Montero defensa el finançament singular perquè no qüestiona la solidaritat interterritorial

La vicepresidenta espanyola elogia el pacte PSC-ERC perquè permet avançar cap a un model federal i insisteix que es complirà "al 100%": "No en tinguin cap dubte ni sembrin incertesa"

María Jesús Montero, aquest dimecres al Senat.
María Jesús Montero, aquest dimecres al Senat. | Europa Press
04 de setembre de 2024, 11:40
Actualitzat: 14:03h

María Jesús Montero, vicepresidenta del govern espanyol i ministra d'Hisenda, ha comparegut aquest dimecres al Senat per pronunciar-se sobre el finançament singular català pactat entre el PSC i ERC. Montero, que serà l'encarregada de donar forma al desplegament de l'entesa, ha defensat l'acord perquè no qüestiona la solidaritat interterritorial ni posa en risc la "igualtat" entre autonomies. Les paraules de la vicepresidenta no han convençut el PP, que ha sortit en tromba per assenyalar que el PSOE està atorgant recursos a la "causa independentista". Els populars consideren que es tracta de "finançament independentista a la carta", etiqueta que la ministra d'Hisenda ha rebutjat. En resposta als republicans, Montero ha indicat que es complirà amb el 100% de l'acord, i ha demanat no "sembrar incertesa" sobre aquesta qüestió.

"De debò el PP s'ha llegit l'acord entre el PSC i ERC?", s'ha preguntat Montero. Sobre el fons de la qüestió, la dirigent del PSOE ha remarcat que les receptes de Sánchez estan "funcionant" a Catalunya amb "diàleg i acord". "De la mà de Salvador Illa, aquesta legislatura és una oportunitat per desenvolupar l'autogovern en el marc de l'Estatut i de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes. No es fan declaracions unilaterals d'independència", ha remarcat Montero. La vicepresidenta del govern espanyol ha posat de manifest que la solidaritat interterritorial és un dels elements nuclears de l'acord entre socialistes i republicans. "No només ha d'existir solidaritat interterritorial, sinó que ha de ser finalista i té com a objectiu garantir un nivell similar de serveis públics a tot Espanya. Exactament igual que en el model de finançament actual", ha apuntat.

L'acord, en aquest sentit, és "solidari" perquè aprofundeix en el "federalisme". L'entesa també recull l'exercici de competències no homogènies -aquelles que té la Generalitat però no altres autonomies-, i situa el 2025 com a data per concretar el desplegament. "L'acord desplega el que hi havia a l'Estatut i el que va avalar el Tribunal Constitucional", ha destacat la ministra d'Hisenda. "Els val o no els val que es respecti l'Estatut i la Constitució?", ha preguntat als bancs del PP. Ha acusat els populars de practicar el "populisme" per negar el component de solidaritat. "Aquest govern [espanyol] garantirà sempre la igualtat entre els espanyols", ha manifestat la dirigent del PSOE.

Montero ha remarcat que el govern espanyol té "respecte absolut" per les cambres legislatives, i que per això ha comparegut al Senat, on el PP l'ha forçat a assistir per parlar sobre el finançament singular. La vicepresidenta ha indicat que el repartiment de recursos és "nuclear" per al model territorial, però ha insistit en la idea que la única idea dels populars és enfortir un "relat fals" per "guanyar vots". "Tot això té una explicació molt clara: el PP està molt nerviós perquè la legislatura es farà llarga i encara no ho han assumit. Encara estan instal·lats en les dues primeres fases del dol, que són el dolor i la ira", ha remarcat la ministra d'Hisenda, que ha tret pit de la bona marxa de l'economia.

Els dubtes de Junts

"Junts pot defensar el concert econòmic, però no un concert econòmic light", ha apuntat Eduard Pujol, cap de files de Junts al Senat, que ha remarcat que estaran en contra del "calimotxo fiscal". "Si fan això, s'estan carregant l'acord de Brussel·les. I, si se'l carreguen, game over", ha apuntat Pujol, obrint així la porta a retirar el suport a Pedro Sánchez. En aquest sentit, el dirigent de Junts ha indicat que es porta un any parlant d'un "avió", i ara la ministra els vol vendre un "Supermirafiori". En el torn de resposta, Montero ha demanat a Junts que faci costat al nou model: "Treballem junts, perquè és una oportunitat per a Catalunya i per a Espanya".

Arxivat a