La Moncloa apunta als Mossos per la detenció fallida de Puigdemont i avisa que la llei «s'ha de complir»

Bolaños remarca que aquest dijous ha estat "el primer dia del futur a Catalunya" amb la investidura d'Illa i treu pes a "l'episodi" de Puigdemont

Un cartell de 'Puigdemont, president' a l'Arc de Triomf
Un cartell de 'Puigdemont, president' a l'Arc de Triomf
Redacció
09 d'agost de 2024, 10:40
Actualitzat: 10:43h

El ministre de Justícia, Presidència i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha assenyalat que l'operatiu que havia de garantir la detenció de l'expresident Carles Puigdemont al seu retorn a l'Estat corresponia únicament als Mossos d'Esquadra i que el conseller d'Interior sortint, Joan Ignasi Elena, serà l'encarregat de donar les explicacions.

En declaracions als mitjans de comunicació aquest divendres des de l'ambaixada espanyola a París, Bolaños ha estat el primer membre de l'executiu espanyol a reaccionar l'endemà del retorn de Puigdemont a Espanya i la seva posterior marxa després de donar un míting a Barcelona el matí del dijous, tot i que ha esquivat pronunciar-se sobre el pla de l'expresident.

El ministre de Justícia, Presidència i Relacions amb les Corts ha posat el focus en la responsabilitat dels Mossos tant en l'operatiu policial que havia de garantir la detenció de Puigdemont com en el de la investidura del líder del PSC, Salvador Illa.

En aquest context, Bolaños s'ha remès a la roda de premsa que donarà aquest matí a les 11:00 Joan Ignasi Elena, amb la cúpula de la policia catalana, per explicar aquest operatiu, encara que ha defensat que "Espanya és un estat de dret on es compleix la llei i on s'han de complir els mandats judicials".

"Tot el respecte a les recerques que estan duent a terme els Mossos, igual que totes les investigacions que donin lloc també a procediments judicials. Des del govern d'Espanya el que fem i garantim és que l'Estat és un estat de dret on la llei es compleix i on s'han de complir els mandats", ha recalcat Bolaños.

"L'important era la investidura"

No obstant això, el ministre Bolaños ha postil·lat que, a parer seu, "el fonamental" de la jornada d'aquest dijous va ser l'elecció de Salvador Illa com a president de la Generalitat de Catalunya, "obrint una nova etapa de concòrdia, diàleg i futur".

"Quedem-nos amb l'important, perquè un episodi que res va aportar a la societat catalana el que no pot servir és perquè ens oblidem que dijous el que es va produir va ser superar una dècada perduda a Catalunya, una dècada d'enfrontament estèril, una dècada en què no va guanyar ningú, on va haver-hi un fracàs col·lectiu, i dijous va ser el primer dia del futur de Catalunya, un futur de prosperitat, d'acords i, per descomptat, d'un president que s'ocuparà del que importa als ciutadans catalans", ha proclamat.

En aquesta mateixa línia, el ministre Bolaños també ha remarcat "el patriotisme intel·ligent" que, segons ha dit, suposen les polítiques de l'executiu del president Pedro Sánchez, que han portat al fet que Illa pugui ser el nou president a Catalunya.