L'Audiència de Barcelona ordena investigar Francesc Homs per l'acció exterior de la Generalitat

La Fiscalia sosté que l'exconseller va participar, com a secretari general de Presidència, en fraccionaments de contractes i atorgament de subvencions

Francesc Homs, en una imatge d'arxiu
Francesc Homs, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
16 de febrer del 2022
Actualitzat a les 18:20h
L'Audiència de Barcelona ha ordenat investigar l'exconseller Francesc Homs per l'acció exterior de la Generalitat, segons ha avançat ElNacional. La Fiscalia hi veu un desviament de fons encaminat a internacionalitzar el procés, però la jutgessa instructora no va veure indicis de delicte i va arxivar el cas ja fa mesos. Ara, la secció vuitena de l'Audiència de Barcelona anul·la aquella decisió i ordena que s'investigui Homs en la mateixa causa que hi ha oberta contra l'exconseller d'Exteriors, Raül Romeva, l'exsecretari general del Diplocat, Albert Royo, i altres alts càrrecs de la Generalitat. 

La denúncia de la Fiscalia atribueix a Homs, en qualitat de secretari general del Departament de la Presidència entre els anys 2011 i 2012, la participació en la fragmentació de contractes per a l'empresa Corporation Travel Partners SA, que consistien en el desplaçament i allotjament a Barcelona d'assistents a la trobada mundial de comunitats catalanes a l'exterior, que es va fer a la capital catalana el maig de 2012. Amb la fragmentació en dos contractes menors (de 17.850 euros), diu la Fiscalia, es va evitar haver d'obrir concurs públic.

També s'atribueix a Homs i a Senén Florensa, responsable de la Secretaria d'Assumptes Exteriors i de la Unió Europea (SAEUE) adjudicar a un despatx d'advocats l'assessorament jurídic per a un projecte de dinamització internacional. Per últim, el ministeri públic assenyala que Homs i una altra persona, va concedir una subvenció directa de 7.400 euros a la fundació CatDem, vinculada a l'antiga Convergència. Segons el fiscal, la subvenció servia per "contribuir al finançament de les despeses derivades de la seva pertinença a la European Liberal Forum i a la traducció a diverses llengües de material de difusió de la seva activitat".

Homs, advocat de professió, fa anys que ha deixat la política activa. Va estar present al judici del procés amb Xavier Melero i Judit Gené com a advocat de Joaquim Forn i Meritxell Borràs. L'exconseller s'ha vist afectat per diverses causes relacionades amb el procés: va ser inhabilitat per la consulta del 9 de novembre de 2014 i també s'ha vist afectat per la persecució econòmica del Tribunal de Comptes

Segons El Periódico, la jutgessa que pilota la investigació, Carmen García Martínez, ha preguntat a les parts si consideren que la investigació sobre Homs s'ha de mantenir en la mateixa peça principal -la que investiga l'acció exterior de la Generalitat amb Romeva i Royo, entre d'altres- o s'ha d'obrir una peça separada. Segons ella, les conductes sota sospita no tenen relació amb la independència.