L’espanyolisme torna a abocar frustració a Ferraz… i ara Sánchez sí que ja riu

Uns 4.000 manifestants tornen a Ferraz en un ambient escalfat després de la investidura que acaba amb càrregues policials

La manifestació a Ferraz d'aquest dijous
La manifestació a Ferraz d'aquest dijous | Frederic Esteve
16 de novembre del 2023
Actualitzat el 17 de novembre a la 1:33h
- “No som fatxes. Som espanyols”.
- “Sí que som fatxes!”-.

L’intercanvi de crits contradictoris que es viu aquestes nits al carrer Ferraz de Madrid, a la seu del PSOE, defineix molt bé que la dreta no està gaire organitzada al carrer. Potser n’acabarà aprenent, si les manifestacions contra el recentment investit Pedro Sánchez persisteixen. Aquesta nit, mentre el reelegit president del govern espanyol celebra el triomf i prepara el nou executiu, l’espanyolisme ha tornat a sortir per mostrar la seva frustració contra els pactes que s’han forjat democràticament.

Els agents de la policia nacional afronten la catorzena nit d’aldarulls. Registren les motxilles de tothom qui hi accedeix, amb més pressa que dedicació. És per això que als entorns de la seu del PSOE s’hi colen pots de fum i bengales. Les botigues es mantenen obertes al perímetre vigilat pels cossos de seguretat, i fan l’agost venent cerveses.

Entre les 4.000 persones que comptabilitza la Delegació del govern espanyol, hi ha gent de mitjana edat. “Tornem a ser aquí, una nit més”. Ja ho han assumit com un pla per passar l’estona, salvant la unitat d’Espanya. Però el que realment destaca és la presència de joves. Són aquests els que s’encarreguen de pronunciar les proclames més reaccionàries, més ultres, més xenòfobes, més racistes. Són aquests els que s'han encarat més a la policia i que han acabat trencant el cordó policial. Els agents han respost amb càrregues després de quatre hores de mobilització.

Ni un puto mena a Madrid”, “Espanya cristiana, i no musulmana” són alguns dels càntics preferits. Entre ells, però, sobresurt de manera persistent “Puigdemont, a presó”. Sempre és un bon recurs quan no saben què cantar. Fins i tot s'han escoltat proclames com "Artur Mas, cambra de gas". 

Més enllà d’insults a Puigdemont, es parla poc de Catalunya. Uns joves no acaben de saber explicar per què estan en contra de l’amnistia, és cosa de propietats, segons expliquen. “Catalunya és molt bonica i ens la volen robar. Hi ha llocs molt bonics. He estat a Salou”, declara un d'ells.

Durant la nit hi ha molta divisió entre la gent que es mobilitza. A primera hora, cap a les 20:00, predominen perfils espanyolistes moderats que exhibeixen cartells com "no som violents". Però com més avança el vespre, més radical es torna tot. Els ultres, que proclamen crits com "Sieg Heil" o enaltiments a José Antonio Primo de Rivera, acaben expulsant als que es manifesten pacíficament amb crits de "peperos".