Lluís Llach votarà Junts a les europees «per amistat i humanitat»

El nou president de l'ANC culpa Junqueras que el PSC "sigui al centre" de la política catalana i demana una mesa del Parlament amb majoria independentista

Lluís Llach, durant la manifestació independentista de la Diada 2023
Lluís Llach, durant la manifestació independentista de la Diada 2023 | ACN / Jordi Borràs
Redacció
04 de juny del 2024
Actualitzat a les 10:23h

Lluís Llach, nou president de l'Assemblea Nacional Catalana, ha anunciat que votarà la candidatura de Junts a les eleccions europees. En una entrevista al Cafè d'idees de Televisió Espanyola, el cantant i activista ha explicat que donarà suport a la candidatura de Toni Comín "per amistat i per una qüestió totalment humanitària".

"Ha patit molt i em fa por la seva vida i la manera d'estar-hi", ha assegurat Llach, que ha recordat el "drama bestial" que va patir el líder de Junts a Europa arran de la mort de la seva mare i del seu germà. Una situació similar també l'ha viscuda Carles Puigdemont des de l'exili, especialment amb la mort de la seva mare en plena campanya electoral del passat 12-M. "Jo no dic que vingui, però que tingui la llibertat de venir i portar la seva filla", ha conclòs Llach sobre Comín.

Pressió per una mesa del Parlament amb majoria independentista

Per altra banda, el nou líder de l'ANC ha demanat a Junts, ERC i la CUP fer "tot l'esforç possible" per pactar una mesa del Parlament amb majoria independentista. "Ho han d'intentar de totes totes", ha dit Llach, que creu que els independentistes "han d'ocupar tot el poder que puguin" per evitar "la desnacionalització" que pensa que implicaria el control de les institucions per part del PSC.

De fet, ha augurat que si Salvador Illa governa, "la desnacionalització pot convertir-se en un punt de no retorn". Durant l'entrevista, l'activista també ha alertat del perill per a "paràmetres de convivència nacional", com la llengua, si el líder socialista és el nou president. Llach ha assenyalat que Illa "anava a manifestacions amb Ciutadans quan no hi anava ningú del PSC".

Crítiques a Junqueras

Llach ha remarcat que ara mateix Illa és "al centre" de la política catalana i ha responsabilitzat d'aquesta situació a l'exdirigent d'ERC, Oriol Junqueras. Per a Llach Junqueras "va fer un gir de 180 graus" mentre estava a la presó de Lledoners i l'ha acusat de "negar tot el que defensava dos anys abans". Segons el president de l'ANC ara ERC "s'ha de salvar d'aquesta contradicció històrica" i ha afirmat que els seus 93 anys d'història "contradiuen el comportament de Junqueras els últims anys". A més, també ha criticat l'estratègia dels republicans a Madrid, on creu que van fer "una mena de renúncia a la conformació d'oposició".

En clau catalana, Llach considera que s'ha de tornar a construir la unitat entre les forces independentistes, però no s'ha volgut posicionar sobre quin seria el millor format. El líder de l'ANC creu que han de decidir els mateixos partits si volen una llista unitària, un programa comú o anar per separat però amb una mateixa estratègia.

Pocs dies després de l'aprovació definitiva de l'amnistia al Congrés dels Diputats, Llach es mostra escèptic de la seva aplicació. De fet, ha augurat que els tribunals podrien no aplicar-la. Si això passa, ha assegurat que voldrà dir que "no calen militars per donar un cop d'estat".