L'última oferta a la CUP per investir Turull: una qüestió de confiança en un mes

JxCat i ERC intenten aconseguir l'aval dels anticapitalistes avançant la moció prevista inicialment per a mitja legislatura

Dirigents i diputats de la CUP, en el seu darrer consell polític.
Dirigents i diputats de la CUP, en el seu darrer consell polític. | ACN
22 de març de 2018, 13:59
Actualitzat: 16:36h
Moviment d'última hora de JxCat i ERC per intentar aconseguir els quatre vots de la CUP necessaris per investir aquest dijous a la tarda Jordi Turull com a president de la Generalitat. Els dos grups han ofert als anticapitalistes celebrar una moció de confiança en un mes per intentar desencallar el ple, una oferta que ja es va plantejar la setmana passada, per bé que llavors la moció s'havia de votar a mitja legislatura.

La CUP ha ratificat aquest mateix matí que, en principi, es manté en l'abstenció, tot i que el seu consell polític es reuneix aquesta tarda a les 15h, poc abans del ple, per decidir si vira la posició o no. De fet, la portaveu de JxCat ha revelat a Rac1 que tenien prevista una reunió amb els anticapitalistes poques hores abans, a les 10h, per intentar convèncer-los que donessin suport a la candidatura de Turull, moment en què han posat sobre la taula aquesta opció.

Fonts de la CUP han assegurat que han rebut la proposta i s'han compromès a traslladar-la a la reunió del consell polític, però igualment han avisat que la seva militància ja estava deliberant sobre la posició dels diputats des de la passada nit de dimecres, motiu pel qual aquest anunci pot tenir un impacte limitat. Igualment, JxCat i ERC han intentat convèncer els anticapitalistes amb arguments relatius a la lluita antirepressiva, apel·lant a que aquest era un eix de treball bàsic de la formació i que la investidura de Turull permetria avançar en aquest conflicte.

Més mesures republicanes

En el seu moment, els anticapitalistes reclamaven més mesures de caràcter social, desobeint si calia les anul·lacions i suspensions de lleis per part del Tribunal Constitucional, i un full de ruta més ambiciós cap a la implantació de la República, amb un procés constituent pautat des del territori que culminés amb un multireferèndum que posés les bases per a una Constitució catalana. Malgrat tot, els terminis ajustats no haurien permès avançar en aquesta qüestió i, per això, JxCat i ERC haurien plantejat una moció que facilités un acostament durant les properes setmanes abans no es ratifiqués la investidura.

De fet, en referència a la primera oferta de moció de confiança a mitja legislatura, el cap de files de la CUP, Carles Riera, va deixar clar dimarts que es tractava d'un nou element que no resolia el desacord. "Volem fer plena confiança des d'ara, no la volem ajornar", va dir. Considerava que aquesta qüestió de confiança tindria sentit si era per avaluar l'assoliment d'algun repte polític rellevant o bé per fer-ne front a un. "No se'ns proposa cap pas transcendent en l'agenda amb lògica republicana", va resoldre.

Un document amb dues opcions

El secretariat nacional de la CUP ha enviat un document a les bases dimecres a la nit, amb els arguments a favor i en contra de la investidura de Turull perquè la militància pugui debatre i posicionar-se, segons han publicat diversos mitjans. Aquest text considera que no hi ha hagut avenços en l'estratègia republicana durant la negociació i critica el perfil de Turull per lligar-lo al PDECat i a les retallades d’Artur Mas, i per no haver fet res per retractar-se pel cas del 3%.

En canvi, la CUP creu que fer Turull president seria un clar missatge de continuïtat de l'1-O i dels seus efectes, suposa un embat a l'Estat i considera que forçaria JxCat i ERC a mantenir un compromís més ferm amb la República i s'evitaria una legislatura més plana. En tot cas, alguns dirigents de la formació ja avisen que aquesta es podria decantar pel "no" i, com la portaveu Mireia Boya, demanen no culpar-los a ells d'una eventual investidura fallida, sinó a l'Estat: