Lluís Salvadó substituirà Damià Calvet al capdavant del Port de Barcelona

El dirigent d'ERC està pendent de judici per l'1-O i, si el condemnen, la seva trajectòria com a president de l'empresa pública participada per l'Estat seria breu

Lluís Salvadó, en una imatge d'arxiu.
Lluís Salvadó, en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa Rifà
NacióDigital
27 de novembre del 2022
Actualitzat a les 16:10h
El diputat i vicesecretari general de coordinació interna d'ERC, Lluís Salvadó, serà el nou president del Port de Barcelona en substitució del membre de Junts, Damià Calvet. Ho ha avançat La Vanguardia aquest diumenge i, amb el seu nomenament, es posa fi al ball de noms per ocupar un dels càrrecs públics més importants del país que encara estava pendent d'assignació després de la sortida del partit Laura Borràs i Jordi Turull del Govern. 

Salvadó, però, està pendent de ser jutjat pel referèndum de l'1-O. De fet, fa tot just una setmana el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va obrir judici oral tant a ell com a l'actual president del Grup parlamentari dels republicans, Josep Maria Jové -considerats ambdós arquitectes del referèndum des de la conselleria d'Economia que liderava Oriol Junqueras-, per prevaricació, malversació, falsedat documental i desobediència. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, també s'asseurà al banc dels acusats, però només per desobediència greu. Per aquest compte pendent amb la justícia, la trajectòria de Salvadó al Port podria ser més aviat breu en cas que la sentència sigui condemnatòria d'inhabilitació.

En qualsevol cas, el futur sou de Salvadó mentre ocupi el càrrec serà d'una mica més de 115.000 euros. El Port és una empresa pública participada per la Generalitat de Catalunya, l'Estat i els ajuntaments de Barcelona i el Prat de Llobregat, localitats on està localitzat. Com que el govern espanyol forma part de la infraestructura marítima, serà ell qui tingui l'última paraula sobre el nomenament. La proposta de president recau sempre en la Generalitat, en aquest cas sobre el president Pere Aragonès.

Està previst que el vicesecretari de coordinació interna d'ERC abandoni l'escó per Tarragona que ocupa al Parlament com a diputat per la demarcació de Tarragona. De carrera, és enginyer industrial per l'Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials de Barcelona (UPC) i en la seva trajectòria professional va desenvolupar funcions directives durant 10 anys en l'empresa privada. 

Nascut a La Ràpita l'any 1969, el seu pas pel món republicà és extens. És militant d'ERC des del 1991 i ha estat president de la federació del partit a les Terres de l’Ebre (2000-2004), secretari d'organització (2004-2012), delegat del Govern a l’Ebre (2004-2010) i número quatre d'ERC com a secretari general adjunt d'Esquerra (2011-2019). És el principal dirigent d'ERC a les Terres de l'Ebre i un home clau en l'aparell del partit.

Durant el procés van aparèixer gravacions seves obtingudes per la Guàrdia Civil i que van ser difoses per la premsa en que conversava en to de broma amb un amic de forma vexatòria cap a les dones. El partit va obrir-li expedient informatiu el març de 2018 en considerar "inacceptables" les seves afirmacions masclistes, però el novembre de 2019 el va deixar aparcat.  
 
Arxivat a