Lluïsa Moret serà la número dos de Salvador Illa al capdavant del PSC

El congrés socialista d'aquest cap de setmana situarà l'actual secretària d'Organització com a viceprimera secretària del partit

Salvador Illa, amb Lluïsa Moret en una imatge d'arxiu
Salvador Illa, amb Lluïsa Moret en una imatge d'arxiu | ACN
12 de març del 2024
Actualitzat el 15 de març a les 8:04h
Primers detalls de la nova executiva del PSC. El congrés d'aquest cap de setmana situarà la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, com a número dos del partit, en el càrrec de vicesecretària primera, tal com ha avançat El Periódico i ha confirmat Nació. Moret, actual secretària d'Organització, càrrec important al partit, es convertirà oficialment en la mà dreta de Salvador Illa, que serà ratificat com a primer secretari en un congrés amb presència destacada de l'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el president espanyol, Pedro Sánchez.

L'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat és un dels noms forts en l'estructura interna del PSC i també al cinturó roig. A les darreres eleccions municipals va consolidar la majoria absoluta al consistori, una millora significativa de resultats que li permet governar amb comoditat. L'acord del PSC amb ERC i dos diputats díscols de Junts la va situar, el juliol passat, com a presidenta de la Diputació de Barcelona, prenent el relleu de Núria Marín. Dins del partit, l'encara secretària d'Organització ha tingut un paper central a l'hora de preparar les eleccions municipals del maig i espanyoles del juliol, totes dues amb victòria socialista.

El congrés del PSC que situarà Moret com a número dos del partit arriba després d'una setmana marcada per l'amnistia -s'aprovarà dijous al Congrés- i els pressupostos catalans. Si l'amnistia està lligada, no passa el mateix amb els comptes. L'acord del Govern amb el PSC és insuficient i falten els vots dels comuns. Els equips negociadors esgoten les últimes hores abans del debat d'aquest dimecres, en què es votaran les esmenes a la totalitat. Els comuns volen el compromís públic d'Aragonès que el Hard Rock no tirarà endavant. Una infraestructura controvertida que va ser una de les línies vermelles del PSC per accedir a votar a favor dels pressupostos catalans.

Més enllà d'això, els socialistes celebren un congrés plàcid, sense candidatures alternatives que pugui disputar el lideratge a Illa. La inauguració serà divendres, encapçalada per Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, acompanyat de l'expresident Zapatero i per Iratxe García, presidenta del Grup de l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu. El mateix divendres es farà balanç de la gestió i es constituiran les comissions. Les propostes de resolució es debatran durant el dissabte i faran referència a la proposta política per a Catalunya, així com qüestions d'organització interna.

De cara a diumenge, es presentarà i votarà la nova executiva, i es tancarà el congrés amb les intervencions de Sánchez i el mateix Illa. Al plenari de diumenge es presentaran les conclusions, que serviran de "referència" per al partit. La ponència política discutirà sobre les línies ideològiques del partit, però també definirà una proposta per a Catalunya, fonamentada en un "desenvolupament basat en la sostenibilitat".