Maragall es presenta com l'única via per aturar el «pèndol» del duel Colau-Trias

En una compareixença conjunta amb Aragonès, l'alcaldable republicà ha reivindicat la seva candidatura com la via per acabar amb la polarització de Barcelona i ha assegurat que se sent "millor que fa quatre anys"

Ernest Maragall, durant la posada de llarg de la seva candidatura a Barcelona
Ernest Maragall, durant la posada de llarg de la seva candidatura a Barcelona | Europa Press / Pau Venteo
31 de gener del 2023
Actualitzat a les 21:13h
Esquerra Republicana necessita un debat ampli, de cara a les municipals, i Ernest Maragall ho sap. Per això, la posada de llarg de la seva candidatura per Barcelona, aquest dimarts, ha passat en part per desgastar el presumpte combat a dos que els seus rivals polítics intenten situar. "El llegat de Trias va ser Colau. El llegat de Colau és una Barcelona enfadada i dividida. La via Maragall aturarà el pèndol", ha reblat el candidat republicà. En un mà a mà amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, tots dos líders han defensat la necessitat d'una "aliança" que lligui la tasca de les dues institucions amb seu a la plaça Sant Jaume.

El discurs de Maragall no ha pogut defugir els grans temes escollits per desgastar l'administració municipal, com són la seguretat i la neteja, però també ha fet una defensa de la "reducció de les desigualtats" com a eix polític. En aquest sentit, i en referència a comuns i socialistes, l'actual líder de l'oposició a l'Ajuntament ha subratllat que el seu projecte no se subordinarà "ni al mercat ni a l'Estat". Al seu torn, Aragonès ha mantingut la pressió sobre els alcaldables de PSC i Barcelona en Comú. En aquesta línia, ha apuntat que la capital catalana i el projecte republicà manté el seu compromís amb "un referèndum" d'independència "també pels que volen votar que no, com Colau i Collboni". I és que aquest mateix matí l'alcaldessa de Barcelona ha anunciat que actualment votaria negativament en uns comicis que plantegessin fer la independència.

Reprenent el carril central del seu argumentari, Maragall s'ha posicionat com l'home del consens i la fi de la polarització que ha vinculat a l'actual alcaldessa. Així, ha refermat que vol liderar una Barcelona que "deixi d'enfrontar una part de la ciutat amb l'altra". Ha demanat aparcar els debats entre "Consell de Cent i València", "centre i perifèria", "turisme i espai públic" o "Trias i Colau". "Ni Trias, ni Colau", ha insistit.
 

"Millor que fa quatre anys"

També hi ha hagut espai per a les reivindicacions personals. "Em sento millor que fa quatre anys", ha volgut confessar Maragall, amb 80 anys acabats de fer. "Em faig creus del que em faltava per saber d'aquesta ciutat i els seus barris", ha afegit el cap de files d'ERC a Barcelona, en relació a la seva tasca durant aquest mandat al consistori.

La conferència conjunta entre Aragonès i Maragall arriba en un moment en què les darreres enquestes a Barcelona coincideixen a ubicar ERC en el pols amb les candidatures a l'alcaldia de Colau (BComú), Collboni (PSC) i Trias (Junts), però en una posició que, ara com ara, es manté per darrere dels seus contrincants. En aquest sentit, tots dos representants polítics han evitat mencionar els sondejos i Aragonès s'ha centrat a recordar que les últimes eleccions municipals les va guanyar Maragall. Igualment, el nou to de renovació expressat per Maragall  lliga amb la idea que va presentar el líder dels republicans fa tres setmanes, quan va anunciar que deixava el seu escó al Parlament per focalitzar-se en les municipals. 

To moderat i ecos socialistes

Escortat per un Aragonès que li aportava la rèplica de manera intermitent -i que ha evitat fer cap menció de la política catalana o l'avenç dels pressupostos-, Maragall ha apostat per fer un balanç entre un to moderat que defensa "el consens", referències constants a la internacionalització de Barcelona i alguna menció als drets socials. D'altra banda, en una de les seves intervencions, Aragonès ha aprofitat per fer bandera d'haver implantat la gratuïtat a P2 i de tenir "més mossos que mai" patrullant Barcelona.

I per més esforços que Ernest Maragall hagi fet a obviar del tot qualsevol referència explícita al quart rival en discòrdia -Jaume Collboni-, el contingut de les seves paraules ha acabat evocant a alguns dels eixos del discurs socialista de les últimes setmanes. Així, si fa pocs dies, Collboni demanava deixar enrere "fórmules del passat ja esgotades", en referències a Colau i Trias, aquest dimarts l'alcaldable republicà ha aparcar "fórmules ja superades". Igualment, l'alcaldable socialista va reivindicar que la seva aposta no anava "contra ningú" i en la compareixença conjunta d'ERC, en la intervenció final i com a colofó del plantejament de Maragall, Aragonès ha irromput per fer un recordatori, tot dirigint-se al candidat republicà: "Tu et presentes contra ningú". 

Sigui com sigui, Maragall sap que encara té un camí per recórrer, si vol recuperar-se dels estralls que pugui haver causat l'anunci de Trias. Un dels asos que li queden és desvelar qui l'acompanyarà, buscant un cop d'efecte, almenys en les primeres posicions de la candidatura. De moment, però, les cartes segueixen dins la baralla.