Les discrepàncies soterrades entre JxCat i ERC exploten amb l'ajornament de la investidura

La candidatura de Puigdemont lamenta que Torrent hagi ajornat el ple unilateralment i sense avisar-los | Els republicans critiquen que la llista del president no vol negociar res més enllà de la investidura i l'amenaça amb forçar eleccions | El PDECat, satisfet amb l'ajornament: els seus dirigents esperen un "pas al costat" de Puigdemont

Els diputats de la CUP, sols a l'hemicicle
Els diputats de la CUP, sols a l'hemicicle | Adrià Costa
Oriol March / Joan Serra Carné / Roger Tugas
30 de gener de 2018
Actualitzat: 14 de febrer, 12:41h
Les tensions entre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC han estat profundes des de l'inici de les negociacions per investir president i conformar Govern. Les dues candidatures, però, havien optat per evitar que sortissin a la llum, per no donar imatge de divisió de l'independentisme i per no torpedinar unes converses imprescindibles per arribar a un acord que posés fi a l'aplicació del 155. Aquestes divergències, però, han esdevingut insostenibles a mesura que s'acostaven els moments decisius i encarar l'estratègia per afrontar el primer embat amb l'Estat, desobeint el Tribunal Constitucional (TC), moment en què el president del Parlament, Roger Torrent, ha optat per guanyar temps ajornant el ple d'investidura.

Així, JxCat no ha dubtat de discrepar de la decisió de Torrent -una posició que també sosté la CUP- i fonts de la candidatura han fet saber als periodistes que creuen que sí que "es donen les condicions polítiques" per celebrar la sessió aquest mateix dimarts. El grup parlamentari de Puigdemont ha lamentat que Torrent no els hagi "consultat ni comunicat" prèviament la seva decisió. La CUP també ha parlat en termes de decisió "unilateral" i "equivocada" per valorar la suspensió del ple anunciada pel president de la cambra catalana.

En canvi, fonts parlamentàries asseguren que Torrent ha intentat trucar fins a cinc vegades Puigdemont però que no ha obtingut resposta. La intenció era traslladar-li en primera persona l'anunci de suspensió del ple perquè no es complien "totes les garanties" per procedir amb la investidura. Per això, Torrent ha comparegut 20 minuts tard de l'hora inicialment prevista. Fonts de JxCat sostenen que el president del Parlament no ha seguit el "protocol de seguretat" telemàtic per parlar amb Puigdemont.

Fonts parlamentàries asseguren que el president del Parlament ha intentat trucar fins a cinc vegades Puigdemont per comunicar-li la suspensió del ple, però que no ha obtingut resposta. L'entorn del president ressalta, en canvi, que no li consta "cap trucada" de Torrent

​Malgrat tot, fonts properes a Puigdemont ressalten que al president català no li consta "cap trucada" de Torrent. "Ni cap missatge a ell ni a cap altre responsable de Junts per Catalunya. Si es volia comunicar, es podia comunicar de mil maneres", assenyalen des de la sala de màquines de la candidatura presidencial. En canvi, ERC afirma que aquesta decisió de suspendre el ple es va gestar dilluns a la nit i s'ha acabat de decidir aquest mateix dilluns al matí i que, durant aquestes hores, s'ha anat informant a interlocutors de JxCat. "Si la informació no corre entre negociadors i cúpula, tenen un problema", lamenten els republicans.
 

La façana del Parlament. Foto: Josep M Montaner


Estratègia no compartida

De fet, ERC critica en privat des de fa setmanes que JxCat es nega a negociar més enllà de la restitució de Puigdemont. En la reunió de la permanent dels republicans de dilluns, la cúpula del partit va lamentar que desconeixien les intencions del president català en relació a la via per afrontar la investidura i que, en les converses mantingudes fins ara, l'entorn del president català s'havia negat a abordar els plans B un cop l'intent de ratificar Puigdemont fos previsiblement anul·lada pel TC o com actuar un cop es conformés govern.

ERC critica des de fa setmanes que JxCat es nega a negociar més enllà de la restitució de Puigdemont

"No volen concretar en les negociacions, tiren la pilota endavant des de l'inici", lamenten des de la direcció de la formació. I és que ERC va intentar pactar d'inici i ràpid tot un paquet que inclogués tant la mesa del Parlament com la via per fer la investidura, el pla de govern i la conformació de l'executiu, per avançar amb celeritat cap a la fi de la intervenció de les institucions. Al final, però, Torrent va ser triat president de la cambra sense ni saber com s'ho hauria de fer per aconseguir que els diputats votessin Puigdemont, assumint un risc elevat amb això.

Els republicans també criticaven, de fet, les filtracions de presumptes acords que JxCat ha fet durant aquestes setmanes. La primera va ser el 10 de gener arran d'una reunió entre Puigdemont i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, en què teòricament aquesta hauria acceptat la investidura a distància, i la segona ha estat aquest mateix dilluns a la nit i apuntava a un pacte entre les tres forces independentistes per tirar endavant el ple malgrat el TC. "Tenen una única obsessió, investir Puigdemont i sense pactar com", lamenten els republicans, que afirmen que no han rebut una resposta a una rellevant reunió que va tenir lloc diumenge per mirar de concretar detalls.
 

Roger Torrent, aquest dimarts, anunciant l'ajornament del ple. Foto: ACN


De fet, JxCat ha pressionat durant les últimes hores perquè es fes la investidura sense la presència de Puigdemont, encara que això impliqués una votació de caràcter simbòlic -perquè seria suspesa pel TC- i que suposés la primera querella per als membres de la mesa. Formaria part d'aquesta pressió la carta enviada per Puigdemont a Torrent en què li demanava empara, responsabilitzant-lo d'un ple que l'hauria enfrontat a la justícia, ja que la missiva va ser unilateral i sense pactar-se entre les dues formacions com a estratègia conjunta. Fonts parlamentàries d'ERC lamenten també les acusacions soterrades de "deslleialtat" insinuades per JxCat.

Malgrat les discrepàncies visibles entre les forces independentistes al llarg d'aquest dimarts, Eduard Pujol, portaveu de JxCat, ha negat a la sala de premsa del Parlament que hi hagi esquerdes entre els socis parlamentaris. "La unitat de l’independentisme queda preservada", ha expressat Pujol. "El nostre compromís amb la unitat és irrefutable", ha insistit després de redoblar la pressió sobre Torrent per reclamar-li que convoqués el ple d'investidura.

Res més enllà de la investidura

Segons les fonts republicanes consultades, avançar en el ple d'investidura en les actuals circumstàncies no era l'escenari adequat, tenint en compte la nebulosa instal·lada arran de la resolució del TC, en especial perquè no hi ha cap acord sobre què fer després de la investidura -fallida o no-. "No hi ha manera de seure a parlar sobre el pla de govern i de què fer, de quan hem de desobeir i de quants hauran d'anar a presó, hi ha un desert després de la investidura", lamenten des d'ERC, que es neguen a fer com després de l'1-O i "dir a la independència i que després no hi hagi res".

En aquest sentit, els republicans afirmen que van enviar una proposta de pla de govern a principis de la setmana passada a JxCat però només van rebre com a resposta un projecte de restitució parcial de Govern, molt limitat. I quan es reuneixen a parlar de propostes, "només es discuteixen les exigències de la CUP", insisteix a ERC. En són exemples l'assemblea constituent, la fi dels concerts a les escoles d'elit o el retorn a la gestió pública de l'ATLL, anunciades arran d'una reunió a tres aquest dilluns.
 

Natàlia Sànchez, després de la reunió de dilluns per abordar el pla de govern. Foto: ACN


Sense pacte per al pla de govern, per a la conformació de l'executiu o per a l'estratègia per implantar la República, ERC ha optat per rebutjar fer la investidura aquest dimarts desobeint el TC. "Ens fan un xantatge pur i dur i amenacen amb forçar eleccions", lamenta un dirigent republicà, que assegura que JxCat insinua constantment que no té por a unes noves eleccions, ja que creu que pot tenir temps per articular millor la candidatura i guanyar més suports a costa d'ERC, jugant més la carta de Puigdemont. "Tornaran a dir que tornarà si guanya?", ironitza un dirigent republicà, que afirma que allargar el 155 i entrar en una dinàmica de xoc en el si de l'independentisme seria el pitjor escenari.

"L'ajornament dona una oportunitat a Puigdemont per retirar-se dignament", sosté una font pròxima a la direcció del PDECat

Així mateix, ERC critica que JxCat no vulgui abordar plans B si Puigdemont no pot ser un president efectiu com reclama Torrent. Els republicans, de fet, creuen que l'expresident de l'ANC i president del grup parlamentari, Jordi Sànchez, seria la primera alternativa que tindria preparada la candidatura i, si no pogués sortir de la presó, el conseller de la Presidència, Jordi Turull, seria la segona, unes opcions que fonts de la candidatura de Puigdemont i del PDECat confirmen. En canvi, ERC pensa en Oriol Junqueras, però lamenta igualment que es critiquin dirigents seus com Joan Tardà quan posa sobre la taula superar els personalismes per prioritzar la confecció d'un Govern, un horitzó que veu realista preveure.

El PDECat espera un pas al costat

Igualment, una altra variable a tenir en compte en aquest xoc múltiple de l'independentisme és la visió del PDECat, que des de la confecció de JxCat només participa des de la segona fila en les decisions que es van prenent. "L'ajornament dona una oportunitat a Puigdemont per retirar-se dignament", sosté una font pròxima a la direcció, que a través de Maria Senserrich ha donat suport a Torrent en declaracions a Catalunya Ràdio. La investidura a distància, encara que fos simbòlica, projectava ombres legals sobre diputats com Josep Rull i Jordi Turull, que es troben en llibertat provisional per ordre del Tribunal Suprem. 

A llarg de les últimes setmanes, el partit ha enviat personalitats de l'entorn convergent -David Madí o Pilar Rahola- a Brussel·les per tal de propiciar un gir en la voluntat de Puigdemont de sotmetre's a la investidura. Artur Mas, fins fa tres setmanes president del PDECat, i Marta Pascal, coordinadora general de la formació, són partidaris -en privat- que el president faci un "pas al costat", però no li ho han traslladat directament.
Arxivat a