Les condicions del PSC pels pressupostos: «sense canviar cromos» a l'Estat i complint l'acord del 2023

Salvador Illa insta Pere Aragonès a executar l'entesa pels comptes de l'any passat i afirma que farà valer la força parlamentària del seu partit en lloc de l'intercanvi de necessitats entre partits

Salvador Illa, aquest divendres a Gandesa
Salvador Illa, aquest divendres a Gandesa | ACN / Eloi Tort
04 de gener del 2024
Actualitzat a les 19:23h
El Govern no vol demorar l'aprovació dels pressupostos del 2024, però necessita socis per fer viable el trànsit parlamentari, i encara no els té. En les últimes hores, l'executiu de Pere Aragonès ha demanat "responsabilitat" als partits per disposar d'uns comptes "molt expansius" a principis de febrer -particularment al PSC-, però els socialistes també tenen les seves condicions. Les ha expressades aquest dijous Salvador Illa en una visita a la Terra Alta. Des de Gandesa, el cap de l'oposició ha mostrat la voluntat de pactar els pressupostos, però ha dit que ho farà "sense canviar cromos", en una resposta clara a manifestacions de dirigents d'ERC. El PSOE necessita els vots dels republicans pels comptes de l'Estat i, a l'Ajuntament de Barcelona, els socialistes encara no tenen cap acord que aporti estabilitat a Jaume Collboni

Illa pretén que la discussió pressupostària es basi en el pes parlamentari del PSC al Parlament, en el qual Aragonès només disposa de 33 diputats i depèn de la resta de forces. "No hi haurà un canvi de cromos en la negociació pressupostària de Catalunya. Tenim tota la voluntat que Catalunya no estigui bloquejada pel seu Govern ni pagui el preu de la debilitat d'Aragonès, però no jugarem a un intercanvi", ha declarat el líder socialista després de visitar diversos municipis de les Terres de l'Ebre

També ha condicionat el suport del seu partit als pressupostos al compliment dels projectes acordats en els del 2023, un pacte que incloïa el desplegament del Hard Rock, els avenços en la construcció del Quart Cinturó i la discussió sobre l'ampliació de la capacitat de l'aeroport del Prat. "Quin valor té la paraula del president de la Generalitat? Quin valor té la seva signatura? Perquè, si no en té cap, quin sentit té arribar a acords que després no es compleixen, sense donar cap tipus d'explicació? Això és el que està en joc", ha advertit Illa, una reflexió recurrent del dirigent socialistes en les últimes setmanes.

Hores més tard de les declaracions del líder del PSC, el Govern ha informat que té previst reunir-se la setmana que ve amb els socialistes pels pressupostos. Fonts de l'executiu han assegurat a l'ACN que la seva intenció és posar fil a l'agulla a les negociacions. De fet, el Govern afirma que ja va fer arribar al PSC la documentació dels comptes fa setmanes.
 

UGT i el vincle amb els pressupostos de l'Estat

El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, fa una lectura diferent de la del PSC en relació a la negociació pressupostària. De fet, aquest dijous ha afirmat que vincular l'aprovació dels pressupostos catalans als de l'Estat té "lògica parlamentària". Així ho ha defensat Ros en una roda de premsa, en la qual ha instat els partits a "trobar punts d'acord" i evitar "un prisma de blanc o negre" per garantir uns comptes amb "més despesa social". "El debat de l'amnistia no pot tapar-ho tot", ha dit Ros. "El 2024 ha de ser l'any de treballar millor, menys i cobrar més", ha afegit. En aquesta línia, ha reclamat aprovar "el més aviat possible" la jornada laboral de 37,5 hores. Ros també ha demanat controlar els preus de l'alimentació, l'energia i l'habitatge, competències de caràcter estatal.

 

La presidenta del Parlament estén la mà

En ple debat les aliances pels comptes, la presidenta del Parlament, Anna Erra, ha instat el president de la Generalitat a ser capaç d'estructurar uns pressupostos que aglutinin les idees dels partits majoritaris a l'hemicicle, fent referència al PSC i a Junts. En una entrevista a l'ACN, ha deixat clar que aquest fet "seria una bona manera de demostrar que hi ha ganes d'escoltar tothom". També ha volgut recordar a Aragonès que governa en minoria i, per tant, "ha de ser molt generós políticament" i posar "pocs límits". Erra veu "molt justet" que els pressupostos estiguin aprovats en el termini d'un mes, com desitja el Govern.

"Si Aragonès vol aprovar els pressupostos és el primer que no ha de posar límits. S'han de trobar acords, s'ha d'escoltar molt i ser generós. Que escolti els altres partits i que posi primer de tot el país", ha afegit la presidenta de la cambra catalana. Erra ha assegurat que Junts ho té "tot preparat" per seure i negociar. "Sempre que ens han cridat hi hem anat", ha dit. I ha avisat el Govern que "deixar de banda" Junts dels comptes suposaria "no recollir una manera de fer del país".