Laura Vilagrà es perfila com un dels puntals d'Aragonès al nou Govern

ERC pensa en la número dos de la candidatura com una de les conselleres amb pes específic en l'executiu de coalició que els republicans tot just negocien amb la CUP i Junts

Pere Aragonès i Laura Vilagrà
Pere Aragonès i Laura Vilagrà | Adrià Costa
17 de febrer del 2021
Actualitzat el 19 de febrer a les 10:44h
"Recordin aquest nom: Laura Vilagrà". Així la presentava Gabriel Rufián als mítings d'ERC en què van coincidir. No ha tingut un gran protagonisme en campanya ni tampoc és la dirigent més coneguda, però tindrà un rol rellevant al nou Govern, sempre que els republicans aconsegueixin arribar a un acord en la negociació amb Junts i la CUP, difícil com sembla l'encaix dels comuns a l'executiu. Tal com apunten diverses fonts a NacióDigital, Vilagrà es perfila com un dels puntals de Pere Aragonès, per bé que la funció que assumeixi quedi a expenses de les particularitats del pacte final.

Són les mateixes prevencions que pren Vilagrà. "Som on som. Les negociacions encara són en un estadi molt embrionari", afirma la número dos de la candidatura d'ERC en conversa amb aquest diari, que també es mostra reservada sobre el contingut de les converses amb la CUP, que han començat aquest dimecres. "Ara toca confluir", afegeix Vilagrà, que destaca la feina d'"equip" com a motor dels resultats d'ERC el 14-F, que ara ha de tenir traslació al Govern.

Malgrat la cautela de l'exalcaldessa de Santpedor, al partit es considera que Vilagrà està capacitada per assumir les més altes responsabilitats a l'executiu. Les veus consultades manifesten que encaixaria a la conselleria de la Presidència, un departament que hauria de recaure en els republicans, perquè va associat a l'inquilí de Palau. En la darrera dècada, ha estat en mans de CDC, primer, i després de Junts per Catalunya (JxCat). Al partit, però, ningú nega la capacitat de Vilagrà per assumir qualsevol cartera, tampoc la d'Interior, que podria canviar de mans en aquesta legislatura. "És molt aviat", apunten, però, a la cúpula d'ERC.

Malgrat no haver ostentat càrrecs a la primera línia de la política catalana ni ser un dels noms propis de la cúpula del partit, la número dos de la llista d'Aragonès acumula una llarga trajectòria al capdavant d'administracions i suma recorregut a ERC. L'experiència va pesar a l'hora de prendre la decisió d'ubicar-la en una posició capdavantera a la llista del 14-F. "Ara és el seu moment", explica un dirigent de l'executiva nacional, que recorda que quan es va triar Vilagrà per fer tàndem electoral amb Aragonès ja es preveia que assumiria galons en les negociacions i l'estructura governamental.

Vilagrà integra la comissió negociadora d'ERC que aquest dimecres ha iniciat el diàleg formal amb la CUP per assolir un acord de governabilitat. "Per la seva manera de fer, ens ajudarà", exposen al partit, on en destaquen que és pragmàtica, executiva i poc avesada als eufemismes. De moment, els republicans han prioritzat un acord amb els anticapitalistes per aplanar la negociació amb Junts, amb qui tenen previst programar una reunió a finals de setmana. Aquest és el guió d'ERC, que han deixat les converses en mans de l'equip format per Vilagrà, Sergi Sabrià, Marta Vilalta i Josep Maria Jové.  

"Ha de ser un gran actiu a partir d'ara", insisteixen a la cúpula d'ERC per definir aquest paper de puntual d'Aragonès, amb qui integra una mateixa generació de quadres republicans que van fer recorregut al partit des de les JERC. Aragonès avala el paper protagonista de Vilagrà. "Tenen una relació de complicitat, perquè es coneixen, són d'una mateixa generació i es respecten", exposen veus properes a l'aspirant a la presidència. Tanmateix, l'elecció al capdavant de la candidatura del 14-F és una aposta personal d'Oriol Junqueras. "És una tria per governar. Un perfil de gestió", asseguraven altres fonts del partit abans de la campanya. Vilagrà és llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració i màster en Direcció Pública a Esade, formació completada més enllà de la feina silenciosa a les entranyes d'ERC.

Els dirigents consultats destaquen que li pertoca fer un pas endavant després d'haver estat alcaldessa de Santpedor -hi va arribar amb 27 anys, convertint-se en la més jove de Catalunya, i va governar durant tres mandats- o l'etapa com a delegada del Govern a la Catalunya Central. Vilagrà també ha assumit responsabilitats al Consell Comarcal del Bages i ha estat diputada. Ara, farà el salt al Govern, amb tota probabilitat.

Arxivat a