Els Mossos, sobre el retorn de Puigdemont: «Seria irresponsable incomplir una ordre de detenció»

La portaveu de la policia catalana, Montserrat Escudé, recorda que els agents poden entrar al Parlament en cas que s'hi estigui cometent un delicte greu

La portaveu del cos de Mossos d'Esquadra, Montserrat Escudé.
La portaveu del cos de Mossos d'Esquadra, Montserrat Escudé. | Juanma Peláez
Redacció
09 de juliol del 2024

La portaveu dels Mossos, Montserrat Escudé, ha recordat que són policia judicial i que si hi ha una ordre judicial per detenir una persona l'han de complir. "Seria d'una irresponsabilitat suprema que un cos no ho fes", ha dit a TV3 en ser preguntada per la possibilitat de detenir Carles Puigdemont si torna a Catalunya amb una ordre de detenció vigent. La portaveu ha dit que els Mossos no improvisen, però ha descartat fer una predicció operativa sobre un "futurible".

En tot cas, ha dit que si la tornada de Puigdemont es produeix, i si hi ha una ordre judicial de detenció, "es mirarà en quin context es produeix" i s'actuarà en base als principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat. "Quan es produeixi el fet farem complir l'ordre però valorant aquesta oportunitat", ha insistit.

Davant les paraules del president del Parlament, Josep Rull, assegurant que els Mossos no entraran al Parlament a detenir Puigdemont, Escudé ha reiterat que això és un futurible sobre el qual no es pronunciaria. Sí que ha dit, però, que els agents dels Mossos poden entrar al Parlament si s'està produint un delicte greu. "Depèn del fet que s'està produint", ha afegit. D'altra banda, ha considerat que, en cas d'ordre judicial, és al jutge a qui correspon decidir quin és el cos policial per fer-la complir. "Som policia integral", ha manifestat sobre els Mossos.

Sobre el retorn de Puigdemont s'ha pronunciat el secretari general de Junts, Jordi Turull, que no ha descartat mobilitzacions de l'independentisme per aturar una possible detenció de l'expresident. En una entrevista a El Món a RAC1, el dirigent ha estat molt contundent a l'hora de deixar clar que la seva formació política treballa per a la possible investidura de Puigdemont i, per ara, no contemplen altres escenaris. Turull ha recalcat que el retorn de l'expresident de la Generalitat suposaria una reactivació del moviment independentista. "Cridarem a la reacció del país. El que sabem segur és que el president tornarà", ha explicat als micròfons de la ràdio.