demà a primera hora ofereix una conferència informativa a la capital de l'Estat -organitzada per Europa Press- en què insistirà en la idea del referèndum pactat com a "last call" [última oportunitat] per redreçar les relacions entre Catalunya i l'Estat.

Carles Puigdemont, al debat de la qüestió de confiança. Foto: Adrià Costa

"Avisarà que hi ha el mandat parlamentari per fer la consulta", asseguren fonts governamentals consultades per NacióDigital. Tot i la idea de presentar la proposta com a "última oportunitat", Puigdemont també voldrà deixar clar que la Generalitat sempre mantindrà estesa la mà a pactar el referèndum. I, en cas que aquesta voluntat -com fins ara- no existeixi, el president insistirà que la consulta es farà igualment el setembre del 2017. "Si el podem pactar, ja hem deixat clar que estarem oberts a tot", assegura el Govern.

Dret a decidir i judicialització

Què vol dir que Puigdemont està obert a tot en cas que s'opti per la via pactada? Això inclouria parlar de la data, del quòrum necessari per guanyar, de la participació prefixada per validar el resultat i de posar un termini concret de moratòria per tornar a votar sobre la independència. Cap dels grans partits espanyols, excepte Podem, s'avé a obrir diàleg per la qüestió, de manera que el més probable és que el Parlament, un cop aprovades les lleis de desconnexió, aprovi la convocatòria sense el permís de l'Estat.
 

Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, a la Moncloa Foto: EFE


El president també té intenció de denunciar la judicialització del procés sobiranista, que la setmana passada va tenir com a episodis la via penal que el Tribunal Constitucional (TC) ha ordenat a la Fiscalia per actuar contra Carme Forcadell, presidenta del Parlament, i la petició que farà el Tribunal Suprem al Congrés dels Diputats per tal de jutjar Francesc Homs arran de la seva participació en la jornada del 9-N. "En el fons, tot això ens va bé", asseguren diverses fonts governamentals, en la mesura que serveix per explicar el "poc marge" que tenen les propostes polítiques alternatives a la independència.

Situació a l'Estat

Puigdemont també tractarà la crisi institucional que hi ha oberta a l'Estat, on el govern en funcions del PP ja acumula pràcticament un any en aquesta situació. La situació al PSOE, marcada per la divisió interna i per la lluita quasi fratricida entre els partidaris d'investir Mariano Rajoy i els que s'hi oposen, també apareixerà en la intervenció del president.

El president de la Generalitat es va reunir amb Rajoy el passat 20 d'abril a la Moncloa i li va presentar 46 propostes que encara no han estat resoltes. Aquest cop, el seu viatge a Madrid vol servir per deixar clar que, sense referèndum pactat, n'hi haurà un de vinculant convocat per les institucions catalanes.
 

Carles Puigdemont i Pablo Iglesias, al Palau de la Generalitat fa uns mesos Foto: EFE


Puigdemont aprofitarà la trobada per reunir-se amb el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, líder de l'únic partit estatal que defensa el dret a decidir dels catalans. La cita arriba en un moment en què el PSOE ja ha enterrat la via d'una alternativa d'esquerres i tot indica que el PP governarà en solitari i sense majoria sòlida al Congrés dels Diputats.