«Som aquí per acabar la feina que vam començar i refer la unitat»

Marta Rovira i la resta d'exiliats per Tsunami, ja a Catalunya, celebren la victòria "absoluta" que suposa el retorn, acusen l'Estat de "carregar-se la democràcia" i refermen el compromís amb la independència: "Tornem més forts"

Marta Rovira s'abraça amb la gent que l'ha rebuda en el seu retorn de l'exili
Marta Rovira s'abraça amb la gent que l'ha rebuda en el seu retorn de l'exili | Hugo Fernández

Enviada especial a Cantallops

12 de juliol del 2024
Actualitzat a les 10:28h

Pocs minuts després de les vuit del matí, la comitiva d'exiliats a Suïssa, capitanejada per la secretària general d'ERC, Marta Rovira, travessava la frontera administrativa entre Espanya i França i entrava a Catalunya. Els independentistes han triat Cantallops, un poble de l'Alt Empordà a pocs quilòmetres de la Jonquera, per fer un primer acte de benvinguda per a Rovira, el diputat d'ERC Ruben Wagensberg, el vicepresident d'Òmnium, Oleguer Serra, el periodista Jesús Rodríguez i l'empresari Josep Campmajó. Uns centenars de persones s'han desplaçat fins allà per rebre els exiliats, que han pogut tornar gràcies a l'arxivament de la causa de Tsunami Democràtic.

Visiblement emocionada i després de fondre's en una abraçada amb Oriol Junqueras, Rovira ha celebrat "poder ser a casa", ha assegurat que torna per "acabar la feina que van deixar a mitges" i refer la unitat independentista. Ha agraït la solidaritat rebuda durant tots aquests anys, també gent de Suïssa que ha ajudat en la lluita de l'exili i que els han acompanyat a Catalunya. "Hem construït família; gràcies, Suïssa", ha assegurat. La secretària general d'ERC ha recordat que va arribar a Suïssa acusada de rebel·lió i allà la van "escoltar". "Vam poder defensar la independència del nostre país, parlar de república catalana i poder parlar de dret a l'autodeterminació, un dret que ens pertany i ningú ens pot usurpar", ha reblat.

Rovira ha assegurat que la causa de la independència va de democràcia i drets humans, i en els països plenament democràtics això es respecta. "Hem guanyat; això d'avui és una victòria absoluta i ho hem de celebrar", ha reivindicat. La dirigent independentista ha demanat que aquest retorn sigui un "doll d'energia positiva" per tornar a posar dempeus el moviment. Rovira ha denunciat la repressió per aturar l'independentisme i ha dit que va ser quan Europa va dir a Espanya que no podien continuar perseguint per rebel·lió, van passar al terrorisme. "Em veieu cara, a mi, de terrorista? Mai aquest moviment farà servir la violència per defensar les seves idees; som demòcrates defensant la llibertat del nostre país", ha reblat. 

La secretària general ha assegurat que torna de l'exili "més convençuda que mai" de la lluita per la independència. "Tornem més forts que mai", ha insistit, i ha acusat l'Estat de "carregar-se la democràcia". "Quan fas això comences a perdre; hem vingut aquí per acabar la feina que vam començar, per recomençar, per unir tot el moviment independentista; només plegats ho farem possible", ha afirmat, i ha assegurat que "junts som més forts". El retorn de Rovira té una derivada política clara, tant pel que fa al debat intern a ERC com per les negociacions amb el PSC per a la investidura de Salvador Illa, que ella pilota. 

"Continuarem defensant el dret de protesta"

 El vicepresident d'Òmnium, Oleguer Serra, ha agraït les mostres de suport en el retorn de l'exili. "Vam marxar a l'exili per convertir-ho en una lluita i ho hem fet; aquesta lluita continuarà", ha afirmat. Serra ha assegurat que ha estat una "victòria de país" i ha garantit que continuarà treballant per defensar el dret de protesta. L'empresari Josep Campmajó ha dit que el retorn "és una victòria", però que encara "no s'ha acabat". "Encara falta el president Puigdemont", ha recordat. En la mateixa línia, Ruben Wagensberg també ha assenyalat que la repressió continua i que queden tres independentistes a l'exili. Jesús Rodríguez, per la seva banda, ha demanat mantenir aquesta "fraternitat" dins del moviment independentista.

A Cantallops hi han assistit més perseguits per Tsunami, com Oriol Soler, Xavier Vendrell o Marta Molina, també acusats de terrorisme fins fa pocs dies. També s'han desplaçat fins a l'Alt Empordà membres del Govern i representants del món sobiranista. El públic ha rebut als fins ara exiliats amb crits d'independència. Rovira va marxar dijous de Ginebra i, per carretera, va arribar de nit a la Catalunya Nord. Ara, la secretària general d'ERC se'n va a Vic, per retrobar-se amb la família.