Marta Rovira ja és a Catalunya

La secretària general d'ERC ha fet nit a Ribesaltes i tanca sis anys d'exili a Ginebra acompanyada de Ruben Wagensberg, Jesús Rodríguez, Oleguer Serra i Josep Campmajó; es dirigeix a Cantallops per un acte polític amb la resta d'encausats del Tsunami

Rovira i Junqueras, a Cantallops
Rovira i Junqueras, a Cantallops | Hugo Fernández

Enviat especial al retorn dels exiliats a Suïssa

12 de juliol del 2024
Actualitzat a les 9:23h

Marta Rovira ja és a Catalunya. La secretària general d'ERC ha posat fi a més de sis anys d'exili. Des de Ginebra, i en cotxe, dijous a la nit va arribar a Ribesaltes, al Rosselló, on ha fet nit. Rovira va fer-hi cap acompanyada del seu espòs, Raül Presseguer, i, entre d'altres, dels companys dels darrers mesos a l'exili: el diputat d'ERC Ruben Wagensberg, el vicepresident d'Òmnium Oleguer Serra, i del periodista de La Directa Jesús Rodríguez. Aquest divendres al matí, aproximadament a les 8.25h, ha travessat la frontera administrativa entre Espanya i França.

La caravana va sortir de Ginebra, on residien tots quatre, el dijous al migdia i a dos quarts de deu de la nit va entrar a la Catalunya Nord després d'un viatge un pèl accidentat pels problemes a un tram d'autopista als afores del Lió.

A Ribesaltes, Rovira i la resta de la comitiva es va trobar amb l'empresari gironí Josep Campmajó, que també estava exiliat, i el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich. A les portes de l'hotel de carretera on es van trobar l'emotivitat es va desfermar. També hi havia David Fernàndez i Anna Gabriel.

De Ribesaltes la comitiva ha sortit a primera hora d'aquest divendres cap a la Porta dels Països Catalans, a Salses, per fer-se la foto de grup a la frontera nord. Acte seguit, començaran el camí cap al sud i preveuen travessar la frontera a les vuit del matí per la Jonquera. La benvinguda oficial, amb diversos líders polítics, entre ells Oriol Junqueras i Jordi Turull, serà a Cantallops, d'on és originari Wagensberg.

Després la comitiva es dispersarà. Rovira anirà cap a Vic a trobar-se amb la seva família i d'allà al consell nacional d'ERC, on farà un discurs polític i es debatrà el cas dels cartells de falsa bandera contra Ernest Maragall. Aquest episodi ha incrementat la tensió interna al partit en ple debat sobre els seus lideratges i la negociació amb Salvador Illa per la investidura. El dissabte la secretària general d'ERC presidirà l'assemblea de dones del partit i a la tarda se li ha preparat un acte de benvinguda a dos quarts de set a la plaça de la Catedral de la capital d'Osona.

Aquest matí Rovira torna doncs a trepitjar territori espanyol, on fins fa només uns dies el Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional la perseguien. La tornada es produeix en un context ambivalent. D'una banda, l'alegria i l'emoció per posar fi a sis anys de confinament a Suïssa, que dijous era ben patent, i de l'altra, la dificultat i el conflicte de les carpetes que ha de gestionar dins i fora del partit.